NM i stillstand

Kan du stå stille i 6 minutter? Da er det bare å komme!  I forbindelse med Åpen dag 2012 inviterer nemlig Institutt for musikkvitenskap til historiens første Norgesmesterskap i stillstand.

Bli med på NM i stillstand, 8. mars. (Illustrasjon: Dominic Alves / Alexander Refsum Jensenius).

Hvorfor?

Bortsett fra det rent sportslige, er NM i stillstand en del av forskningsprosjektet Sensing Music-related Actions. Her er målet å forstå mer av hvordan kroppsbevegelser brukes for å lage musikk, og hvordan musikk påvirker våre kroppsbevegelser. Vi vet nå ganske mye om store kroppsbevegelser: musikeres bevegelser, dansing, osv. Vi har derimot lite kunnskap om de minste kroppsbevegelsene våre, eller det vi kaller mikrobevegelser. Disse mikrobevegelsene forsøker vi nå å studere nærmere ved å se på hvordan mennesker står stille, både med og uten musikk.

Hvordan?

Norgesmesterskapet foregår i Bevegelseslab'en ved Institutt for musikkvitenskap. Her er det et høyhastighets bevegelsessporingssystem (på engelsk heter det "motion capture"), som kan registrere kroppsbevegelser med millimeterpresisjon. Du vil få en liten markør på hodet, og med denne kan vi måle mikrobevegelsene dine mens du står stille. Dataene fra denne markøren bruker vi til å regne ut gjennomsnittsfarten som du har beveget deg med (i millimeter per sekund). Den som har lavest fart, vinner!

Fra et av opptakene til NM

Hva måler vi?

Grafene under viser eksempler på hvordan mikrobevegelser ser ut (klikk for større bilde). Her viser X-aksen sideveis bevegelse, Y-aksen viser bevegelser frem og tilbake, mens Z-aksen viser bevegelse opp og ned. Legg merke til at det er mer bevegelse langs Y-aksen enn X-aksen. Det er fordi vi stabiliserer bevegelsen sidelengs når vi har føttene i skulderbredde. Dette gjør at vi hovedsakelig svaier frem og tilbake, snarere enn sidelengs, vel å merke hvis man har bena plassert i skulderbredde.

Alle som er med i NM kan få med seg utskrift av en tilsvarende analyse av sine egne bevegelser.

Graf

Omtale

NRK Østlandssendingen, 8. mars kl 18:40 (fra ca 13:10 i sendingen)

Radio Nova Frokost, 9. mars kl 08:00 (fra ca 1/3 i sendingen) (lokal MP3-fil)

Last ned lydfil

Universitas 14. mars: Klarer ikke å stå stille

Universitas

Hvem var best?

Her er resultatlisten for NM 2012 i stillstand:

# Navn mm/s
1 Ole Kristian Wetten 4.23
2 Inger Marie Schjønberg 4.28
3 Jon Ludvig Hansen 4.31
4 Åshild Watne 4.59
5 Turid Kristensen 4.61
6 Liv Astrid Tveit 4.65
7 Mons Thyness 4.71
8 Tone Brandal 4.73
9 Ada Mathea Hol 4.86
10 Bethine Harita Walle 4.95

 

Emneord: stillstand, bevegelse, nm, standstill
Publisert 14. des. 2011 19:49 - Sist endret 14. jan. 2013 09:51