Lunsj med Kultur: Rachmaninov Sonate for cello og klaver (klassisk)

Bjørg Lewis fra Vertavokvartetten tar med sin gode kollega Madeleine Mattar fra England til Blindern. Sammen spiller de den verdenskjente sonaten for cello og klaver av Sergej Rachmaninov.

Madeleine Mattar og Bjørg Lewis (Foto: Simon Lister og Andrew Redpath)

Fri entré og åpent for alle

Salg av kaffe og vafler fra 11.45

Program

Rachmaninov skrev sonaten for cello og klaver i 1901 etter å ha kjempet seg igjennom en langvarig depresjon etter den katastrofale premieren av hans første symfoni. I tre år hadde han ikke greid å skrive noe som helst og veien ut av sykdommen var smertefull og lang. I sonaten kan man høre ekko fra kampen og den reflekterer på mange måter Rachmaninoffs mentale tilstand og indre kamp. Han var også en dypt religiøs mann og sonaten gir assosiasjoner til ortodokse salmer og kirkeklokker. Scherzosatsen har en mørk nerve i seg, andanten er en introvert klagesang, mens finalen har en brusende livslyst.

Rachmaninoffs sonate har en velfortjent plass som en av de mest populære romantiske cellosonatene, og i kjent Rachmaninoff-stil er pianostemmen svært virtuos og ledende.

Rachmaninov Sonate for cello og klaver opus 19 i g-moll

1.    Lento -Allegro moderato
2.    Allegro scherzando
3.    Andante
4.    Allegro mosso

• Bjørg Lewis, cello
  • Madeleine Mattar, klaver

Samarbeidspartner

Universitetet i Oslo er blitt samarbeidspartner med Klassisk musikkmagasin. Du får infomasjon om flere av konsertene i Aulaen på deres nye hjemmeside klassiskmusikk.com.

Følg Kulturkonsulenten på Facebook

Emneord: Konsert, Lunsj med Kultur, Kultur, Universitetet i Oslo