Aktuelle forskningssaker

Publisert 20. mai 2018 14:17

Universitetet har hundrevis av gamle fysikkinstrumenter. Noen av dem er brukt av Nansen og Birkeland. Et av de eldste er en dvergfigur fra begynnelsen av 1800-tallet. Nå stilles de ut for første gang.

To kvinnelige forsker i laboratorium
Publisert 16. mai 2018 13:41

Forskning på lukt og smak er et relativt nytt felt i Norge, men forsker Preet Bano Singh ved Det odontologiske fakultet viser vei i dette landskapet.

Publisert May 16, 2018 11:38 AM

The excellent lectures from Kathleen Blee and Michael Kimmel are now available online.

Publisert May 16, 2018 11:37 AM

Andrea Rinaldis lecture Ezra Pound's influence on post-war fascism  is finaly online.

Illustration photo woods
Publisert May 16, 2018 9:26 AM

Why are the Nordic countries ranked as the world’s best countries to live in? And can their good fortune last?

Publisert 16. mai 2018 09:25

Gang på gang kåres de nordiske landene til verdens beste land å bo i. Hvorfor? Og kan det vare?

Publisert 15. mai 2018 13:27

«Alle skal med» er gjennomgangsmelodien på Norges nasjonaldag. Sosiologer ved Universitetet i Oslo har tatt for seg 17.-mai-taler av ordførere, som bestreber seg på å opprettholde et inkluderende «vi», men som likevel gjerne ender i et «oss» og et «dem».

Publisert 15. mai 2018 13:21

Siden slutten av attenhundretallet er en rekke bier og humler utryddet fra den norske faunaen.

Publisert 15. mai 2018 10:20

Norske politimenn ble satt på en enorm prøve da etaten de jobbet for, ble overtatt av en fremmed okkupasjonsmakt. Hvordan klarte de seg?

Nancy Hornberger speaking at the conference
Publisert May 14, 2018 3:00 PM

Multilingualism as a resource in education was the topic of discussion as researchers and educationists from 14 different countries gathered for the Multilingualism and Education conference at UiO last week.

Publisert 11. mai 2018 12:02

Foreldrene vil hjelpe til så mye de kan, samtidig som de vil at ungdommene skal klare seg selv når de blir voksne

Publisert 8. mai 2018 15:41

Elever rapporterer at uro i skolen er et utbredt problem og at lærere strever med å håndtere dette.

Interessen har vært stor for denne ukas konferanse om flerspråklighet. Her fra posterutstilling om deltakernes ulike fagområder. Foto: Haley De Korne
Publisert 8. mai 2018 11:13

Mange lærere er usikre på hvordan de kan jobbe med og bruke elevenes språklige mangfold. Denne uka samles forskere og ansatte innen utdanning fra 14 forskjellige land for å diskutere temaet.

Publisert 7. mai 2018 12:41

Over 12 000 medieoppslag er laga om Eirik Jensen-saka. Juniorforskar Guro Torget har analysert pressedekninga og meiner ho liknar på korleis media dekte Orderud-saka.

Publisert 7. mai 2018 12:10

Pilegrimsreiser er de siste årene blitt mer populært over hele verden. Nye pilegrimsmål etableres, og i Europa besøker muslimer og kristne hverandres pilegrimsmål.

Publisert 4. mai 2018 07:40

Norges første kvinnelige professor forsket på sammenhengen mellom fingeravtrykk, rase og intelligens. Nå er forskningen hennes havnet på utstilling.

Figur av fettstoffer/lipider
Publisert 3. mai 2018 16:52

Bakterier fra munnhule og tarm, såkalte Bacteroidetes, kan bidra til åreforkalkning gjennom avleiring i årene av fettstoffer fra disse bakteriene.

Publisert 3. mai 2018 15:42

Ved å bevege mobiltelefonen i lufta kan du søke etter musikk på biblioteket. En ny app gjør det mulig.

Publisert 3. mai 2018 09:12

Minoritetsspråklige barn som har et godt ordforråd på morsmålet, utvikler det norske ordforrådet sitt raskere. I tillegg hjelper det å ha flere bildebøker hjemme.

Publisert 2. mai 2018 22:40

Forvaltningen er satt til å passe på miljøet. Urskoger, myrer, lakseelver. Planter i sårbar fjellnatur, dyreliv på bunnen av en fjord. Men når naturens voktere setter andre hensyn først – hva da?

Selvskading uttrykker vanskelige følelser. Følelser som mange unge ikke klarer å uttrykke med ord.
Publisert 2. mai 2018 11:15

Å skade kroppen sin kan være en måte å kontrollere negative følelser på. Ny forskning fra UiO viser at unge også bruker selvskading for å kommunisere og dele vanskelige følelser, som de ikke får uttrykt med ord.

Publisert 2. mai 2018 08:33

Klima- og miljøtiltak kan vere effektive, men likevel vanskelege å få gjennomslag for. Ifølgje forskar Elisabeth Isaksen kan ei av forklaringane vere at slike tiltak kan ramme forskjellige grupper ulikt.

Publisert 30. apr. 2018 15:47

Usikkerhet om egen framtid, manglende anerkjennelse og dårligere fellesskap på arbeidsplassen er noen av konsekvensene ved stor bruk av vikarbyråer. Vikarer har en svak posisjon og kan lettere bli utnyttet, viser ny forskning.

Publisert 30. apr. 2018 11:46

Langs norskekysten finst kyrkjekunstskattar frå mellomalderen som til nyleg har vore oppfatta som annanrangs importkunst. Ei ny doktoravhandling fortel ei anna historie.

Forstørret foto av bakterier på blodskål.
Publisert 27. apr. 2018 13:40

Utveksling av gener med andre bakterier, og ombytting av disse genene hos bakterien Porphyromonas gingivalis, kan være årsaken til at stammer med ulik gensammensetning har forskjellig evne til å fremkalle sykdom.