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JUS5450/JUR1450 Marine insurance, Exam Spring 2018  

 

 

Some general comments on the student group, the course and the material 

 
The course in marine insurance is not an ordinary elective course at the faculty. It is 
introduced to be included in the master programme Master of International Maritime 
Law at the Scandinavian institute of maritime law.  In addition, the course is open to 
other students, also on bachelor level.  This means that the group of students taking 
this course differs from the ordinary student group in elective courses in several 
aspects: 
 
1.  Several of the students do not have a legal background and therefore are not 
familiar with Norwegian or Scandinavian legal method.  The master program is open 
for candidates with a bachelor degree or similar education in law or other areas.  
This means that there are clear methodological challenges to be met during the 
course, and that the expectations in relation to legal method on the exam cannot be 
too strict.   

 
2.  The students with legal background from other countries, even other 
Scandinavian countries, are not familiar with our way of doing exams.  This is 
particularly true for the maritime law students from outside Scandinavia, but even 
within Scandinavia the way of examination differ.  Many of the students will be used 
to shorter questions and less independent writing.    

 
3.  Several of the students have difficulties with the English language.  

 
These problems has to be taken into consideration when setting the level of the 
grades.  
 
 

Part I.  Master and Bachelor level  
 

 
Question 1: 
Is the liability for damage to the two cables covered under hull insurance by AS 
Marine Insurance or under P&I insurance by Gard P&I insurance.   

 
The topic is hull insurance for collision liability and treated in Wilhelmsen/Bull 
Handbook in hull insurance (Handbook), ch. 11. It has also been a topic under the 
lectures. Collision liability has not been given in the exams the last years and it may 
therefore come as a surprise for students having worked with exams from the latter 
years.   
 
Clause 13-1 applies to collision and striking by the ship and its equipment and is 
addressed in Handbook p. 325 ff.  The concept of collision means collision with 
another ship and is therefore not applicable here. This is emphasized in the 
Commentary, but it cannot be expected that the candidates refer to the Commentary. 
They should however see that striking is broad enough to cover collision, see 
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Handbook p. 325.   The word “striking” means that the ship and its equipment hit the 
other object. The word striking however does not qualify in what way the equipment 
shall strike the other object. The wording thus implies that any movement by the 
anchor that results in physical contact with another object will be covered. In the 
exam the anchor struck the cables and this is therefore striking. 
 
The good candidate manages to interpret the wording of 13-1, but a mere reference 
is acceptable to pass. Striking means that the ship touches another object, but the 
wording says nothing on the object of the damage. The only requirement is that the 
striking results in liability for the assured. Whether striking may take place under 
water is not addressed directly in the Handbook, but presumed at p. 327 in the 

reference to ND 1990.8 SAA Vinca Gorthon.  This also follows from the 
Commentary:   

 

“(2) The object against which the insured ship strikes may be another ship or another 

object floating in the sea, e.g. logs from timber rafting, or an installation on shore, 

e.g. a quay, a bridge or a dock gate. Grounding is also “striking”.” 

 
The cover is for “striking by the ship, its accessories, equipment or cargo, or by a tug 
used by the ship”. In this case, the striking was caused by the anchor. The wording 
does not require that the anchor causes the striking through the movement of the 
ship, but here the English wording departs from the Norwegian expression, see 
Handbook p. 327. The Norwegian translation is:   

 
Assurandøren holder sikrede skadesløs for ansvar som sikrede blir pålagt for tap 

som skipet med tilbehør, utstyr og last, eller slepebåt som skipet benytter, har voldt 

ved sammenstøt eller støtning. 

 

According to this text, the striking must be caused by the ship «with accessories», 
which implies that it is the movement of the ship with the accessories and not the 
movement of accessories alone that causes the striking.  The Handbook says the 
following at p. 327 with reference to the Commentary p. 314:   

 
“Striking damage caused by the independent movements of these objects must be 

covered by the ship’s P&I insurer. Thus, where a lifeboat, a derrick or the deck 

cargo juts out over the ship’s side, causing damage to a shore installation during the 

ship’s manoeuvring to go alongside a quay, liability will be covered by the hull 

insurer. On the other hand, where a crate or a bale slips out of a heave during 

discharging and hits a car on the quay, or a wire snaps with the result that a derrick 

falls down and damages a crane, liability will rest with the P&I insurer. However, 

the border line is not easy to draw, as illustrated by this quote from the Commentary 

p. 314: «Where equipment strikes against another object, there is nevertheless reason 

to be somewhat more liberal and cover the collision liability, even if the striking 

cannot be deemed to have been caused by the ship’s movements. An example of 

such a situation would be where the ship is lying with its engines switched off and 

the ship’s nets drift down onto another net and damage it.» 

