Rektors blogg

Ottersen løper stafett

Rektor Ole Petter Ottersen

Som rektor ved Norges eldste og høyest rangerte universitet har jeg som målsetting at UiO skal styrke sin posisjon som et ledende europeisk forskningsuniversitet og lærested. Og jeg ønsker at UiO skal ha et sterkt samfunnsengasjement og virke som en pådriver for satsing på forskning og høyere utdanning i Norge. Hvor store ambisjoner skal vi ha? Jeg er overbevist om at denne bloggen kan skape debatt om dette og andre viktige temaer i norsk forskningspolitikk. 

 

Publisert 27. sep. 2016 00:00

“Norway, Ireland and Poland have the happiest international students.” This was the headline of the press release that was issued by StudyPortals a few days ago. The same press release announced that the University of Oslo is one of 14 European universities that have received an Outstanding International Student Satisfaction award. This is good news for a university that aspires to excel in internationalization and student mobility.

Publisert 26. sep. 2016 00:55

I fjor ble Aker Scholarship lansert. Dette er et fint initiativ fra Anne Grete Eidsvik og Kjell Inge Røkke i samarbeid med Aker ASA. Formålet er at de beste og mest dedikerte studentene skal få mulighet til å studere ved de høyest rangerte lærestedene i utlandet, uavhengig av økonomi eller sosial bakgrunn. Kanskje noe for deg? Men da haster det – søknadsfristen er 1. oktober.

Publisert 19. sep. 2016 00:02

Jeg har gledet meg lenge til denne dagen – 100-årsmarkeringen av Edvard Munchs aulautsmykning. De 11 maleriene ble overlevert universitetet 19. september 1916. Rektor Morgenstierne tok imot gaven. Han håpet at striden om maleriene med tiden ville legge seg og at «att en eftertid ville sætte pris på dem».

Publisert 16. sep. 2016 06:46

Eksamen må gjøres papirløs for alle, der det er praktisk mulig. Dette er et ambisiøst og viktig mål for Universitetet i Oslo. Mandag 19. september åpner vi det første bygg i Norge som er skreddersydd for digital eksamen.

Publisert 12. sep. 2016 23:33

Regjeringen har de siste månedene fått velfortjent kritikk for uheldig bruk av forskning og for uttalelser som kan sette spørsmålstegn ved regjeringens holdning til forskningens uavhengighet. Men forslaget om et «vitenskapelig rådgivende organ for regjeringen» fortjener ros.  Dette forslaget kommer fra Høyres programkomité, ledet av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Publisert 9. sep. 2016 18:57

Blinderns store praktbygg, Georg Sverdrups hus, er for andre år på rad klar for å huse Karrieredagen ved UiO, og det blir ikke mindre stas i år. Karrieredagen ble fullbooket allerede i april, og rundt 70 arbeidsgivere kommer til Blindern for å møte UiOs studenter. Dette er en gyllen anledning til å knytte kontakter og finne ut hvor din kompetanse er etterspurt. Hold av datoen tirsdag 20.september - jeg oppfordrer deg til å bruke dagen for alt den er verdt.

Publisert 8. sep. 2016 06:07

Like sikkert som høstjakten er de årlige universitetsrangeringene som tikker inn i begynnelsen av semesteret.   QS-rangeringen er nettopp publisert, og UiO rykker opp 22 plasser fra i fjor. UiO er nå nr. 113 i verden på denne rangeringen. Og tidligere i år kom vi som det eneste norske universitet inn på Thomson Reuters’ liste over Europas mest innovative universiteter.

Publisert 5. sep. 2016 08:08

I dag innledes en uke med eksellent forskning i sentrum. Jeg snakker om Kavli-uka.  Kavliprisene for 2016 skal utdeles i Konserthuset den 6. september i regi av Det Norske Videnskaps-Akademi. Allerede i dag – 5. september – skal prisvinnerne holde sine forelesninger. Dette skjer i Georg Sverdrups hus. Velkommen!

Publisert 4. sep. 2016 14:55

Universitetet i Oslo fylte 205 år den 2. september. I min årsfesttale i Universitetets aula reflekterte jeg over det akademiske fellesskapet mellom lærere og studenter. Dette gjorde jeg i et hundreårsperspektiv. Her er en lett revidert versjon av talen.

Publisert 1. sep. 2016 22:33

I dag, den 2. september, fyller UiO 205 år. I går, den 1. september kom gaven. I Morgenbladets kåring av Norges ti mest fantastiske formidlere gikk hele fem av plassene til UiO-forelesere. Gratulerer!

