Aktuelle forskningssaker

Publisert 23. jan. 2017 23:13

– Dette er et stort teknologisk hopp, og vi får nå et helt nytt aspekt for å forstå de fysiske egenskapene til sola.

Malene Bøyum og André N. Dannevig are new MultiLing research assistants (photo: UiO)
Publisert Jan. 20, 2017 11:44 AM

Malene Bøyum and André Nilsson Dannevig are our two new research assistants. Welcome to MultiLing!

Malene Bøyum og André N. Dannevig er nye vitenskapelig ansatte ved MultiLing (foto: UiO)
Publisert 20. jan. 2017 11:44

MultiLing har fått to nye vitenskapelig assistenter, Malene Bøyum og André Nilsson Dannevig. De har begge master i lingvistikk fra Universitetet i Oslo. Velkommen!

Pernille Hansen (foto: Nadia Frantsen)
Publisert 20. jan. 2017 11:20

Pernille Hansen er ny forskar på prosjektet MultiLing Dementia. Ho har vore på senteret ei stund, så no ønskjer vi henne velkomen til eit nytt og spennande prosjekt!

Pernille Hansen (photo: Nadia Frantsen)
Publisert Jan. 20, 2017 11:20 AM

Pernille Hansen is our new researcher on the MultiLing Dementia project. She has been with the Center for some time, so we welcome her now to this new and exciting piece of research at MultiLing!

Publisert 19. jan. 2017 13:57

– Jeg lever med og forsker på flerspråklighet! Dette sier Pia Lane som blant annet har forsket på språkkontakt mellom norsk og kvensk og på flerspråklighet fra et sosiolingvistisk perspektiv.

Publisert 19. jan. 2017 13:55

Jorunn er utdanna lektor med undervisningskompetanse i nordisk og historie og har ein master i nordisk språk frå UiO i 2015. No skal ho forske på språk i norsk akademia.

Publisert 19. jan. 2017 13:53

Rafael er fra Brasil, og det var som engelsklærer i Sao Paolo i 2002 at han ble interessert i språktilegnelse hos barn og unge. Han skal forske på språkrøkt i norsk-brasilianske familier, og han presenterer seg på engelsk.

Kaja Berg Hjukse mottar prisen av STKs styreleder, Kari Nyheim Solbrække på STKs Nyttårsfest. Foto: Malin Lenita Vik
Publisert 19. jan. 2017 13:27

SAI-stipendiat Kaja Berg Hjukse imponerte med sin oppgave om kvinners muligheter og utfordringer i Myanmar.

Både glupe hoder og avansert teknologi trengs for å spå fremtidens vær og klima, konstaterer professor Joseph Henry Lacasce. Ved Meteorologisk institutt på Blindern står instrumenter som måler blant annet fuktighet og nedbørsmengde. Foto: Inger Kristine Volden/UiO
Publisert 18. jan. 2017 15:38

Det nye bachelorprogrammet Geofysikk og klima fra Institutt for geofag vil gi studentene en geofaglig grunnpakke ulik noen annen klimautdanning i Norge.

Pc
Publisert 17. jan. 2017 10:36

Har vi for mange eller for få rettigheter? Rettigheter kan være et uttrykk for politiske prioriteringer og verdivalg, mener forskere.

Publisert 12. jan. 2017 16:12

Vi tar en langhelg til sol og varme og forsikrer oss selv om at vårt bidrag til klimaendringene er forsvinnende lite. Filosof Arne Johan Vetlesen mener at det er på tide å skifte perspektiv.

Publisert 12. jan. 2017 15:13

Sage Journals has published a book review of "Humans, Animals and Biopolitics: The More-than-Human Condition edited by TIKs Kristin

Foto av forskerne Tor Erik Rusten og Nadja Katheder
Publisert 11. jan. 2017 21:00

Forskere ved UiO og OUS har oppdaget at kreftceller vokser ved å stjele energi fra nabocellene sine.

Publisert 11. jan. 2017 12:02

Utlendinger som ikke kan et ord norsk kan nå få lære det grunnleggende i et gratis nettkurs fra språkeksperter ved Universitetet i Oslo.

Publisert 10. jan. 2017 15:49

Svennik Høyer var en pioner som spilte en sentral rolle i arbeidet med å bygge opp mediefaget ved Universitetet i Oslo fram til opprettelsen av IMK i 1987.

Publisert 9. jan. 2017 16:42

– Dette instituttet representerer noe verdifullt i norsk akademia, sier Prescott. Han vil bygge videre på arven fra Turid Karlsen Seim som ledet instituttet fra 2007 til 2015.

Publisert 6. jan. 2017 13:51

Bare en liten andel mødre blir deprimerte etter fødsel, viser ny norsk studie.

Bilde av omslaget til boka, som inkludererer et mikroskopbilde, foruten info om tittel o.l.
Publisert 2. jan. 2017 10:42

To kapitler i denne nye bokutgivelsen er signert Ingar Olsen, professor i mikrobiologi ved IOB.

Publisert 2. jan. 2017 10:00

TIKs samarbeid med Telenor fortsetter i 2017. En ny fase av prosjektet "Innovation dynamics within a multinational company: A survey-based study of Telenor" er planlagt for kommende år.

Bildet viser en mann som holder seg til kjeven mens ansiktsuttrykket hans uttrykker smerte.
Publisert 29. des. 2016 11:22

Medikamenter som bidrar til å hemme nedbrytning av skjelettbein har i de siste ti år blitt svært vanlig som støttebehandling ved beinskjørhet og ved spredning av forskjellige kreftformer. Nå har forskere fra både IOB og IKO, i samarbeid med svenske kolleger i Malmø, nettopp publisert en artikkel i tidsskriftet «Triple O» der de viser en mulig sammenheng mellom periobakterier (tannkjøttbakterier) og osteonekrose (beindød).

Publisert 23. des. 2016 13:07

Tekstar i Matteus-evangeliet har blitt brukte som argument for antijødiske haldningar. Men det heile byggjer på ei stor misforståing, skriv teologiprofessor Anders Runesson i ei ny bok.

Publisert 22. des. 2016 16:39

Naturhistorisk museum har i 2016 kartlagt forekomsten av sommerfugler på Brønnøya i Asker kommune. Det ble funnet totalt 216 sommerfuglarter på øya. 14 av disse er rødlistet.

Picture of Cape Town
Publisert Dec. 22, 2016 10:59 AM

In the beginning of December, a delegation of eight people from MultiLing participated in and taught at INTPART Summer School in Cape Town. The theme of the school was North-South perspectives on multilingualism and diversity: practices and policies. The visit is part of the INTPART network project with four top South African universities.

Publisert 21. des. 2016 09:52

Det skjedde i de dager at det utgikk bud fra Artsdatabanken...