Studieopphold i utlandet

Som student ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) har du muligheten til å ta deler av studiet ved et utenlandsk universitet.

Den 1. desember 2023 åpner Søknadsweb for søknader om utveksling for høsten 2024. Søknadsfristen er 15. februar.

Oversikt over utlyste plasser for høsten 2024 (endringer kan forekomme). 

Informasjonsmøte om utveksling for studenter ved IKRS blir 30 .januar kl. 12.30 til 13.30 i DJ4110. Mer info finner du her.

Innpassing

Sjekk ditt studieprogram for innpassing av utenlandsstudier:

Årsenhet

Studenter som går på årsenhet i kriminologi, har ikke mulighet til å ta deler av utdanningen i utlandet.

Bachelor i kriminologi

Studenter på bachelorprogrammet anbefales å legge utenlandsoppholdet til femte semester. Du kan få emnene fra utlandet innpasset som frie emner (30 studiepoeng) i graden din. Enkelte fag kan bli godkjent som støtteemner etter faglig vurdering, men det anbefales at du tar dine frie emner i forbindelse med utenlandsoppholdet.  

Master i kriminologi / Master i rettssosiologi

Studenter på masterprogrammene har mulighet til å reise utenlands. De obligatoriske emnene må gjennomføres ved instituttet, men du kan få innpasset emner på masternivå tilsvarende 10 studiepoeng fra utlandet. Studenter på masterprogrammene har mulighet til å reise utenlands i løpet av studiet, men må da kombinere å avlegge emner (tilsvarende 10 studiepoeng) med arbeid med masteroppgaven. Mulighetene for å få til et slikt opplegg må avklares individuelt med studieveilederne, utenlandskoordinator og studiestedet i utlandet. Ta kontakt i god tid før søknadsfristen for utveksling.

Se programsidene for mer informasjon om oppbygging av graden:

Her kan du studere

Reise på egenhånd 

Det er mulig å reise på egenhånd så lenge institusjonen du ønsker å studere ved er et NOKUT-godkjent studiested.  

Når du reiser på egenhånd, er du selv ansvarlig for det meste av forberedelsene. Fakultetet anbefaler at du starter planleggingen i god tid. Benytt deg gjerne av våre ressurser: 

Språkkurs og språktester 

Det er viktig å ikke undervurdere de språkkunnskaper som kreves når du skal studere i utlandet. Husk at du skal følge all undervisning og avlegge eksamener på vedkommende lands språk, og at du bør være godt forberedt før avreise. 

Godkjenning  

Som utvekslingsstudent er du selv ansvarlig for å velge emner i utlandet som kan inngå i graden din. Ta kontakt med studiekonsulentene på IKRS dersom du er i tvil hvilke emner som kan inngå i graden din.

Om du velger å reise på utveksling gjennom en sentral UiO-avtale eller på egenhånd, må du før du reiser søke om forhåndsgodkjenning av fagene. Det innebærer at du får en forhåndsgaranti på at fagene kan benyttes som del av graden ved IKRS. 

Når du har bestått fagene må du huske å søke om endelig godkjenning:

Slik søker du

Først må du bestemme deg for når og hvor du vil reise. Har du et bestemt sted du vil reise, bør du undersøke om Det juridiske fakultet eller Universitetet i Oslo sentralt har avtale med dette lærestedet. Du bør også ha en klar plan om hvilke fag du ønsker å ta og hvordan disse skal brukes i graden.  

Skal du reise gjennom en av fakultetets eller UiOs sentrale avtaler, søker du gjennom Søknadsweb.

Gå til Søknadsweb

Frister

  • 15. februar for høstsemesteret 
  • 15. september for vårsemesteret 

Krav

  • Søkere må ha studierett til et av programmene på IKRS 
  • På tidspunktet for utreise må 60 studiepoeng være avlagt  
  • Dersom det er flere kvalifiserte søkere enn det er plass til ved et lærested foretas loddtrekning   

Veiledning

Dersom du lurer på noe i forbindelse med studier i utlandet kan du avtale veiledning med utenlandskoordinatoren ved Det juridiske fakultet. 

Sikkerhet 

Det er lurt å sette seg inn i situasjonen og kulturen dit du skal reise. Du bør også forholde seg til UDs reiseanbefalinger. Husk at din egen sikkerhet er ditt eget ansvar.  

Reisebrev fra utvekslingsstudenter

De fleste reisebrevene er skrevet av jusstudenter, men disse kan likevel være til inspirasjon for deg som studerer kriminologi og rettssosiologi.

Se også:

Publisert 6. juni 2012 10:00 - Sist endret 4. jan. 2024 13:00