STV9420 – Organisering og styring av velferdstjenestene

Kort om emnet

Organisering av velferdstjenestene står høyt på den politiske dagsorden i Norge, med Sykehusreformen av 2002, NAV-reformen og Samhandlingsreformen som eksempler. Tilsvarende endringer er gjennomført også i andre nordiske land. Organisering og styring av velferdstjenester aktualiserer spesielle typer av problemer. Det er ofte usikkerhet forbundet med hvilke tjenester brukeren av tjenestene skal ha, hvor mye av en tjeneste som skal ytes, hvilke kostnader som er forbundet med de ulike tjenestene og hvordan kvaliteten skal avgjøres. Tjenestene må derfor langt på vei utformes i møtet mellom tjenesteyteren og den enkelte bruker. Det skaper behov for lokal handlefrihet. Nødvendigheten av lokal handlefriheten kan imidlertid stå i motsetning til overordnede myndigheters prioriteringer og behov for kostnadskontroll.

Kurset har et europeisk komparativt perspektiv og setter organisering og styring av velferdstjenestene inn i en velferdspolitisk ramme, med den universalistiske nordiske velferdsmodellen som utgangspunkt. Denne modellens blanding av offentlig og privat tjenesteyting, så vel som kommunesektorens dominerende rolle vil bli diskutert. Hovedvekten legges på alternative teoretiske forståelser av styringsmodeller, ledelsesstrategier og organisasjonsløsninger i velferdssektoren, og på presentasjon og diskusjon av empiriske analyser av organisasjoner og finansieringsmodeller.

Hva lærer du?

Kandidatene vil få kunnskap om:

  • Det særegne ved velferdens tjenester og hvordan disse styres, ledes og organiseres.
  • Det særegne ved velferdstjenestenes organisering i Norge, sammenliknet med andre land i Europa
  • Teoretiske tilnærminger til studier av tjenesteyting, herunder prinsipal-agent-teori og transaksjonskostnadsanalyse
  • Sentrale empiriske studier av effekter av ulike organisasjons-, styrings-, og finansieringsmodeller, herunder foretaksmodellen, offentlig-privat samarbeid og aktivitetsbasert finansiering
  • Eksempler på håndtering av sentrale metodiske problemer ved effektanalyser
  • Forståelse av styringsproblemer knyttet til ulike organisasjons- og finansieringsmodeller

Opptak og adgangsregulering

Kurset er åpent for ph.d.-kandidater. Eksterne ph.d.-kandidater må i søknaden oppgi ved hvilken institusjon de er tatt opp på et ph.d.-program. Ph.d.-kandidater ved ISV kan melde seg opp i Studentweb.

Det er ingen kursavgift, men deltakere må selv dekke eventuelle kostnader til reise og opphold. Alle søkere vil få tilbakemelding umiddelbart etter søknadsfristen.

Ph.d.-kandidater ved ISV: påmelding via Studentweb
Andre ph.d.-kandidater: påmeldingsskjema

Søknadsfrist: 15. august 2015

Ved spørsmål om påmelding, ta kontakt med Guro Schmidt Øvregard

Undervisning

Tid: 21. - 25. september 2015
Sted: Rom 830, Eilert Sundts hus (Institutt for statsvitenskap)

Hovedforelesere: Professor Terje P. Hagen og professor Signy Irene Vabo. Gjesteforelesninger gis av inviterte spesialister.

Studentene vil presentere utvalgte artikler og eget essay (se eksamen) i løpet av samlingen.

Eksamen

Kravet for bestått eksamen er et analytisk essay (6 - 8000 ord) som baseres i ett eller flere av emnene gjennomgått i kurset. Det forutsettes at utkast til essayet legges fram for diskusjon i løpet av kurset. Besvarelser vurderes som bestått/ikke bestått.

Frist for innlevering av essay er 4. desember.

Bestått kurs gir 10 studiepoeng.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Ph.d.
Undervisning
Høst 2015

21. - 25. september

Undervisningsspråk
Norsk