Fryktløs kunnskap: UiO på Pride 2017

Prideuken er i gang. Som de første utdanningsinstitusjoner i Norge deltar UiO og HiOA sammen under Pride 2017. Det gjør vi under parolen Fryktløs Kunnskap.

Kunnskap er avgjørende i kampen mot fordommer og for menneskerettigheter. For UiO er det viktig å understreke at det skal være like rettigheter til å påvirke og delta i samfunnet – uavhengig av kjønnsidentitet, seksuell orientering og bakgrunn.

Derfor vaier nå Pride-flagget på våre campuser. Det skal markere at på vårt universitet skal alle føle seg fri til å være den de er.

Prideflagget pryder Lucy Smiths hus på campus Blindern. Foto: Anders Lien/UiO

Dessverre er det fortsatt vanlig at LHBT-personer trakasseres, diskrimineres og til og med forfølges. I rapporten Seksuell orientering og levekår (2013) oppga 42 prosent av homofile og 33 prosent av bifile menn at de hadde blitt utsatt for vold på grunn av sin seksuelle orientering det siste året. I vår nådde nyheter fra Tsjetsjenia oss om at homofile blir torturert og sperret inne. Dette er rystende. Som universitet er vi en viktig samfunnsaktør, og vi skal bidra til å møte denne type holdninger med forskningsbasert kunnskap. Universitetenes forskning og utdanning skal være solid plantet i ideen om enkeltmenneskets verdighet, likeverd og frihet.

Derfor har vi planlagt en rekke aktiviteter i forbindelse med Pride. Allerede i dag er det omvisning for UiO-ansatte ved Kulturhistorisk museum, som har satt opp utstillingen Skeivt uteliv i forbindelse med Pride. Universitetsbibliotekene har «Skeiv litteratur på utstilling».

Vi skal stå på stand i PridePark i Spikersuppa. Standen betjenes av frivillige og engasjerte studenter og ansatte. Tusen takk til alle som bidrar!

Det blir også foredrag, samtale og diskusjon om skeive perspektiver i høyere utdanning. Dette skjer på Pride House i Eldorado bokhandel 28. juni kl. 13.30.

Lørdag 1. juli er det Pride Parade i Oslo! Vi går sammen med HiOA under parolen vår: Fryktløs kunnskap. UiO-ansatte kan møte opp ved Tøyen hovedgård fra kl. 11.45 for å få UiOs spesiallagde Pride-t-skjorte. Jeg har vært heldig å få min tidlig, som dere ser av bloggbildet mitt. Selve paraden går fra Grønlandsleiret kl. 13.00.

Jeg håper mange vil delta på denne viktige paraden! Kampanjen #Gåformeg sier det godt: «Hver grunn til å la være er en grunn til å delta. Bli med på feiringen for en som ikke tør eller kan

Publisert 26. juni 2017 10:14 - Sist endret 28. juni 2017 08:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere