Hvordan bruke karttjenester og GPS i utlandet

De aller fleste mobiltelefoner bruker som standard en nettbasert karttjeneste, og da ofte Google Maps. Slik kartbruk benytter seg da av en ganske stor datatrafikk, noe som fort blir dyrt i utlandet.

Det er selvfølgelig også praktisk når du beveger deg steder der du vet at det er dårlig 3G-dekning.

Planlegger du en biltur nedover Europa, anbefales det at man kjøpes bilnavigasjonsprogramvare hvor kartdataene lagres lokalt på telefonen. Skal du på en storbyferie eller konferanse, kan gratis kart fra OpenStreetMap-prosjektet ofte være fullgode alternativer.

Vi kommer ikke med noen anbefalinger til hvilken bilnavigasjonsprogramvare som fungerer best med den enkelte telefon, og vil nøye oss med at flere slike løsninger er tilgjengelig i forskjellige prisklasser.

Hva er OpenStreetMap?

Dette er et verdensomspennende prosjekt for å samle inn frie kartdata. Flere titusen mennesker er i aktivitet for både å samle inn data og for å lage løsninger som du kan bruke helt gratis. Ta en titt på www.openstreetmap.org og se hvor langt dette prosjektet har kommet.

OpenStreetMap for iPhone

Budapest på OffmapsTil iOS-plattformen kan vi anbefale programmet OffMaps2. Programmet finnes i to versjoner, Pro og Lite, og hvor den siste er gratis.

Programmet tilbyr søkbare kart lagret på telefonen, det samme gjelder artikler (tysk eller engelsk) og bilder på severdigheter. Kartene er også utstyrt med informasjon om offentlige kommunikasjonstjenester og restaurant- og utestedsanbefalinger fra Toptable. Flere tusen destinasjoner er tilgjengelige og kartdataene oppdateres regelmessig.

To kart kan lastes ned gratis, og ytterligere tre kart kan kjøpes for 0.99$/0,79€. Det er også mulig å kjøpe "fri nedlasting" av alle kart som en engangsbetaling. Denne "fri nedlastingen" kan brukes på dine forskjellige enheter.

For mer informasjon vennligst besøk nettsidene til OffMaps.

OpenStreetMap for Android

For Android anbefaler vi programmet MapDroyd. Både programmet og nedlastingen av kartene er gratis. Kartene kan lastes ned med selve programmet eller med en PC, og lagres på telefonens SD-kort.

Google Maps for Android

Android-telefoner kan også laste ned et område av et kart og ha det tilgjengelig lokalt.

Android: Gjøre et område tilgjengelig i Google Maps frakoblet

Klikk på meny nederst til høyre og velg Gjør tilgj. frakobl.

Du får da valget om å gjøre et utsnitt over et område av kartet som du vil ha tilgjengelig på telefonen når den ikke har internettforbindelse:

Android: Område av kart tilgjengelig når telefonen ikke har internettforbindelse

Avslutt med å klikke FULLFØRT.

Du kan ha flere kartområder tilgjengelig frakoblet, men det finnes en grense for hvor store områder som kan gjøres tilgjengelig frakoblet.

Android: Oversikt over frakoblede kart i Google Maps

I vårt eksempel krevde en nedlasting av hele Stor-Oslo ca. 9 megabyte med data. Offline-kartet vil fungere med GPS-signalet ditt for å lokalisere hvor du er, og du kan zoome inn, men ikke gå ned til Street View-nivå (Gatevisning).

Publisert 5. juli 2011 11:30 - Sist endret 25. sep. 2017 13:37