Cutting Edge - Norges største forsknings- og teknologifestival

26. september går årets Cutting Edge-festival av stabelen. På fem år har festivalen vokst til å bli et helt sentralt element i Oslo Innovation Week - Europas største innovasjonsuke. Men kanskje ikke alle leserne av bloggen kjenner festivalen så godt? Her er en liten introduksjon.

Av rektor Svein Stølen og viserektor Per Morten Sandset

På Cutting Edge presenterer vi, med våre gode samarbeidspartnere OsloTech og Inven2, nye innen vitenskapsgjennombrudd, interessante innovasjoner og spennende oppstartsselskaper som kommer ut av norske forskningsmiljøer. Mange er fra vårt eget universitet. Det er virkelig en spennende dag hvor Norges sterkeste forskere, teknologer og entreprenører møter mennesker fra næringsliv, industri, myndigheter og media. Gjennom Cutting Edge prøver vi også å stikke hull på noen myter om Universitetet i Oslo, om UiO som innovasjonsaktør.

OsloTech og Inven2 er svært viktige for å omdanne ideer og forskning til produkter, prosesser, levedyktige selskaper, verdiskaping og arbeidsplasser. Inven2 er Nordens største TTO (technology transfer office) og er etablert for å ivareta og videreutvikle ideer fra forskningsmiljøer ved UiO og Oslo universitetssykehus. OsloTech (som UiO, Oslo kommune og SIVA er hovedeiere av) driver Forskningsparken med kontorer, laboratorier og konferansesenter. I tillegg arrangerer de ulike aktiviteter som skal bidra til økt entreprenørskap og bedre mulighet til å lykkes for de nye bedriftene. Eksempler på dette er inkubatoren StartupLab, kompetanse for vekstselskaper Build2Grow, og Science for Society som jobber for økt entreprenørskap blant PhD-studenter.

OsloTech og Inven2 er utmerkede partnere når vi på Cutting Edge ønsker velkommen til publikum utenfor akademia. De får se ett litt annet UiO enn de kanskje forventet? Fra om lag 1000 besøkende i 2015, økte antallet til 1400 i fjor. Vi håper det kommer enda flere i år.

Tema i år er tredelt og går fra de store og overordna «Future planet» via «Future science» til det som er nærmest den enkelte «Future you». Tema dekker bredt, og omfatter alt fra Norge som romfartsnasjon, smarte byer, 3D printing, digitalisering og helseteknologi. Blant UiO-forskerne som deltar på festivalen er Ola Nilsen på Kjemisk Institutt. Han har i en årrekke jobbet med batterier som kan lades opp tusen ganger raskere enn i dag. Anders Fjell på Psykologisk institutt skal snakke om hva som skjer når hjernen eldes og hva vi kan gjøre med det. Og vi skal også delta på hver vår del av programmet. Per Morten skal moderere sesjonen: Healthcare Robotics Lifting Innovation der det blir samtale om hvordan robotics kan hjelpe pasienter. Svein skal delta i en debatt om hva teknologi betyr for framtidas helse og hvordan det norske samfunnet er rustet til å bli med på utviklingen.

Studentene er også representert på Cutting Edge. Både NTNUs og UiOs iGEM-lag står på stand og forteller om sine prosjekter. Studentene er viktige for Norge og vi blir utrolig inspirerte av at det største arrangementet i Norge for studenter som satser på innovasjon finner sted i Oslo nå til helgen. Vi kan ikke tenke oss en bedre måte å sparke i gang Oslo Innovation Week. Da samles 300 studenter fra studentorganisasjonen Start til Start Forum. Start Norge gjennomfører rundt 60 arrangementer per semester med sikte på å inspirere studenter til å skape sin egen karrierevei. Start ønsker å bidra til at unge gründerspirer kan knytte verdifullt nettverk, få kompetanse om verdiskaping og realisere sine idéer. Sammen med de andre lokallagene i Oslo (Start BI, Start HiOA og Start NMBU) arrangerer våre egne studenter i Start UiO høstens Start Forum. Vi ønsker studentene lykke til med arrangementet og ser fram til videre samarbeid med dem.

Vi er overbevist om at alle de som er nysgjerrige på hva som skjer på UiO, og som ser oss som potensielle samarbeidspartnere, vil få stort utbytte av å delta på Cutting Edge-festivalen 26. september. Her kan du se hele programmet, planlegge ditt besøk og bestille billett: http://cuttingedgefestival.no. Alle som er tilknyttet UiO får 20 prosent rabatt ved å bruke koden: UiOCE17

Vi gleder oss til en spennende dag i Forskningsparken 26. september.

Publisert 21. sep. 2017 09:51 - Sist endret 21. sep. 2017 09:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere