Forsknings­infrastruktur

UiO eier og har tilgang på en rekke forskningsinfrastrukturer innen ulike fagområder (Se også Bookitlab - UiOs felles booking- og fakturasystem for forskningsinfrastrukturer).  Forskningsinfrastrukturene er kategorisert i avansert vitenskapelig utstyr, elektronisk infrastruktur (e-infrastruktur) og vitenskapelige databaser og samlinger. 

UiOs strategi og veikart for forskningsinfrastruktur

Jfr UiOs Strategi2030 skal UiO skal fremme uavhenging, banebrytende og langsiktig forskning bl.a. ved å arbeide systematisk for utvikling og deling av forskningsinfrastruktur og dataressurser.

UiOs veikart for forskningsinfrastruktur 2022 viser ambisjoner og føringer for UiOs forskningsinfrastruktur og forskningsinfrastrukturarbeid, samt er et viktig prioriterngsverktøy for finansiering av forskningsinfrastruktur. 

Kategorier av forskningsinfrastruktur

  • Avansert vitenskapelig utstyr og store utstyrsfasiliteter omfatter utstyr innenfor alle fagområder og inkluderer store nasjonale laboratorier, utstyrsenheter og forskningsinstallasjoner.
  • Elektronisk infrastruktur (e-infrastruktur)/datainfrastruktur omfatter utstyr, drift og relaterte tjenester for tungregning, datalagring, programvaresystemer og høyhastighetsnettverk samt verktøy for effektiv arbeidsflyt og programvare for simulering og analyse av data. E-infrastruktur omfatter også digitale registre og vitenskapelige databaser. I tillegg inngår vitenskapelige samlinger som omfatter objekter som er digitalisert og systematisert med tanke på vitenskapelig 

Kategoriene som brukes har basis i den Nasjonale strategien for forskningsinfrastruktur (pdf)

Finansieringskilder

Forskningsinfrastrukturmidler kan blandt annet søkes fra

Forskningsrådets veikart for forskningsinfrastruktur og kobling til internasjonalt finansiert forskningsinfrastruktur

Forskningsrådets veikart for forskningsinfrastruktur legges store og nasjonalt viktige prosjekter som nådde høyt opp i konkurransen etter den første utlysningen av midler innenfor finansieringsordningen Nasjonal satsing på forskningsinfrastruktur i 2009 presentert. Veikartet oppdateres etter hver store utlysning av midler til forskningsinfrastruktur i regi av Forskningsrådet. Første oppdatering kom i 2012. Gjeldende Norsk veikart for forskningsinfrastruktur ble publisert i juni 2023. 

UiO har 34 prosjekter på det nasjonale veikartet, hvorav 8 som prosjekteier og 26 prosjekter som prosjektpartner.

Den nasjonale strategien for forskningsinfrastruktur er innrettet for å ivareta norske interesser og deltakelse i prosesser for utvikling av felleseuropeiske forskningsinfrastrukturer. UiO deltar i ESFRI - European Forum on Research Infrastructure. UiO er aktuell deltaker i flere ESFRI-prosjekter der Norge har inngått forpliktende avtaler eller har gitt tydelige signaler om deltakelse eller deltar i forberedende fase i prosjekter som er på ESFRIs veikart.,Disse ligger nå inne på det norske veikartet slik at det ses i sammenheng. På veikartet ligger også fire nasjonale prosjekter som UIO vil kunne ha/har tilgang til og kunne detlta/deltar i, disse er CESSDA, ESS- Lund, ESS-Survey og SIOS. ESFRI-veikartet ble oppdatert i 2021.

Aktuell inngang for informasjon om forskningsinfrastruktur i EU: Research Infrastructure's Observatory  

Kjernefasiliteter - En type forskningsinfrastruktur 

En kjernefasilitet er et utstyrstungt spesiallaboratorium som betjener forskere utenfor eget miljø, i tillegg til ens egne. Kjernefasiliteter har til hensikt å:

  • fasilitere tilgang til avansert utstyr og kompetanse
  • økonomisere med infrastruktur
  • bidra til optimal ressursutnyttelse
  • bidra til bedre forskning blant brukerne,

og gjelder særlig innenfor medisin og livsvitenskap. Se UiOs godkjente kjernefasiliteter.

Sentrale støttefunksjoner knyttet til forskningsinfrastruktur

UiOs utvalg

Forskningsinfrastrukturutvalget 
er UiOs institusjonelle organ for strategiske vurderinger om forskningsinfrastruktur og er nedsatt av universitetsdirektøren.

Fagrådet for kjernefasiliteter er et rådgivende organ for forskningsinfrastrukturutvalget og er nedsatt av universitetsdirektøren.

Fagråd for IT i forskning er et rådgivende organ for Strategisk koordineringsorgan for IT i forskning (SK-ITF)  og Forskningsinfrastrukturutvalget og er nedsatt av universitetsdirektøren. 

Nasjonale og lokale føringer

Internasjonale organisasjoner

Norge er medlem av følgende internasjonale forskningsorganisasjoner:

Kontakt: Vibeke Alm, Avd. for forsknings- og innovasjonsadministrasjon

 

Publisert 19. mai 2010 13:31 - Sist endret 17. jan. 2024 11:42