Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Kommunalretten er forvaltningsrett på lokalplanet. Kommunene har ansvaret for viktige samfunnsområder som helse og velferd, skolen, arealplanlegging og byggesaker. Kommunen behandler saker som angår lokalsamfunnet, og treffer vedtak av betydning for enkeltmenneskers liv. Forholdet mellom det kommunale selvstyre og statlig styring gjennom rettighetslovgivning, binding av økonomiske midler m.v. er fremme i den offentlige debatt. Faget skal gi forståelse av kommunenes organisering, oppgaver og forhold til borgerne og til staten.

Faget behandler reglene om kommunenes og fylkeskommunenes arbeidsområder, herunder forholdet mellom kommuneloven og særlovgivningen. Sentralt i faget står organiseringen av det kommunale og fylkeskommunale apparat, og den interne arbeidsfordelingen så vel mellom ulike folkevalgte organer som mellom folkevalgte og administrasjon. Beslutningsprosessen i kommunale organer omfattes, likevel slik at de alminnelige forvaltningsrettslige saksbehandlingsreglene er overlatt til faget forvaltningsrett. Forholdet mellom staten og kommunene/fylkeskommunene behandles særskilt.

Kommunalretten tjener til utfylling av den alminnelige forvaltningsrett. Den gir et godt grunnlag for å sette seg inn i og forstå plan- og bygningsretten og velferdsretten, som inngår som egne temaer i forvaltningsretten til 2. avdeling i rettsstudiet. Fremstillingen av saksbehandlingsreglene i kommunalrettslitteraturen kan dessuten med fordel leses som supplement til litteraturen i forvaltningsrett.

Emnet inngår i andre avdeling i masterstudiet i rettsvitenskap, og er for studenter som har tatt ex.fac. før påbegynt jusstudium.

Dersom du har en ex.fac. på 15 studiepoeng, tar du dette emnet og får fritak for et valgfag på 5. avdeling.

Dersom du har en ex.fac. på 10 studiepoeng (fra høsten 2003 eller senere), kan du velge om du vil ta dette emnet eller være deltidsstudent på 2. avdeling. Du får da ikke fritak i 5. avdeling.

Hva lærer du?

Se læringskrav og litteratur på semestersiden.

Opptak og adgangsregulering

Alle studenter med studierett til 2. avdeling i masterstudiet i rettsvitenskap har studierett til dette emnet.

Emnet kan under noen vilkår inngå i 2. avdeling i Masterstudiet i rettsvitenskap.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Ingen obligatoriske forkunnskaper utover generell studiekompetanse.

Overlappende emner

Undervisning

Undervisningen er basert på forelesninger og kurs. Undervisningsopplegget må sees i sammenheng med egenstudier.

Eksamen

Emnet avsluttes med en firetimers skriftlig skoleeksamen med karakteren bestått/ikke bestått. Resultatet kommer ikke på vitnemålet.

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Studenter som går på masterstudiet i rettsvitenskap har egne regler for gjentak av allerede bestått eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Undervisning

Det gis ingen undervisning i emnet, men studenten kan lese emnet og gå opp til eksamen på egenhånd.

Eksamen
Høst 2008
Vår 2008
Vår 2007

Høsten 2008 blir siste gang det kan avlegges eksamen i dette emnet.

Undervisningsspråk
Norsk