Visum og oppholdstillatelse

Mange land utenfor Europa krever at innreisende studenter har visum. Visumregler og prosedyrer varierer fra land til land, og det er lurt å sjekke dette så tidlig som mulig slik at du vet hvilke dokumenter som trengs. Å søke visum er ditt ansvar, og du bør kontakte ambassaden til landet du skal reise til for å innhente oppdatert informasjon.

Her finner du informasjon om visumprosedyrer for de mest sentrale landene. Vi tar forbehold om endringer.

 

Australia

Alle som skal reise til Australia må ha visum ved innreise. Søknad om studentvisum koster fra AUD 560 (2017).

Du må vente med å søke visum til du har endelig opptak fra lærestedet, har takket ja til plassen og betalt eventuelle skolepenger eller depositum på skolepenger. Da vil lærestedet utstede en Confirmation of Enrolment (CoE) som du benytter i visumsøknaden. Hvis du er medlem i Folketrygden kan du få fritak fra å betale Overseas Student Health Cover (OSHC) som ellers er en obligatorisk forsikring ved de australske lærestedene. Studenter som får får innvilget lån til delstudier i utlandet fra Lånekassen, vil få tilsendt et forsikringsbevis på engelsk fra Helfo. Forsikringsbeviset må lastes opp i visumsøknaden.

Visumsøknaden er online (ekstern lenke). En bekreftelse knyttet til passnummeret ditt blir sendt på e-post. Du kan bli bedt om å sende inn ytterligere dokumentasjon hvis du for eksempel har oppholdt deg i såkalte høyrisikoland den siste tiden eller lider av kroniske sykdommer.

Argentina

Norske statsborgere må ha visum til Argentina. Du må ha følgende klart for å kunne søke om visum:

  • Opptaksbrev fra lærestedet
  • Pass (må være gyldig i minst 6 måneder)
  • Politiattest (må være oversatt til spansk).
    OBS! Det tar ca. 6-7 uker å få behandlet søknad om politiattest, så bestill attesten i god tid
  • Betalt søknadsgebyr
  • Ett passbilde

Kontakt ambassaden for mer informasjon:
Argentinas ambassade
Drammensveien 39
0244 Oslo
Tlf.: 22 55 24 48/19
E-post: ennoru@mrecic.gob.ar 
www.enoru.mrecic.gov.ar

Brasil

Norske statsborgere må ha visum til Brasil dersom de skal oppholde seg i landet i mer enn 90 dager. Utvekslingsstudenter søker om Temporary visa (Vitem I)
Visumsøknaden krever følgende vedlegg:

  • Pass som må være gyldig minst seks måneder frem i tid
  • Ferdig utfylt visumsøknad (ekstern lenke)
  • Ett passbilde
  • Opptaksbrev fra lærestedet i Brasil
  • Fødselsattest: Ta kontakt med Skatteetaten
  • Politiattest. Les mer om dette på Politiets hjemmesider
    OBS! Det tar ca. 6-7 uker å få behandlet søknad om politiattest, så bestill attesten i god tid
  • Bevis på at du kan finansiere studiene. Foreløpig uttalelse fra Lånekassen bestilles på nett hos Lånekassen.

Se også nettside om visa hos ambassaden

Kontakt ambassaden for mer informasjon:
Brasils ambassade
Sigur Syrs gate 4
0244 OSLo
Tlf.: 22 54 07 30
e-post: consular@brasil.no
www.brasil.no

Canada

For norske studenter som skal på inntil seks måneders studieopphold i Canada, vil pass og opptaksbrev fra lærestedet være tilstrekkelig dokumentasjon ved innreise.

Skal du studere i Canada i mer enn seks måneder, må du  søke om studentvisum (Study Permit). Du søker online til Citizenship and Immigration Canada
Les mer om betaling.

