ReferatProgramrad220905

Referat fra programrådsmøtet 22. september 2005

Tilstede: Bjørn Erik Rasch (leder), Steinar Andresen, Oddbjørn Knutsen (gikk etter sak 28/05), Knut-Andreas Christophersen, Tom Christensen, Raino Malnes, Ivar Torgersen, Maria Lind Jarsve, Jon Hovi (kun sak 30/05)
Fra administrasjonen: Siv Håberg, Anne Bjærke (ref.)

Sak 30/05 ble behandlet først, da instituttets nestleder var innkalt i forbindelse med denne.

27/05 Orienteringssaker

1. Kvalitetssikringssystemet og vårens evalueringer
Våren 2005 gjennomgikk emnene STV1020 Metode og statistikk, STV1510 Nordic Politics, STV3090 Politisk analyse en periodisk evaluering. Seminarundervisningen på STV1300 Komparativ politikk 1 ble også evaluert. I tillegg er det gjennomført midtveisevaluering av de masterstudentene som fikk oppnevnt veileder V-05. Disse studentene har også levert en fremdriftsrapport etter ett semesters arbeid med masteroppgaven.

2. Etterutdanningskurs
I høst arrangeres etterutdanningskurs om EU/EØS-lovgivning slik det var, er og blir. Forelesere er Dag Harald Claes (faglig ansvarlig), Ulf Sverdrup og Andreas Føllesdal. Områdelærerne oppfordres til å vurdere lignende tiltak.

3. Klager på karaktersettingen V-05
På masternivå kom det inn 9 klager innenfor metode, og 3 klager innenfor valgfrie masteremner. På metode ble det satt bedre karakter i 2 tilfeller. I de øvrige 7 tilfellene ble den opprinnelige karakteren stående. Ingen av de 3 klagene innenfor de valgfrie masteremnene førte til endringer.

På bachelornivå kom det inn 7 klager på metodekarakteren. 3 oppnådde bedre resultat, og resten ble stående. På øvrige emner var det 25 klager. Av disse ble 21 stående med samme karakter; 3 gikk opp, og én fikk nedsatt karakter.

4. Innpassing av Prosjektforum
ISV sendte 01/09-05 brev til fakultetet med anbefaling om at et revidert Prosjektforum legges til bachelornivå. Fakultetet har imidlertid vedtatt å omarbeide Prosjektforum til et 20 sp masteremne. ISV vil ta opp spørsmålet om eventuell innpasning av deler av Prosjektforum i masterstudiet på nytt når endelig emnebeskrivelse foreligger.

5. Bachelor- og masteropptaket H-05
Opptaksrammen på bachelor var på 180 plasser, og den samme rammen er foreslått videreført for neste opptak. Det var 363 primærsøkere, noe som betyr to søkere per plass.

Opptaksrammen på master er 120 plasser per år, og instituttet har valgt å foreta to opptak i året (med like mange studenter hver gang). I høst var det 185 søkere, og grensen for opptak ble til slutt 63,2 (litt god C). Til sammenligning var det 230 søkere H-04 (med 63,8 eller en svak B som krav), og 137 søkere V-05 (med 63,4 eller en god C som krav). Det er altså færre søkere denne høsten enn forrige høst. Videre var det ved dette opptaket uvanlig mange (36 stykker) som takket nei til tilbudet om plass.

Det presiseres at ordningen med masteropptak to ganger i året videreføres.

6. Karakterfordelingen på emner V-05
Det er ingen avvik fra ECTS-normen i karakterfordelingen på bachelornivå. Karakterfordelingen på masternivå er noe skjev i forhold til normen. En bør påse at karakteren A forbeholdes fremragende prestasjoner.

Vedtak: Programrådet tar orienteringssakene til etterretning.

28/05 Plassering av masterprogrammets designseminar
Instituttet tilbyr 4 områdeseminarer og ett innen studier av utviklingsland i 1. undervisningsperiode. I 2. periode tilbyr vi et oppsamlingsseminar for utvekslingsstudenter som pga. lengre semestre ikke har kunnet nå hjem til den første. Etter søknad fra andre studenter, har vi godtatt at også disse deltar i 2. periode.

Vedtak: Dagens ordning med ordinære designseminarer i 1. periode, og ett oppsamlingsseminar i 2. periode opprettholdes. Det vil være mulig å søke om plass på oppsamlingsseminaret.

29/05 Undervisningsplaner V06
a)
Det er lagt opp til kun to engelskspråklige masteremner V06. Dette gir ikke et godt tilbud til våre innreisende utvekslingsstudenter. Områdelærerne bes om å påse at det arrangeres minst ett engelskspråklige emne i hver undervisningsperiode.

