Møte nr. 6/2018: Forum for forskningsdekaner

DAGSORDEN FOR FORUM FOR FORSKNINGSDEKANER 28. MAI 2018

Diskusjonssaker:

SAK 21/18. Open Access v/Underdirektør Håvard Kolle Riis, UB (30 min)

Bakgrunn: I august 2017 fastsatte regjeringen nasjonale mål og retningslinjer for åpen tilgang til forskningsresultater og flere norske institusjoner har sluttet seg til initiativet OA2020. Det største hinderet for åpen tilgang er dagens abonnementssystem, der vitenskapelige artikler er låst inne bak betalingsmurer. De store internasjonale vitenskapelige forlagene tar stadig høyere pris og profitt for sine abonnementer, og denne modellen har tydelig vist seg å ikke være bærekraftig. En nasjonal plan for åpen tilgang er under utarbeidelse, hvor et av hovedelementene er å utarbeide plan for forhandlinger med akademiske forlag frem mot 2024. Elsevier er identifisert som den første store avtalen som skal reforhandles i løpet av 2018. Bakgrunn og begrunnelse for tiltak/strategi for åpen tilgang

Formål/ønsket utbytte: Diskusjon og anbefaling for videre arbeid

 

SAK 22/18. Oppfølging av fellesseminar for Utdanningskomiteen og Forum for forskningsdekaner v/Åse Gornitzka (10 min)

Bakgrunn: Utdanningskomiteen og forumet hadde avholdt fellesseminar 15. mai hvor kobling mellom forskning og utdanning ble presentert og diskutert.

Formål/ønsket utbytte: Oppsummering av seminaret og veien videre.

 

SAK 23/18. Mobilisering ved UiO for Horisont 2020 v/Åse Gornitzka (15 min)

Bakgrunn: Forumet vedtok 7. november 2017 å nedsette en intern arbeidsgruppe for å utrede tiltak for styrket mobilisering på kort og lang sikt ved enhetene for økt deltagelse og større gjennomslag i EUs rammeprogram. Rapporten er oversendt rektoratet og drøftet på styreseminaret i Rosendal.

Formål/ønsket utbytte: Oppsummering og veien videre

 

Vedtakssaker:

SAK 24/18. Arbeidsgruppe om sosial innovasjon v/Per Morten Sandset (10 min)

Bakgrunn: Med bakgrunn i styresaken om innovasjon, «Kunnskap i bruk: Innovasjonsarbeid ved UiO»  (13.mars 2018) og diskusjoner i forumet, er det behov for å definere og kartlegge potensialet for sosial innovasjon ved UiO.

Formål/ønsket utbytte: Nedsette arbeidsgruppe og vedta mandat.

 

Orienteringssaker:

SAK 25/18. The Cutting Edge Festival 2018 v/Per Morten Sandset (15 min)

Bakgrunn: The Cutting Edge Festival er Norge største tverrfaglige «jam session» for forskere, teknologer, gründere, investorer og politikere. Hovedtema for festivalen: Future You, Future Society & Future Planet. Årets emner er: Energy & Cleantech, Space, Smart Cities & Transport, Future Food, Digital Life, Health & Medtech, Enhancing Humans, Brain & Aging.

Formål/ønsket utbytte: Orientering

 

SAK 26/18. Høringsuttalelse, ny genteknologilov v/Seniorrådgiver Kristin Flagstad, SFFU (15 min)

Bakgrunn: Bioteknologirådet har sendt på høring et dokument som skal danne grunnlag for fremtidens genteknologilov. Dokumentet som kun gjelder utsetting av genmodifiserte organismer, ble sendt på bred offentlig høring. I regi av Forum for forskningsdekaner har en arbeidsgruppe ved UiO vurdert Bioteknologirådets dokument. Gruppens innspill danner grunnlaget for høringsuttalelsen som følger vedlagt. Det bes om at eventuelle merknader til dokumentet gis til Kristin Flagstad innen 30. mai.

Formål/ønsket utbytte: Orientering

 

SAK 27/18. Videre prosess for retningslinjer for veiledningsrelasjoner ved UiO v/Julianne Krohn-Hansen (10 min)

Bakgrunn: Saken har vært diskutert i forumet tidligere. I møtet 21. november ble det bestemt å utarbeide et utkast som skulle sendes på bred høring. Det medisinske fakultet utarbeidet et forslag som ble diskutert i forumets møte 23. april. I tillegg er det satt ned en ressursgruppe for forebygging av seksuell trakassering ledet av professor Ragnhild Hennum, som blant annet har fått i oppgave å se på de etiske retningslinjene for veiledere. For å unngå doble prosesser hvor to sett med retningslinjer blir sendt på høring, vil forslaget fra Det medisinske fakultet bli sendt til ressursgruppa med de kommentarene som kom fram i forumets møte. Et endelig utkast til retningslinjer vil bli utarbeidet av ressursgruppa og sendt på bred høring til alle enheter ved UiO.

Formål/ønsket utbytte: Orientering

 

Eventuelt:

             SAK 28/18.

 

Fint med innspill på saker til kommende møter.

 

Aktuelle orienteringer:

  • Seminar: Proposal Development - Focus Impact; 29. -30. mai 2018
  • Innovasjonstalen 2018; 31. mai
  • Den nasjonale forskerutdanningskonferansen 2018; 13.-14. juni

                              

Kommende møtedato avsatt våren 2018

tirsdag                   12. juni

 

Kommende møtedatoer avsatt høsten 2018

Mandag          10. september

Torsdag           11. oktober

Mandag          5. november

Mandag          26. november

Mandag          17. desember

Publisert 3. jan. 2018 09:00 - Sist endret 8. juni 2023 11:10