Immigrasjonsmyndighetene i Canada krever også en økonomisk garanti (den fra Lånekassen er tilstrekkelig).
Behandlingstid for søknaden varierer fra 2-4 uker, det er derfor viktig å sende inn søknaden straks du har fått opptaksbevis fra lærestedet.

Skal du studere i Québec? 
Dersom du skal studere mer enn 6 måneder i provinsen Québec, må du først søke om opphold i Québec. Dette må du gjøre før du søke om Study Permit til Canada.
Du søker på nett via hjemmesidene til l'immigration de Québec.
Behandlingsgebyr er for tiden CA$ 107). Du vil få beskjed av Immigration de Québec når du kan søke om visum til Canada.

Chile

Du må ha visum til Chile dersom du skal oppholde deg i landet i mer enn tre måneder. Til visumsøknaden må du legge ved:

  • Opptaksbrev fra lærestedet i Chile.
  • Gyldig pass.
  • Legeattest. Snakk med SiO Helse, eller fastlegen din om dette.
  • Bevis på at du kan finansiere studiene. En foreløpig uttalelse fra Lånekassen bestilles på nett (ekstern lenke).
  • Fødselsattest oversatt til spansk. Kontakt Likningskontoret for den kommunen der du er folkeregisterført som bosatt.
  • Politiattest. Les mer om dette på Politiets hjemmesider.
    OBS! Det tar ca. 6-7 uker å få behandlet søknad om politiattest, så bestill attesten i god tid
  • Fire passbilder.

Kontakt ambassaden for mer informasjon:

Chiles ambassade
Meltzersgt. 5, 0244 Oslo
Tlf.: 22 44 54 96
Faks: 22 44 24 21
E-post: consulado@chile.no

Costa Rica

Dersom du skal oppholde deg i Costar Rica i mer enn 90 dager må du ha oppholdstillatelse.
For å få oppholdstillatelse trenger du politiattest og fødselsattest. Dette må du ordne før du reiser:

- Politiattest. Det tar ca. to uker å få behandlet søknad om politiattest.
- Fødselsattest (oversatt til spansk). Kontakt Skatteetaten for å bestille fødselsattest.

Embassy of Costa Rica in Oslo
Skippergata 33
0154, Oslo
Tlf.: 22 33 04 08/22 42 58 23
Faks: 22 33 04 08
e-post: embajada@costarica.no

Cuba

Du trenger visum ved innreise til Cuba. Du må søke om visum minst 20 dager før avreise. Søknad om visum gjøres til
Cubas ambassade
Oscars gate 78 B
0244 Oslo
Tlf.: 23 08 32 63
e-post: enoruega@online.no
 

Hong Kong

Dersom du skal oppholde deg mer enn 90 dager i Hong Kong trenger du som norsk statsborger visum. Du vil få informasjon om visum og oppholdstillatelse i løpet av søknadsprosessen.

India

Studenter må ha visum ved innreise til India.
For å søke om visum trenger du:

  • Visumsøknad (utfylt og skrevet ut)
  • Opptaksbrev fra lærestedet i India
  • Pass (må være gyldig i minst 6 måneder etter avsluttet studieopphold i India)
  • Passbilde
  • Bevis på at du kan finansiere studiene. En foreløpig uttalelse fra Lånekassen bestilles på nett (ekstern lenke).
  • Dersom du er født utenfor Norge og/eller har annet statsborgerskap enn norsk må du fylle ut Telefax for visa clearance.

    Behandlingstid er ca en uke. For mer informasjon kontakt Indias ambassade:

    Embassy of India
    Bygdøy allé 8 (inng. Niels Juels gate)
    0262 Oslo
    Tlf. 21 62 89 75
    e-post: info@ttservices.no

Japan

For å få studentvisum til Japan trenger du et såkalt Certificate of Eligibility (COE) som utstedes av det japanske universitetet i forbindelse med opptak.
Når du har mottatt dette dokumentet kan du søke om visum:

Japans ambassade
Haakon VIIs gate 9
0244 Oslo
Tlf.: 22 01 29 00
E-post: ryouji@os.mofa.go.jp (konsulatavdelingen)
www.no.emb-japan.go.jp

Kina

Ved innreise til Kina må du har et såkalt "F visa". Her finner du søknadsskjema for visum
Du må ha opptaksbrev fra lærestedet for å kunne søke. Ta kontakt med Kinas ambassade i Oslo for mer informasjon:
Embassy of the People's Republic of China
Consular & Visa Section
Holmenveien 5
Tlf.: 22 49 20 52
http://no.china-embassy.org/eng/lsfwss/

Mexico

Alle som skal studere i Mexico må ha gyldig visum. Søknaden om visum må sendes til den meksikanske ambassaden i Danmark. Søknadsskjema og informasjon om hvilke vedlegg du trenger kan du finne på ambassadens hjemmesider.

Vær oppmerksom på at du må sende passet ditt, og selv hente det på ambassaden i København når visumet er utstedt! Du kan søke om visum når du har fått endelig opptak fra universitetet i Mexico.

Embajada de Mexico
Bredgade 65
1260 København
Danmark
Tlf.: (+45) 39 61 05 00 Faks: (+45) 39 61 05 12
e-post: info@mexican-embassy.dk

New Zealand

Alle som skal studere i New Zealand må ha visum ved innreise til landet. Du søker først om visum når du har fått endelig opptaksbevis fra lærestedet, og så raskt som mulig etter at du har fått dette. Har du kommet inn på en plass der det kreves skolepenger, betalplass, vær oppmerksom på at skolepengene må være betalt innen du kan søke om visum!

Du kan søke på net via Immigration New Zealands hjemmesider

Søknaden behandles ved Immigration New Zealands kontor I London:

London Area Office (VAC)
Visa Application Centre
TT Visa Services ltd
Burwood House, 14-16 Caxton Street
London, SW1H 0QY
UK

Tlf.: +44 203 582 7499
E-post: ttslondonnz@ttsvisas.com

Visumgebyret er for tiden 140 pund (ca. 1500 NOK) og kan betales med kredittkort. Du må legge ved passet ditt sammen med visumsøknaden. Det anbefales å bruke budservice, for eksempel DHL, TNT eller andre, for å forsikre om at passet ditt kommer tilbake til deg. Behandlingstiden er omtrent to uker.

Se også Immigration New Zealands hjemmesider

Peru

Studenter trenger visum til Peru. Kontakt Perus ambassade i Stockholm for mer informasjon:

Embajada del Perú en Suecia
Brunnsgatan 21B, 3TR
111 38 Stockholm
Sverige

Tlf.: +46 8 44 08 747
Faks: +46 8 23 08 13
Åpningstid mandag til torsdag 9-12
E-post: consulado@peruembassy.se
http://www.peruembassy.se/

Russland

Du trenger visum ved innreise til Russland. Lærestedet vil gi nødvendig invitasjonsbrev som du skal bruke i søknaden. Visumet vil som regel være gyldig i 90 dager. Passet må være gyldig minst ett og et halvt år etter visumets utløpsdato.
Mer om studentvisum til Russland

Den russiske ambassade
Drammensveien 74
0244 Oslo
Tlf. 22 55 17 63 (konsulatavdelingen)
E-post: consul@online.no
http://www.norway.mid.ru

Sør-Afrika

Du trenger studentvisum hvis du skal studere i Sør-Afrika i mer enn 90 dager. 

For å søke om visum må du møte opp på den sør-afrikanske ambassaden i Oslo og fylle ut søknadsskjema på ambassaden. Det tar opp til 8 uker i behandlingstid (vanligvis kortere), men vær tidlig ute og møt opp forberedt. Du må ta med deg ett passfoto, opptaksbrev fra den sør-afrikanske institusjonen, en bekreftelse fra UiO på at du skal på utveksling, Proof of funds (bestill hos Lånekassen), politiattest, røntgen og legeerklæring (se dokumenter under), fødselsattest, kopi av flybilleter,  røntgenlegeerklæring, fødselsattest, flybilletter, adresse for bolig i Sør-Afrika. Du må også ha en sør-afrikansk helseforsikring. 

