Blogginnlegg av Eirin, 2017 kullet - De to første ukene i Cape Town

Jeg heter Eirin Heddeland og skal gi et innblikk i hvordan hverdagen i Cape Town, Sør Afrika, er som student i det 10 uker lange sommerprogrammet i Sosialt entreprenørskap ved UiO.

 

Jente som hopper på toppen av et fjell med byen Cape Town i bakgrunnen
Eirin på toppen av Table Mountain. Foto: Eirin Heddeland

Til hverdags studerer jeg en master i «Globalization, Transnationalism and Culture» ved NTNU. Jeg har alltid vært interessert i andre kulturer og spesielt verktøyene vi har for å minske ulikheter, så da en venninne sendte meg linken til dette programmet måtte jeg bare søke. Det var akkurat dette jeg hadde lett etter lenge. En mulighet til å gjøre business samtidig som en utgjør en forskjell. Jeg digget det! Og her er jeg, et halvt år etterpå og bor, jobber og studerer i Cape Town. 

Når man blir kastet ut i det

Min hverdag i Cape Town startet litt «brått», for jeg gikk fra lange dusjer i Norge til den verste tørken på 100 år, reservatene i Cape Town er nede i 10 prosent og folk er stresset. Her i huset er dusjene innsnevret til 2 minutter og vi samler dusjvann til å skylle ned i toalettet. En tenker ikke på hvor mye vann en bruker før man MÅ spare.

Men selv om overgangen fra fosserike Norge var stor, var den ikke ille. Jeg bor i Gardens, et veldig sentralt område. Det føles veldig trygt og fint! Masse restauranter og barer rett ned i gaten, for der ligger Kloof Street. For en som aldri har bodd sentralt så er dette helt himmelsk! Jeg bor sammen med 6 andre fra programmet og vi storkoser oss.

Men uansett hvor fint du bor så har det ikke så mye å si. For en er jo aldri hjemme! Her er det så mye spennende å gjøre. Det er alltid noen som tar en «afterwork», for her koster ikke pilsen 100kr, den koster 30. Det varmer et norsk hjerte! Men om en er mer aktiv så å gjør ikke det noe. Siden jeg ankom har vi allerede besteget to av Cape Towns mest kjente fjell, Lions Head og Table Mountain.

De viktige refleksjonene

Men midt i alt det fantastiske så ser en fattigdom og ulikheter over alt. Men dette tydelige skillet har ført til at jeg, i løpet av denne korte tiden, har hatt noen av de viktigste diskusjonene i livet mitt. Raseskille, klasseskille og identitet blir åpent diskutert opp og ned og i mente. Det alltid er på diskusjonsagendaen. Noe som er veldig bra!

Vår prosjektkoordinator i Cape Town arrangerte en tur til Khayelitsha som er den største townshipen i Cape Town. Jeg tror alle var litt usikre på hva vi skulle forvente fra dette, men wow det var bra altså. Folk var så kule og åpne! Vi ble invitert inn i hjemmet til noen som hadde en tradisjonell fest, og smakte på hjemmelagd øl. Og vel, det ølet var mer som en gjæret havregrøt med sur melk, men det var gøy å prøve. Det ble trommet på tomme frityrolje tønner og danset og sunget. Vi måtte bare prøve å følge tempoet deres.

Praksisplassen i GreenCape

En annen opplevelse som er ganske unik er å både gå på skole og jobbe her. Jeg jobber i GreenCape, en NGO som jobber for å bidra til et grønnere Sør Afrika. De to første ukene skulle hver av oss jobbe med å finne ut hva vår oppgave for organisasjonen skulle være. Dette skulle godkjennes av organisasjon, en mentor og oss. Oppfølgingen her er bra, og jeg føler jeg har noe å si i hva vi skal gjøre for bedriften. Det at vi i tillegg har blitt tildelt en mentor som faktisk jobber som konsulent til vanlig gjør det enda bedre. Her får vi virkelig brynet oss på oppgaven vår.

Undervisningen

Skolen vi går på er Graduate School of Business, og campuset ligger rett ved Wanterfront. I lunsjen tusler vi bare ned dit og handler digg mat på markedet. Men det er ikke bare tilgjengeligheten til mat som er bra med skolen. Foreleserne vi har hatt til nå har alle vært så inspirerende. For å engasjere studentene har de også plassert campuser utover hele Cape Town. Vi skal blant annet ha flere forelesninger ved campuset i Philippi, som er en annet township her nede.

Jeg tror hele gjengen er litt stresset, for vi har forstått at Cape Town har uendelig mye å tilby og at vi har ikke tid nok til å oppleve ALT. Så ja, livet i Cape Town er nyansert og kult. Hjernen går konstant på overtid, men det har den bare godt av.

Noen bilder fra Cape Town

Fire jenter som sitter på en kanon på en strand med havet bak seg
På utflukt i Hout Bay. Fra Venstre: Pernille Björck, Helen Hoem, Ananda Magnussen, Kia Engan og Waithira Dingmeijok. Foto: Eirin Heddeland
Glad jente med utstrakte armer i en park i Cape Town med fjell i bakgrunnen
Marie Storli i The Company's Garden. Foto: Eirin Heddeland
Hyggelig middag. Fra venstre: Pernille Björck, Kia Engan, Waithira Dingmeijok, Ananda Magnussen, Sofie, Marie Storli og Mapania. Foto: Eirin Heddeland

 

To personer som sitter på tuppen av Table Mountain (et fjell i Cape Town) med byen i bakgrunnen
Ananda Magnussen og Helen Hoem på toppen av Cape Town. Foto: Eirin Heddeland
To personer som sitter på tuppen av Table Mountain (et fjell i Cape Town) og titter utover byen som er i bakgrunnen
Eirin Heddeland og Ananda Magnussen med flott utsikt over Cape Town fra Lions Head. Foto: Eirin Heddeland

 

Publisert 29. juni 2017 11:26 - Sist endret 30. juni 2017 13:53