Skal du til utlandet? Skru av dataroaming!

Datatilkobling i utlandet kan gi store kostnader og det er smart å manuelt kontrollere når datatrafikk skal benyttes. Det kan være greit å merke seg at GPS og kartbruk også ofte benytter seg av datatrafikk.

For å slå av automatisk dataroaming, gå til innstillingene på telefonen og slå av Roaming. Roaming er et engelsk uttrykk som beskriver det å benytte et mobilnett som ikke tilhører din lokale telefonoperatør (f.eks. Telenor, Netcom etc).

• Symbian: Innstillinger → Telefon → Nettverk → Valg av operatør → Manuell.
    • Skal man på ferie i utlandet og vil benytte et utenlandsk nett, må man skru tjenesten på igjen.
  • iPhone: Velg Generelt → Nettverk i Innstillinger, og slå på Dataroaming.
    • Kan du unngå å bli belastet for dataroaming når du reiser utenfor nettverket til din operatør ved å la dataroaming være avslått (Dataroaming er avslått som standard). Hvis du skal aktivere e-post, weblesing og andre datatjenester (der roamingavtaler gjør dataroaming mulig), slår du på Dataroaming.
  • Android (HTC)
    • Innstillinger → Trådløst og Nettverk →  Mobile nettverk → Slå av: Dataroaming.
  • Windows Phone:
    • Settings → Celluar → Data roaming options: don't roam.

En automatisk sperre på mobilen i utlandet ble innført 1. juli 2010 når dataforbruket passerer 500 NOK. Ønsker man å surfe for mer enn dette i utlandet, må man selv gi beskjed til mobilselskapet man er kunde i. Velger man å heve sperren, er det viktig å være klar over at det raskt kan bli veldig dyrt.

Dersom du planlegger å bruke telefonen i utlandet (både til samtaler og til Internett), bør du gjøre deg kjent med operatørens priser og tips.

PS! Skulle du befinne deg i grensenære strøk, bør du følge med på mobiltelefonen om det benyttes en norsk eller utenlands mobiloperatør.

Publisert 5. juli 2011 11:30 - Sist endret 4. juli 2017 09:44