Aktuelle forskningssaker

Publisert 22. aug. 2017 04:00

Det finnes bare 44 milligram av verdens sjeldneste grunnstoff -astat - på Jorda. Nå skal astat brukes til å behandle kreft med spredning.

Publisert 21. aug. 2017 14:10

En solformørkelse kommer sjelden til deg, det er du som må jakte på den.

Publisert Aug. 21, 2017 2:09 PM

SUM is happy to announce that Kristian Bjørkdahl has joined the Centre as a postdoctoral fellow. His position is part of a UiO:Norden programme, Nordic Branding, in which SUM is a central partner.

Publisert 18. aug. 2017 13:12

For noen år siden avdekket UiO-forskere hvordan atomkjernen kvitter seg med overflødig energi. Nå reiser de jorden rundt og bombarderer atomkjerner med både gammastråler og urankjerner. Målet er å forstå hvordan grunnstoffene i universet – og i kroppen din – ble dannet.

Publisert 17. aug. 2017 15:11

Den som tolket Grunnloven bokstavelig, ble straffet. Det viser prosessen mot Marcus Thrane.

Publisert 17. aug. 2017 15:11

Eilert Sundts livsverk er et tidsbilde av folkelivet i Norge som vi ikke har sett maken til – verken før eller siden.

Publisert 16. aug. 2017 10:11

Professor Sylvia Richardson kreeres til æresdoktor ved UiO og i den forbindelse holder hun et åpent foredrag med tittelen A personal view of statistics as a tool for discovery in the health Sciences. Les mer om foredraget her.

Publisert 15. aug. 2017 13:10

Nå skal UiO-forskere, sammen med NASA og det japanske romsenteret, avsløre fysikkens store mysterier i atmosfæren ved å skyte opp elleve raketter.

Publisert Aug. 15, 2017 10:28 AM

What are the main challenges in creating sustainable development? SUMs newest master students will have several courses on themes such as consumption and energy, global governance, global health, poverty and development among others.

Universitetsbiblioteket holder til i Georg Sverdrups hus på Blindern. Hele bygningen er dekket av den kostbare og eksklusive bygningssteinen larvikitt. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO
Publisert 14. aug. 2017 17:45

Du ser bergarten larvikitt i bygninger i inn- og utland, den er kostbar og finnes kun i Norge. Den er mest kjent i en gråblå farge, men kan også ha andre farger. Forskerne har nå funnet ut hvordan den skifter farge ved å studere naturlige transportprosesser på nanoskalanivå.

Publisert 14. aug. 2017 12:01

Vi hører ofte at kirken ikke er relevant for unge mennesker. Ikke nødvendigvis riktig, skal vi tro den nyeste forskningen om konfirmanter og gudstjenester.

Publisert 14. aug. 2017 08:04

–  Når hjernen ikke hviler om natten, men fyrer av kraftig epileptisk aktivitet, kan det gå på bekostning av språket, sier forsker.

Publisert Aug. 11, 2017 9:54 AM

From July 1st Sidsel Roalkvam is the new Director at SUM.

Publisert 11. aug. 2017 09:35

Fra 1. juli er Sidsel Roalkvam ny senterleder på SUM.

Publisert 10. aug. 2017 10:04

Rabia Khan, Roger Junges, Heidi A. Åmdal, Tsute Chen, Donald A. Morrison & Fernanda C. Petersen har publisert artikkelen "A positive feedback loop mediated by Sigma X enhances expression of the streptococcal regulator ComR" i Scientific Reports.

Publisert 8. aug. 2017 08:47

Lise Lund Håheim, Kjersti S. Rønningen, Morten Enersen, og Ingar Olsen har publisert artikkelen "The Predictive Role of Tooth Extractions, Oral Infections, and hs-C-Reactive Protein for Mortality in Individuals with and without Diabetes: A Prospective Cohort Study of a 12 1/2-Year Follow-Up" i Journal of Diabetes Research.

Publisert 7. aug. 2017 08:34

Muhammad Saeed har publisert artikkelen "Development of ethanolamine-based ionic liquid membranes for efficient CO2/CH4 separation" i Journal of Applied polymer science.

Publisert 7. aug. 2017 08:25

Stian André Engen, Gro Herredsvela Rørvik, Olav Schreurs, Inger Johanne Blix og Karl Schenck har publisert artikkelen " The oral commensal Streptococcus mitis activates the aryl hydrocarbon receptor in human oral epithelial cells" i Nature-gruppens tidsskrift International Journal of Oral Science.

Publisert 7. aug. 2017 08:24

Ingar Olsen har publisert oversiktsartikkelen "Porphyromonas gingivalis disturbs host-commensal homeostasis by changing complement function" i Journal of Oral Microbiology.

Publisert 1. aug. 2017 14:50

– Ulike motiver av jomfru Maria viser hvordan kvinnesynet har endret seg, sier forsker Karoline Kjesrud. Hun samarbeider med kunstnere i et nytt forskningsprosjekt.

Publisert 1. aug. 2017 09:24

De to nabolandene har mye til felles, men er fortsatt bitre fiender. Når 70 år med uavhengighet skal markeres, feirer de hver sin dag.

Publisert 24. juli 2017 11:27

Et av årets høydepunkter for mineralsamlere i Norge er Steintreffet på Eidsfoss.

Publisert 21. juli 2017 08:26

Visste du at larvikittbruddene i Tveidalen er unike i verdenssammenheng? Over 40 internasjonale eksperter på pegmatitter besøkte disse bruddene og alle dro derfra med hakeslepp!

Jo større ulikhetene er, desto mer villige er eliten til å benytte vold for å beholde makta. Ifølge media opplever tiggere vold, hets og sjikanering fra nordmenn.
Publisert 7. juli 2017 11:38

På to år med blå regjering økte forskjellene mellom fattig og rik i Norge med nesten 10 prosent. Nå tyder en ny studie på at jo større sosial ulikhet vi tillater oss, jo større er risikoen for vold, rasisme og ekstremisme.

Publisert 6. juli 2017 16:40

Barn av innvandrere gjør det skarpt i høyere utdanning, og høyere utdanning har på mange måter blitt normen. Selv blant de som bevisst har valgt yrkesfag, gis det inntrykk av at det er høyere utdanning som er målet.