Publisert 31. aug. 2016 13:36

Changemaker har lansert kampanjen Fritt for medisin som tar tak i en kjerneutfordring innenfor global helse: Den ekstreme ulikheten i tilgang på medisiner og medisinsk behandling.  

Publisert 30. aug. 2016 08:46

On September 2, the Centre for Global Health at the University of Oslo and the Global Health Centre at the Graduate Institute (Geneva)  are hosting a policy dialogue at Tøyen Hovedgård. The question to be addressed is as simple as it is important: how should we proceed to eradicate polio once and for all?

Publisert 29. aug. 2016 11:01

Fredag 2. september feirer vi at vårt universitet fyller 205 år. Alle våre ansatte og alle våre studenter inviteres til feiring.

Publisert 28. aug. 2016 12:33

UiO skal lede et nytt Erasmus-prosjekt for bedre støtte til flyktninger og truede forskere. Arbeidet knyttes til Akademisk dugnad og til vårt arbeid for å fremme akademisk frihet.

Publisert 22. aug. 2016 13:58

On Saturday 27 August, Oslo´s new students take over our capital! You are all invited to a full day of activities – and a unique opportunity to get to know new people, and the city many of you just moved to. This is exactly the kind of initiative I missed when I started here as a student myself, more than four decades ago. 

Publisert 15. aug. 2016 23:44

I dag tok vi mot de nye studentene. Tusener står klare til å gyve løs på studier i hovedstaden. De er håpefulle, men mange er nok også bekymret. Bekymret, fordi de er usikre på hvor de skal bo under studieoppholdet.  Nå trengs kreative løsninger, både på kort og lang sikt.

Publisert 15. aug. 2016 00:09

Til alle våre nye studenter: Hjertelig velkommen til Universitetet i Oslo. I dag den 15. august tar vi dere imot på Universitetsplassen. Vi gleder oss. Dette er årets viktigste dag for universitetet. Og den største dagen i året for meg.   

Publisert 11. aug. 2016 14:08

Arendalsuka braker løs mandag 15.8 og samler samfunnsengasjerte mennesker fra hele landet. UiO vil være tilstede på en rekke arrangementer. Flere av disse handler om å utvikle nytt næringsliv fra forskning.

Publisert 5. aug. 2016 13:00

UiO er Nordens synligste universitet, skal man tro Webometrics – en av de mange universitetsrangeringene som treffer oss hver sensommer og høst.

Publisert 4. aug. 2016 14:57

The failed coup in Turkey was an attack on democracy and should be condemned. In the wake of the coup serious concerns have been raised about the situation in the higher education sector. The University of Oslo is a signatory of the Magna Charta Universitatum and, as such, with over 800 other universities, shares and supports a set of fundamental principles of institutional autonomy and academic freedom. The Council of the Magna Charta Observatory has now issued a statement that we fully endorse.

Publisert 1. aug. 2016 12:53

Det er med det europeiske forsknings- og utdanningssamarbeidet som med alt annet: Det er først når det trues at man ser verdien av det. I kjølvannet av den britiske folkeavstemningen er det skrevet og tenkt mye rundt hvilke konsekvenser en Brexit vil ha for internasjonaliseringen av forskning og utdanning i Europa. Både i og utenfor Storbritannia er holdningen utvetydig: Samarbeidet må fortsette og utvikles videre. Vi har simpelt hen ikke råd til å la være.

Publisert 1. aug. 2016 00:26

28000 potensielle gründere ved Universitetet i Oslo. Det er selvsagt våre studenter jeg sikter til. Gjennom innovasjonskonkurransen Rektors utfordring har vi sett hvilken kreativitet og entreprenørånd våre studenter besitter. Nå stiller syv av våre studenter opp i iGEM-konkurransen med et innovasjonsprosjekt knyttet til et hyperaktuelt tema: Antibiotikaresistens.

Publisert 28. juli 2016 02:15

I dag åpnet jeg musikkteateret Elden på Røros. Forestillingen ble en begivenhet av de sjeldne. Med sitt tydelige fredsbudskap klarer Elden å gjøre et 300 års gammelt krigsdrama hyperaktuelt for vår egen tid.

Publisert 24. juli 2016 20:02

In my blog on 15 July, just hours prior to the failed coup, I wrote about the plight of the 2218 researchers and faculty that signed a peace petition asking for a cessation of the violence in Southeastern Turkey.

Publisert 20. juli 2016 11:28

Fredag 15. juli kaster Dagens Næringsliv seg inn i debatten om valgt eller ansatt ledelse ved universitetene. Utgangspunktet for Eva Grindes innlegg er rapporten fra vårt internasjonale strategiske råd (SAB).