Instituttet arbeider videre med å få opprettet et nytt bacheloremne om "Politisk massevold og folkemord i det 20. århundre", gitt av Bernt Hagtvet. Emnet vil være et fritt emne, med kun forelesninger som undervisningsform.

Vedtak: Undervisningsplanene for våren 2006 godkjennes.

b) Alle masteremnene i hver periode har i dag samme eksamensdato. Dette gjør det umulig for studenter å ta to emner i samme periode.

Vedtak: Det innføres to eksamenstider på eksamensdagen, henholdsvis kl. 9.00 og 13.00. Emner vi mener det kan være interessant å ta samtidig legges til forskjellig tidspunkt.

30/05 Doktorgradsundervisning
Instituttets nestleder, Jon Hovi, var tilstede under behandlingen av saken. Det ble vedtatt en presisering av vedtaket i sak 17/05.

Vedtak: Instituttet har som mål å gi minst ett doktorgradskurs per år innenfor hvert av områdene IP, KP, OPA og PT. I metode er målet å gi to kurs per år - ett i kvantitativ metode og ett i kvalitativ metode. Områdelærerne og programrådet påser at disse normene følges gjennom den ordinære undervisningsplanleggingen. Doktorgradsundervisningen (kurstilbudet) utgjør en egen sak som behandles på første programrådsmøte hvert semester. Instituttets nestleder innkalles til møtene.

31/05 a) Masterspesialisering i samarbeid med Indonesia
b) Masterspesialisering innen internasjonal politisk økonomi
a)
Universitetet sentralt har etter initiativ fra Olle Törnquist utarbeidet tre alternative forslag til et mulig mastersamarbeid med Universitas Gadjah Mada, Indonesia.

Vedtak: Programrådet anbefaler alternativ 3, som går ut på å arrangere ”Kurs i Sør”, kombinert med studentutveksling.

b) Dag Harald Claes og Helge Hveem har fremmet et forslag vedrørende en mulig masterspesialisering i internasjonal politisk økonomi.

Diskusjonssak. Instituttet bør foreta en prinsipiell vurdering mht oppretting av masterspesialieringer.

32/05 Bacheloremne innen internasjonal politisk økonomi
Dag Harald Claes og Helge Hveem har fremmet forslag om et nytt bacheloremne i internasjonal politisk økonomi.

Diskusjonssak. Det må foretas en kostnadsberegning for emnet. Emnet vil tidligst kunne gis høsten 2006.

33/05 Muligheter for forbedring av masteroppgavekarakteren
I og med ISVs satsning på å få studentene til å levere masteroppgaven på normert tid, forventes en økning i antall studenter som vil ønske å forbedre karakteren på masteroppgaven. I slike tilfeller har praksis ved UiO vært at studenten må omarbeide oppgaven vesentlig (1/3) ved innlevering på nytt. Studenten har samtidig blitt tilbudt 3 timer ekstra veiledning. Dette vil kunne representere en voksende utgift for instituttet, samtidig som det fører til forskjellsbehandling av studentene.

Vedtak: ISV gir ikke tilbud om ekstra veiledning til studenter som ønsker å forbedre masteroppgavekarakteren sin.

34/05 Forespørsel om endring av undervisningssemestre på bacheloremner i statsvitenskap
Bachelorprogrammet i Europastudier har henvendt seg til ISV med forespørsel om å endre undervisningssemestrene på ett eller to av bacheloremnene i statsvitenskap. En slik endring vil ha økonomiske konsekvenser for ISV i form av overgangsordninger, samtidig som det vil ramme andre studieprogrammer som benytter ISVs emner i sine programmer.

Vedtak: Det foretas ingen endring av undervisningssemester for bacheloremnene i statsvitenskap.

35/05 Endring i eksamenstilbudet på bachelornivå
SV-fakultetet arbeider i disse dager med å senke utgiftene med studenter som tar utsatt eksamen, og ISV ønsker derfor å bidra med alternative løsninger til vår eksamensavvikling på bachelornivå.

Vedtak: ISV gir ikke eksamen i bacheloremner utenom undervisningssemesterene. ISV søker SV-fakultetet om å få arrangere kontinuasjonseksamen for studenter som stryker, og denne gjennomføres sammen med utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ordningen igangsettes høsten 2006.

36/05 Møteplan for høsten

Vedtak: Høstens møtedatoer blir 3. november og 8. desember.

37/05 Eventuelt
Ingen saker

Publisert 6. juni 2012 16:41