APRILSNARR: UiO fjerner salget av søtsaker på campus

Kos deg med sjokolade i påska. Fra og med 1. mai er det slutt på salg av boller og godteri på UiO.

Søte fristelser skal fra og med 1. mai i år erstattes av sunnere varianter på alle serveringssteder på UiO. Foto: UiO

- Om man ser seg rundt på UiO har salget av godteri, slush, softis, bakervarer og brus eksplodert, opplyser prorektor ved UiO, Gro Bjørnerud Mo.

Sammen med SiO tar hun og universitetsledelsen nå grep for å fjerne salg av sukkerholdige varer i universitetets lokaler.

Et universitet skal ikke drive storsalg av godteri

- Vi vet at mange studenter bruker søtsaker som motivasjon og belønning når de har lange dager på lesesalen. Det behovet skal vi vedlikeholde, men det er ikke fornuftig at universitetet driver storsalg av godteri og bakervarer, forteller Mo.

SiO allerede i gang

En reduksjon i mengden sukkerholdige varer skal gi plass til et større utvalg av mer næringsrike produkter som frukt og nøtter.

- Steder som Diggbar og KUTT har blitt godt mottatt av studentene, og vårt inntrykk er at de ønsker seg sunnere alternativer i studiehverdagen. Vi er allerede i prosessen med å erstatte boller og kaker med smoothies, raw food-snacks og økologiske varer, sier Gunn Kirsti Løkka, markedsdirektør i SiO.

- Vi ser også at det er stor etterspørsel fra studentene etter veganske og glutenfrie alternativer. Det skal vi imøtekomme, sier Løkka.

Bedre konsentrasjon - bedre læringsmiljø

Karianne Svensen - portrett
Doktorgradsstipendiat i ernæring ved UiO, Karianne Svendsen, støtter tiltakene til universitetsledelsen. Foto: UiO

Doktorgradsstipendiat i ernæring ved UiO, Karianne Svendsen, roser tiltaket fra Universitetsledelsen. Hun mener det kan bidra til at studentene får mer ut av undervisningen og timene på lesesalen.

Svendsen forteller at hjernen trenger nok vitaminer, mineraler, fettsyrer, proteiner og andre næringsstoffer for å fungere best mulig. Sukker bidrar ikke med næringsstoffer, bare energi.

Mange synes det er lettere å komme seg gjennom eksamensdagen med en cola og litt sjokolade på lur. Men det er ikke så smart, ifølge Svendsen.

- For at du skal kunne konsentrere deg best mulig og være mest mulig våken og opplagt, bør du tvert imot unngå sukker og andre raske karbohydrater. Spiser du slik mat, fører det til at du blir trett, sløv og ukonsentrert.

Kommer både studenter og ansatte til gode

Prorektor Gro Bjørnerud Mo
Prorektor Gro Bjørnerud Mo ser fordelene ved et sukkerfritt arbeids- og læringsmiljø. Foto: UiO/Anders Lien

Mo er selv inspirert til å holde seg til en sunn linje med disse nye tiltakene.

- Det er gledelig at dette også kommer oss ansatte til gode. Jeg tror alle vil nyte godt av at fristelsene blir færre og sunnere, mener Mo.

Men hun er spent på hvordan studentene vil reagere:

- Det er klart at dette tiltaket vil kreve omstilling, men kanskje vi om noen år ser tilbake på tilgangen til godteri og boller med like mye undring som vi nå gjør med innendørs røyking.

Publisert 1. apr. 2018 05:00 - Sist endret 3. apr. 2018 10:19