 

In this case the anchor rushed out of the hawse pipe due to a defect in the winch and 
struck the cables when it was dragged along the seabed. The movement of the ship 
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is therefore transmitted via the anchor in the moment the damage occurs.  The 
immediate cause of the movement of the anchor is the movement of the ship even if 
it did rush out accidentally from the hawse pipe before it was dragged, and thus it 
seems natural to say that it is the ship with the anchor that hit the cables.  
The Commentary also seems to advise a wide scope of liability for striking by 
equipment and since striking in this case involved mutual damage as the anchor was 
damaged, the hull insurer will be involved.  A good argumentation on this issue 
should be credited but cannot be expected.  
 

Clause 13-1 sub-clause 2 letter (h) excludes 

 
liability for loss caused by the ship's use of anchor, mooring and towing gear, 

loading and discharging appliances, gangways and the like, and liability for damage 

to or loss of these objects.   

 
The clause excludes liability for loss caused by the ship’s “use of anchor”.  A good 
candidate points out that the word “use” implies an activity by people onboard the 
ship, i.e. that someone decides to send out the anchor and deliberately do so. In this 
case, the anchor rushed out without any such decision or act.  According to 
Handbook p. 340 the anchor must have been used according to its purpose:   

 
“Lastly, the wording «the ship’s use of» presupposes that the relevant object is used 

in accordance with its purpose. Mooring lines must be used to moor the ship, not e.g. 

to secure deck cargo. However, if the object has been used in accordance with its 

purpose, it must be deemed to be in use from the time preparations for use 

commences and until the use is completed, cf. ND 1976.263 NA Mosprince/Biakh.” 

 

In this case the anchor is not used according to its purpose as it rushes out without 
the crew’s knowledge.  The conclusion should therefore be that the damage to the 
cables is not caused by the ship’s use of the anchor. 

 
 
 
Question 2 
 

(a) Is there a breach of the duty of disclosure 
(b) If so, may the insurer invoke this breach against the owner of MS Unlucky?  

 
 
The duty of disclosure is regulated in NP Cl. 3-1 ff., and addressed in Handbook ch. 
6.2. It has also been a topic in the lectures. This is a main part of the mandatory 
reading. A good candidate makes a clear distinction between the question of breach 
and the question of fault/sanction, cf. letter a and b in the question.  
 
Question a) 

The candidates must be expected to find the relevant rules and emphasize the 
starting point of active duty of disclosure in Cl. 3-1. The main question is then 
whether the failure to follow the maintenance program is a “material” circumstance. 
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This circumstance is not directly addressed in the Handbook, but a good candidate 
points to the regulation in Cl.12-3 to emphasize the importance of lack of 
maintenance.  As the insurer claims he would have added 20 % to the premium for 
the insurance according to normal branch practice if information was provided, the 
exam text implies that the information was material.  A good candidate points out 
that the insurer has the burden of proof, but the reference to ordinary branch practice 
here must suffice in particular when seen in the context of Cl. 12-3. The conclusion 
thus should be that there is a breach of the duty of disclosure according to Cl. 3-1. It 
must however also be accepted that the main information for the insurer is 
classification, and this is in order according to the text. If so, there is no breach 
according to Cl. 3-1.  

 
Question b) 

The rules on the duty of disclosure is directed at the person effecting the insurance, 
here the owner, and he claims he did not know about the failure.  From the text there 
is no reason to say that he in fact did know or should have known. In this situation 
NP Cl. 3-4 on good faith applies.   
 
Presuming the owner did know, NP Cl. 3-3 applies. As there is causation between 
the circumstances that is not disclosed and the damage to the winch and loss of 
anchor, the insurer would be free from liability. 
 
The text does not address the question of identification, but some candidates may 
mention it. As there is no claim concerning breach of the duty of due care, the 
identification rules in C. 3-36 are not relevant.  The relevant question is of 
identification during the negotiation of the contract, and this issue is not regulated in 
the Plan but follows from ordinary contract law. cf. Handbook p. 212. The rule is that 
the owner may only be identified with his agents/servants during the negotiation 
process. There is no information in the text that indicates that the master was in any 
way involved with entering into the contract. Thus, there is no identification.  
 
