The Guild - noen tanker etter general assembly

The Guild of European Research-Intensive Universities er et viktig redskap for UiO. Det er nyttig å møte rektorer fra ledende universiteter i Europa i åpen, tillitsfull dialog. Men selve essensen er arbeidet med å påvirke EUs forskningsagenda og fremtid.

Fra venstre: Rektor på l'Université catholique de Louvain Vincent Blondel, Director-General for DG Research and Innovation i EU-kommisjonen Jean-Eric Paquet og generalsekretær i the Guild of European Research Intensive Universities Jan Palmowski.

De 19 forskningsintensive universitetene i The Guild har mye til felles og dermed mangt å diskutere. Langsiktig grunnleggende forskning, viktigheten av humanoria og samfunnsfag, samt koplingen mellom forskning og utdanning er temaer som ofte er gjenstand både for politiske innspill til administrasjonen i Brussel - og for erfaringsutvekslingen rektoratene i mellom. Likeledes hvordan vi bygger bro fra mer grunnleggende forskning til mer anvendt, en bro som i Horisont2020 var meget skjør.

I den åpne, faglige delen av general assembly mandag og tirsdag ble de mest aktuelle problemstillingene i EU akkurat nå presentert og diskutert. Svært hyggelig var det at Director-General i EU-kommusjonens DG for Research and Innovation, Jean-Eric Paquet, tok seg tid til å møte oss. Tema var selvsagt det nye rammeprogrammet, Horizon Europe. Vanessa Debiais-Sainton, Head of Unit for Higher Education i DG Education and Culture, innledet til diskusjon om utdanning og om Macrons initiativ rundt nettverk av europeiske universiteter. Det tredje eksterne innlegget ble gitt av Herman Van Rompuy, den første presidenten av European Council (2010-14). Van Rompuy innledet til en mer filosofisk diskusjon om universiteter og EU - «Temples of past and future» var et uttrykk han brukte. Inspirerende og viktig.

I den lukkede delen av møtet var den videre utviklingen av The Guild og nettverkets strategi hovedtema. Alt-i-alt et utmerket møte godt arrangert av University of Louvain i Louvain-la-Neuve utenfor Brussel.

Gjennom The Guild har UiO fått en tydelig stemme og tilstedeværelse i Brussel. Nettverket har utviklet en sterk dialog med de sentrale beslutningstakerne i Europa. Vi vil også i fremtiden legge inn betydelig arbeid for å styrke og videreutvikle nettverket. Det handler om Europas, Norges og UiOs konkurranseevne i en global kunnskapsverden. Vi må og vil se ut av Norge!

Av Svein Stølen
Publisert 6. juni 2018 13:24 - Sist endret 11. juni 2018 10:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Rektorteamet. Foto: © UiO/Anders Lien

Rektorbloggen

#UiOiSamspill

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektorbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.