Futurist Prime Minister åpner innovasjonsfestivalen Cutting Edge

For noen få dager siden stod innovasjon i sentrum da klima- og miljøminister Vidar Helgesen kom til Kjemisk institutt på UiO for å avlevere en budsjettlekkasje om finansiering av forskning på miljøvennlig transport. Han var imponert over instituttets forskning på supereffektive batterier. Den 18. oktober er det igjen innovasjon som gjelder. Da kommer både Statsministeren og Samferdselsministeren til campus for å ta del i Cutting Edge  – en festival som UiO arrangerer i samarbeid med Oslotech og Inven2. Jeg håper ministrene får selskap av mange.

I programheftet for Cutting Edge presenteres Erna Solberg som Futurist Prime Minister. Høyst relevant, fordi hun som statsminister må utforme en politikk som både fremmer og utnytter den raske teknologiske utviklingen vi nå ser på så mange samfunnsområder. Den økonomiske omstillingen som regjeringen etterlyser og som landet trenger, kan kun skje dersom utdanning, forskning og innovasjon får gode levekår og knyttes sammen på en kreativ måte. Vi trenger forskning på nye teknologier, men vi trenger også forskning på teknologienes møte med samfunn og individ. Futuristen Erna Solberg må utnytte tverrfagligheten ved våre universiteter og høyskoler og må holde seg oppdatert på trender og muligheter, risikoer og utfordringer.

Alt dette får hun og andre besøkende rikelig anledning til under årets festival. På programmet står førerløse biler, programmering av levende celler, Virtual Reality og andre emner som peker mot fremtidens samfunn. Og det vil være debatter om en rekke forskjellige spørsmål: Hva kreves for å skape arbeidsplasser fra livsvitenskap? Kan kobling av teknologi og transport bidra til det grønne skiftet? CRISPR-mat: Spise eller ikke? Jeg skal selv bidra i en debatt med den utfordrende tittelen Will Norway ever recover?

Det overordnete tema for festivalen er Re-Designing Society. Festivalen vil gi oss et omriss av fremtidens samfunn og skal løfte frem det store verdiskapingspotensialet som ligger i fremragende forskning og innovasjon. Målgruppen er bred: Vi vil nå mennesker i næringsliv, finans, politikk, offentlig sektor, og media. Her er på plass med et sitat fra vår «futurist Prime Minister»: If we succeed in putting innovative ideas to good use, I am confident that we will be able to redesign our society to meet the challenges ahead.

Universitetet i Oslo er det eneste universitetet på den skandinaviske halvøy som kom inn på listen over de mest innovative universitetene i Europa. Jeg ser årets Cutting Edge som en flott markering av dette.

Cutting Edge er et nonprofit arrangement som arrangeres av Universitetet i Oslo, Inven2 og Oslotech. Festivalen inngår som en del av Oslo Innovation Week.

------------------

Her er noen smakebiter fra programmet:

• Førerløse biler med Volvo - Shilan Demir
  • Hvordan anvende romfartsteknologi på jorden? - European Space Agency med Frank Salzgeber
  • Hvordan skape fremtidens media? - Erik Solheim, NRK Beta
  • De største oppdagelsene siden DNA: CRISPR teknologien for genredigering - Bruce Whitelaw, Roslin Institute
  • Nytt kodespråk for levende celler - Alec Nielsen, MIT
  • Do-It-Yourself Biology and Biohacking med Waag Society fra Netherland.

Flere av våre egne forskere vil bidra - blant annet gjennom disse foredragene:

SUSTAINABLE SILICON SOLAR CELLS

Erik Marstein – Professor Department of Physics, UiO; Director Norwegian Research Centre for Solar Cell Technology

FROM MODELS TO MOLECULES: USING ZEBRAFISH TO UNDERSTAND AND TREAT EPILEPSY

Camila Vicencio Esguerra – Group Leader, Biotechnology Centre of Oslo and Adjunct Associate Professor – School of Pharmacy, UiO

FUSION OF BRAIN AND TECH – ARE WE GOING TO BECOME CYBORGS?

Tor Endestad – Associate Professor – Department of Psychology, Faculty of Social Sciences, UiO

INTO THE NORTHERN LIGHTS – PROBING SPACE WITH ROCKETS AND SATELLITES

Wojciech Miloch – Leader of 4DSpace Strategic Research Initiative and Associate Professor – Department of Physics, UiO

CONCRETE STRUCTURES MADE BY MICROBES

Anja Røyne – Postdoctoral Fellow – Condensed Matter Physics – Department of Physics, The Faculty of Mathematics and Natural Sciences, UiO

Cutting Edge trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7RBntoyPpbQ

Påmelding, mer informasjon, bilder og bakgrunnstoff finner du her: http://cuttingedgefestival.no/program/

Er du journalist og har lyst til å komme? Vennligst kontakt presseansvarlig Astrid Bjerke Lund, tlf. 92828808, astrid@oslotech.no

Om Oslo Innovation Week:Oslo Innovation Week (OIW) er en aktivitetsuke som skal synliggjøre og styrke innovasjonsaktiviteten i Oslo og Akershus. OIW ble første gang arrangert i 2006 i regi av Oslo kommune og Innovasjon Norge. Uken samler hvert år en rekke nasjonale og internasjonale aktører og foredragsholdere fra inn- og utland. I 2015 var det over 70 arrangementer og 10.000 deltakere (http://www.oiw.no).

Om Oslotech & Inven2: Oslotech (www.oslotech.no) er selskapet som står bak Forskningsparken i Oslo  – Norges ledende forskningspark – og Norges største inkubator for oppstartselskaper: www.startuplab.no.

Inven2 (www.inven2.no) er en av Nordens største aktører innen kommersialisering av forskning og eies av Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus.

Publisert 17. okt. 2016 10:28 - Sist endret 20. okt. 2016 08:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere