Mobilt arbeidsrom får flere brukere

I vårsemesteret ble den nye IT-tjenesten Mobilt arbeidsrom lansert på UiO. Med denne tjenesten blir det enklere og sikrere å bruke mobile enheter på UiO.

Enhetene kommer ferdig konfigurert fra leverandøren, med automatisk oppsett av e-post og trådløsnett, og mulighet for å fjerne UiO-innhold om enheten blir borte eller stjålet.

Mange brukere

For tiden er Mobilt arbeidsrom åpen for Apple-enheter på UiO. Dette omfatter iPhone, iPad, bærbar Mac og stasjonær Mac. Så langt er hele 326 iOS-enheter (iPad og iPhone) og 207 OS X-enheter (Mac / bærbar Mac) med i Mobilt arbeidsrom. Dette er mange fler enn man regnet med da tjenesten ble lansert.

Tjenesten er i pilot for Android-telefoner og -brett. Så langt er 31 Android-enheter med og testingen går bra. Tjenesteeier regner med at tjenesten blir tilgjengelig for alle Android-enheter i løpet av høsten.

Fornøyde brukere og nyttige funksjoner

Tilbakemeldingene fra brukerne er svært positive. Det at telefonen er klar til bruk når den leveres på UiO, og at man slipper å vente på at noen setter den opp riktig, er populært. I tillegg har funksjon for å fjerne UiO-innhold fra telefoner som har kommet på avveie, vært i bruk to ganger. Begge ganger har UiO-innhold som personlige dokumenter og e-post blitt fjernet fra enheten, slik at ikke uvedkommende kan bruke det. Innhold som blir fjernet fra enheten er fortsatt tilgjengelig for brukeren på andre maskiner, og ingen ting blir borte.

Flere enheter har også bruk for upersonlige nettbrett som blir brukt til oppslag og registreringer av flere personer. Da skal ikke e-post og personlige dokumenter være tilgjengelige. Gjennom mobilt arbeidsrom kan man sette opp iPad til å fungere mot nett og programmer uten å være knyttet til en bestemt person.

Egen AppStore

I Mobilt arbeidsrom er det også en egen AppStore som brukes til å distriburere apper som UiO gjør tilgjengelige. Egenutviklede apper som brukes i forskning og undervisning kan distribueres der i stedet for gjennom appbutikkene fra operativsystemleverandøren. Da blir appene tilgjengelig kun for de som er ment å bruke dem, og appene kan utformes etter UiOs krav og ønsker, ikke operativsystemleverandørens krav.

Ikke bare nye enheter

Mobilt arbeidsrom er forhåndsinstallert på alle nye Apple-enheter UiO kjøper inn, men alle som er interessert i fordelene med bruke Mobilt arbeidsrom, kan installere på egeneide enheter eller eldre UiO-eide enheter. Se også UiOs nettsted for Mobilt arbeidsrom.

Publisert 8. sep. 2016 13:48