Komprimering av video for webpublisering (Vortex)

En del video har veldig stor filstørrelse, og en del video får stor filstørrelse etter at den er redigert. Har du en stor videofil, bør du komprimere den før du legger den ut på nett.

Anbefalt format for video som skal lastes opp og publiseres i Vortex / på UiOs nettsted:

OBS: Du komprimerer kun video fra Zoom eller Forelesningsopptak hvis du har redigert videoen. Hvis du ikke har redigert videoen etter opptak, trenger du ikke å komprimere ekstra.

Se også veiledning om hvordan du legger inn video på en nettside i Vortex.

Les mer om hvordan Vortex behandler og konverterer video for strømming.

Anbefalt format for opptak av forelesninger (fra Zoom eller lignende) for opplasting og publisering i Vortex er:

• Video: MPEG4 (.mp4) i h.264 format (main profile)
  • Lyd: AAC format
  • Bitrate for video: 600Kbps
  • Bitrate for lyd (mono): 160Kbps
  • Oppløsning: Uendret
  • Bildefrekvens: 25fps

Anbefalt format for video med høyere kvalitetskrav til bilde, for publisering i Vortex er:

• Video: MPEG4 (.mp4) i h.264 format (main profile)
  • Lyd: AAC format
  • Bitrate for video: 1,5-4Mbps totalt avhengig av hvor mye bevegelse det er i bildet
  • Bitrate for mono lydspor: 160Kbps, stereo lydspor: 256Kbps
  • Oppløsning: Oppløsning: 720p eller 1080p
  • Bildefrekvens: 25fps

De aller fleste kan bruke det gratis komprimeringsprogrammet Handbrake.

Ferdige innstillinger for anbefalt programvare for videokomprimering

Ved å bruke disse innstillingene vil videomaterialet du laster opp kunne streames umiddelbart fra Vortex til alle plattformer i god kvalitet uten videre prosessering i publiseringssystemet. Endre oppløsning (720p/1080p), bitrate og mono/stereo lyd etter behov. Dersom videoen inneholder mye presentasjoner og statisk grafikk kan bitraten settes enda lavere og selv 700 Kbps kan gi fint resultat.

Gratis: Handbrake (Win/Mac/Linux), https://handbrake.fr/

Generell enkoder preset (4Mbps) for Handbrake laster du ned her (høyreklikk på linken nedenfor og lagre fila til lokal disk):

1080p25webv3.json

Lavbitrate (700Kbps) enkoder preset for Zoom opptak med mye statisk grafikk laster du ned her (høyreklikk på linken nedenfor og lagre fila til lokal disk):

zoom-opptak-lavbitrate-600kbps.json

Velg Presets, Import… og velg json fila for å importere innstillingene.

Adobe Media Encoder (Win/Mac)

Generell enkoder preset (4Mbps) for bruk sammen med Adobe Media Encoder CS6/CC kan lastes ned her (høyreklikk på linken nedenfor og lagre fila til lokal disk):

UiO web 1080p25.epr

Velg Preset, Import... for å importere innstillingene til din Media Encoder.

Apple Compressor (Mac)

Generell enkoder preset (4Mbps) for bruk sammen med Apple Compressor kan lastes ned her (ctrl-klikk og velg Save link as...):

UiO web 1080p25.cmprstng

Lavbitrate (700Kbps) enkoder preset for Zoom opptak med mye statisk grafikk laster du ned her (ctrl-klikk og velg Save link as...):

zoom-opptak-lavbitrate-600kbps.compressorsetting

Dobbeltklikk på fila etter at du har lagret den til lokal disk for å importere innstillingene.

Av JMT
Publisert 12. des. 2016 10:04 - Sist endret 6. jan. 2023 19:07