Skjemaene du trenger er:

- Application for a temporary residence permit (pdf)
- Radiological report
- Medical certificate

Du bør begynne å fremskaffe dokumentasjon (f.eks. Medical Certificate, Radiological report, politiattest) i god tid, helst rett etter at du er blitt innstilt til en utvekslingsplass (dette skjer i begynnelsen av mars for utreise i høstsemesteret, og i begynnelsen av oktober dersom du skal reise i vårsemesteret).

Det tar ca. 2 uker å få behandlet søknad om politiattest.

Kontakt ambassaden dersom du har spørsmål om visumsøknaden.

Embassy of the Republic of South Africa
Besøksadresse: Drammensveien 88 C, 0271 Oslo
Post adresse:PO Box 2822 Solli, 0204 Oslo
tel.: (+47) 23 27 32 20 fax: (+47) 22 44 39 75

Visumavdelingens åpningstider: 
mandag til fredag kl 9:00-13:00
e-post: oslo.reception@dirco.gov.za

Sør-Korea

Alle som skal studere i Sør-Korea må ha gyldig visum. Søknaden om visum må sendes til den Sør-Koreanske ambassaden, du må også henvende deg der for å få søknadsskjema. Du må ha følgende dokumentasjon:

  • Opptaksbrev fra universitetet.
  • Bevis på at du kan finansiere studiene. En foreløpig uttalelse fra Lånekassen er tilstrekkelig (ekstern lenke).
  • Bekreftelse på at det finnes en utvekslingsavtale mellom UiO og det aktuelle universitetet i Sør-Korea. Kontakt enheten ved UiO som eier utvekslingsavtalen for dette.

Koreas ambassade, Republikken Sør-Korea
Inkognitogt. 3
Tlf.: 22 54 70 90
Faks.: 22 56 14 11
E-post: kornor@mofat.go.kr

Tyrkia

Dersom du skal oppholde deg mer enn 90 dager i Tyrkia, trenger du som norsk statsborger visum. For å søke om dette trenger du opptaksbrev fra lærestedet, passet ditt og et passbilde. Du må betale et søknadsgebyr og behandlingstiden er ca. en uke. For mer informasjon, kontakt Tyrkias ambassade:

Turkish Embassy in Oslo
Halvdan Svartes gate 5
N-0244 OSLO
Tlf. (konsulatavdeling, åpent mandag til fredag 14- 16): 22 12 87 62 
Faks. 22 55 62 63
E-post: mb.oslo@mfa.gov.tr
http://oslo.emb.mfa.gov.tr/

USA

Du trenger visum for å studere i USA, og du må ha mottatt opptaksbrev fra det amerikanske lærestedet før du kan søke. 
Slik søker du om studentvisum til USA.

Spørsmål om studentvisum til USA kan du rette til US Traveldocs

De amerikanske universitetetene legger som regel opp til at studenter benytter enten F-1 eller J-1 visum. Vær oppmerksom på at man på et J-1 visum (som hovedregel) må tilbake til vertslandet for en toårig "karantene" etter utvekslingsoppholdet før man kan søke om eventuell permanent arbeids- eller oppholdstillatelse i USA.
Karantenen gjelder bare dersom studenten mottok støtte fra offentlige kilder, f.eks. Lånekassen.

U.S. Embassy
Henrik Ibsens gate 48
0244 Oslo
Tlf. (sentralbord): 21 30 85 40 (man-fre kl. 08-17)
E-post: oslovisa@state.gov
http://norway.usembassy.gov/

Publisert 13. feb. 2014 14:56 - Sist endret 5. okt. 2017 14:58