 
Question 3 
Is AS Marine Insurance liable for 

a) The loss of the anchor and the chain 
b) Costs of repairing the winch  

 
 

The candidate should see that this is regulated in NP 12-3: 
 The insurer is not liable for costs incurred in renewing or repairing a part or parts of 

the hull, machinery or equipment which were in a defective condition as a result of 

wear and tear, corrosion, rot, inadequate maintenance and the like. 

 

The insurer is thus not liable for any part being “in a defective condition” due to i.a. 
“inadequate maintenance”. It follows from the exam text that the maintenance 
program  for the winch is not followed, and thus it must be presumed that the winch 
is “in a defective condition”. There is nothing in the text that indicates that the anchor 
was in a defective condition. The question is therefore whether the winch and the 
anchor must be seen as the same part, cf. Handbook p. 297-298.  As it is technically 
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possible to restitute the anchor and chain this must be seen as a separate part from 
the winch.  
 

  

Question 4 

How many deductibles is the owner responsible for?   

 
The candidates should here find the rules on deductibles in Cl. 12-18 and 13-4, cf. 
Handbook p. 70 ff., p. 317 ff. and p. 346. The deductible for hull damage applies for 
“each casualty”.  In the exam, there are two instances of striking cables, but they are 
caused by the same peril/cause. i.e. that the anchor rushed out of the hawse pipe 
and was dragged along the seabed.  The situation is parallel to the situation 
described under no. 2 at p. 71.  A good candidate applies the guiding lines referred 
from the Commentary at p. 71-72:  
 

«1 Is there a close connection in terms of location and time between the successive 

incidents of damage, or are the new accidents of a totally independent nature? 

Taking the two limitation of liability judgements referred to above as a point of 

departure, it is nevertheless hardly possible to stipulate very strict requirements as to 

connection in time and place in order for several incidents of damage to be regarded 

as one casualty. As long as the incidents occur within a limited area, it must be 

accepted that they occurred at certain intervals. 

2 What possibilities did the assured have of averting the last damage? As 

regards this element, a distinction must, however, be made between the number of 

deductibles and the number of sums insured. If it is a question of whether new 

damage shall trigger several deductibles, the assured’s negligence must be regarded 

as a new and independent cause that breaks the chain of causation from the first 

incident. This follows from the view that the deductible shall have a deterrent effect. 

However, in relation to the number of sums insured, the deterrence aspect may 

suggest that negligence on the part of the assured does not give rise to a new sum 

insured. Deterrence considerations might, in other words, suggest that the distinction 

between one and several casualties varies depending on whether it is a question of 

more than one sum insured or more than one deductible. 

3 Does the initial damage or its cause entail an increased risk of new damage, or 

is the last incident a result of a 'generally prevailing risk of damage' which would 

have occurred with the same effect independently of the first damage or its cause?» 

 

 
The conclusion here should be that there is one casualty. The next question is 
whether one or two deductibles apply. There is one deductible for hull insurance 
according to Cl. 12-18.  There is an additional deductible for collision according to Cl. 
13-4.  A good candidate sees that this is a separate cover with a separate sum 
insured and thus there must be a separate deductible, but it may be accepted if they 
say that the striking is part of the same casualty as the hull damage and therefore 
only one deductible shall be applied.   
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Part II only for master level: 

 

Explain the concepts of insurable value, the sum insured and the relationship between them 

according to the Nordic Plan 2013 version 2016 and the Norwegian Cargo Clauses: 

Conditions relating to Insurance for the Carriage of Goods of 1995, Version 2004, Cefor 

From No. 261. 

 
 

 This is merely a control question and the candidates should find the relevant 

regulation in NP Cl. 2-2 to Cl. 2-5 and the Cargo Clauses §§  29-31, addressed in 

Handbook p. 66  ff. and Wilhelmsen/Bull, Norwegian Cargo Insurance pp. 27 ff.  It 

must be expected that they explain the concepts of “insurable value”, “sum insured”, 

“under insurance” and “over insurance” and that as the insurable value in hull 

insurance normally is agreed, under/over insurance is no issue.  Normally, the 

candidates have little time for this part and not much can be expected of the 

answers.   

 

  

 

 

 

 

  
 


