Aktuelle forskningssaker

Publisert 23. juni 2017 12:48

Fredag 23. juni presenterte Forskningsrådet resultatene fra evalueringen av humanistisk forskning i Norge. Universitetet i Oslo får skryt for å innhente forskningsmidler, bruke internasjonale nettverk og synliggjøre den humanistiske forskningens relevans.

Soloverflaten med gassfingre som stikker opp på kanten av solen
Publisert 22. juni 2017 20:10

En datasimulering som tok et år å kjøre kan forklare solens ti millioner fingre av gass.

Publisert 22. juni 2017 14:23

Universitetsstyret har vedtatt at Kongens gullmedalje 2017 for Matnat tildeles Kristina Rognlien Dahl for hennes PhD avhandling i stokastisk analyse fra 2016.

Matematisk institutt gratulerer!

Publisert 22. juni 2017 12:37

Professor Bernt Aardal ved Institutt for statsvitenskap er tildelt Universitetet i Oslos formidlingspris for 2017.

Publisert 21. juni 2017 14:59

Research Methods in Human Rights er et banebrytende verk om hvordan man kan forske på menneskerettigheter. SMR-professor Bård A Andreassen er blant redaktørene.

Publisert 21. juni 2017 14:05

Hvor godt hadde kuene det i afrikanske byer for 500 år siden? Og hva forteller det oss om klimaet? Masterstudent i arkeologi, Katrine Furu Dyvart, vil gi afrikanere større eierskap til sin egen historie.

Barn som tegner illustrasjoner.
Publisert 21. juni 2017 13:37

I Peru har forurensning fra oljevirksomhet blitt ignorert av myndighetene siden 1970-tallet. Indianere har levd med ødeleggelsene, men nå får de fortalt sine historier på sitt eget språk.

Publisert 20. juni 2017 14:58

I fremtiden kan man skreddersy kreftbehandling til deg og dine gener. Jian Gao er en av bidragsyterne til fremtidens kreftbehandling

Publisert 19. juni 2017 11:31

Kan man skrive doktorgrad mens man får to barn? For meg er spørsmålet foreløpig ubesvart, men det ser relativt lyst ut, og folk har gjort det før.

Publisert 19. juni 2017 09:14

Forskere har utviklet et skjema som tar to minutter for læreren å bruke. Skjemaet gir en pekepinn på hvilke ferdigheter læreren, eleven og foreldrene kan jobbe med. Det skal liten innsats til for å bedre barns sosiale ferdigheter.

Publisert 16. juni 2017 10:52

Oversiktsartikkelen Periodontitis, pathogenesis and progression: miRNA-mediated cellular responses to Porphyromonas gingivalis, forfattet av Ingar Olsen, Sim K Singhrao og Harald Osmundsen kan leses i Journal of Oral Microbiology. Den diskuterer hvorledes miRNA-avhengig transkripsjon og regulatoriske fenomener som følge av immunsignalering kan bidra til utvikling og progresjon av periodontitt initiert av P. gingivalis.

kvinnelig drugdealer
Publisert 16. juni 2017 10:15

De kvinnelige narkodealerne er i mindretall. Ifølge sosiolog Heidi Grundetjern får de selvtillit av å lykkes i en beintøff bransje, men utfordrer ikke mannsdominansen.

Aneta Pavlenko
Publisert June 12, 2017 10:20 AM

Research Professor II at MultiLing, Aneta Pavlenko, visited the Center for a week in June. Pavlenko has been with MultiLing from the start as Member of the Scientific Advisory Board and joined the Center as Research Professor in 2017.

Publisert 12. juni 2017 08:37

Egentlig var det psykolog han ville bli. I stedet ble Even Ruud en akademisk gründer og startet et helt nytt fag i Norge: musikkterapi.

Publisert 12. juni 2017 08:28

– Mindre teknologi og meir sunn fornuft er det som skal til for å betre fødselssituasjonen for kvinner i Afrika.

Publisert 12. juni 2017 08:13

Omlag 32 millioner barn kommer underernærte til verden hvert år. Mødrene har ikke fått tilstrekkelig og bra nok mat i svangerskapet til å bygge et nytt menneske.

Publisert 12. juni 2017 08:00

Det kan hindre energitap, transportere medisiner i kroppen, fjerne giftige gasser og brukes i CO2-fangst. Alt er kjemi, men få stoffer har skapt så stor internasjonal interesse som UiO-66.

Publisert 8. juni 2017 15:03

Norsk Mineralbok av Torgeir T. Garmo og Rune S. Selbekk

Publisert 8. juni 2017 08:43

Roger Simm har publisert to atrikler - "Benzyl alcohol induces a reversible fragmentation of the Golgi apparatus and inhibits membrane trafficking between endosomes and the trans-Golgi network." i Experimental Cell Research, og "The putative drug efflux systems of the Bacillus cereus Group" i Plos One.

Publisert 8. juni 2017 08:24

Tor Paaske Utheim, Edward Messelt, og Rakibul Islam har publisert artikkelen "Tissue Harvesting Site and Culture Medium Affect Attachment,Growth, and Phenotype of Ex VivoExpanded Oral Mucosal Epithelial Cells" i Nature-gruppens tidsskrift Scientific Reports.

Publisert 8. juni 2017 08:17

Thomas Küntziger has published the article "PML protein organizes heterochromatin domains where it regulates histone H3.3 deposition by ATRX/DAXX" in Genome Research.

Illustrasjonssnitt av tann
Publisert 8. juni 2017 08:12

Artikkelen "Influence of the Apical Preparation Size and the Irrigant Type on bacterial Reduction in Root Canal–treated Teeth with Apical Periodontitis" er et samarbeid mellom forskere fra IOB, IKO, professor Siqueira i Brazil, og Ibrahimu Mdala, tidligere stipendiat ved IOB.

Ballongen gjøres klar med kranbil.
Publisert 7. juni 2017 09:05

Det svevende solobservatoriet Sunrise løftes over 35 kilometer opp i luften av en gigantisk heliumballong. Varme eksplosjoner på sola og kilden til store plasmastrømmer er blant temaene det forskes på.

Publisert 6. juni 2017 16:05

Naturtypesystemet NiN er både stort og vanskelig synes mange. Nå har det kommet en kortveileder som forhåpentligvis skal gjøre både arbeid med NiN og kartlegging enklere.

Foto av en skål med streptococcus pneuoniae bakterier som holdes opp av en hånd med blå hanske.
Publisert 6. juni 2017 13:10

Tenk hvis vi kunne snakke med bakterier og fortelle dem hva de skal, og kanskje enda bedre: hva de ikke skal gjøre! Det er ikke langt fra framtidsscenariet en forskergruppe ved Institutt for oral biologi jobber mot.