English version of this page

UiOs menneskerettighetspris 2017

13. november ble årets pris tildelt den tyrkiske akademikeren, samfunnsdebattanten og menneskerettighetsforkjemperen professor İştar Gözaydın. Gözaydın er en viktig representant for forfulgte akademikere over hele verden.

Bilder fra utdeling av menneskerettighetsprisen

Rektor Svein Stølen presenterte prisvinner İştar Gözaydın, men hun var ikke tilstede under prisutdelingen. Dette er fordi hun ikke får forlate Tyrkia i påvente av rettsaken mot henne. I stedet var det en tom stol på scenen. Ahmet Erdi Öztürk, en tyrkisk akademiker fra Strasbourg Universitet, mottok prisen på Gözaydıns vegne. Gözaydın deltok via skype og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter Inga Bostad intervjuet henne.

Scholars at Risks norske representant Karen-Lise Knudson presenterte rapporten Free to Think 2017 og UiOs Einar Wigen snakket om situasjonen i Tyrkia.

Etter direktør Inga Bostad hadde overrakt prisen var det mottakelse i Domus Bibliotheca.

Om İştar Gözaydın

I 1993 stiftet Gözaydın, sammen med kjente intellektuelle som Murat Belge og Orhan Pamuk, den tyrkiske Helsinki Citizens’ Assembly, en partipolitisk uavhengig organisasjon som jobber for fred, demokratisering, politisk pluralisme, rettsstat og bærekraftig utvikling.

Hun har skrevet artikler og bøker hvor hun fokuserer på forholdet mellom religion og politikk i Tyrkia. Gözaydın ble arrestert i sitt hjem 19. desember 2016 som et ledd i en større aksjon mot tidligere ansatte ved Gediz universitet. Som de fleste av de 100.000 som er blitt arresterte etter kuppforsøket anklages hun for «medlemskap i en væpnet terrororganisasjon». Gözaydın ble sluppet ut av fengsel i mars 2017, men står i fare for å dømmes for medvirkning til terror.

Se opptak fra utdelingen av UiOs menneskerettighetspris 2017. Begivenheten fra Gamle festsal begynner etter 1:45.

Last ned mediefil
Publisert 14. nov. 2017 11:08 - Sist endret 15. nov. 2017 14:20