Hvilket program skal jeg redigere bilder med?

Det er et vell av valgmuligheter for redigering av bilder digitalt. 

Som med så mange andre forhold vil redigering av bilder fortone seg enklest med det programmet du lærer først. Slik er det også med bilderedigering. Vi skal her se på noen enkle fordeler og ulemper med de programmene som du vil kunne møte på som ansatt ved UiO.

Lisensiert programvare

Photoshop (http://www.adobe.com/products/photoshop/)

Flaggskipet og bransjestandarden som du ikke kommer utenom. Programmet er gammelt og har vært ledende innen digital bildebehandling omtrent fra dag én. Programmets behandling av bildet er avhengig av hvor godt programmert de automatiske funksjonene er skrevet, og det er her Photoshop leder over mange av de andre programmene. Når du kombinerer dette med at Photoshop inngår i en suite med andre programmer innen layout, tegning, nettproduksjon og lyd blir den en sterk og selvfølgelig kandidat for deg som ser etter et program som "kan alt". Photoshop finnes i tre versjoner:

  • Elements: En noe nedstrippet versjon (tilsvarende billigere) for deg hovedsaklig skal klippe, lime, skarpe opp bildet og det var det. De funksjonene som er tatt vekk passer for kreative fotografer og de som vil automatisere større oppgaver. Noe av det som er tatt bort er kanalpaletten, mulighet for actions, smart objects, "lens blur"-filteret, Beziér-kurver (teknisk tegning), en del fargejusteringsfunksjoner, editing history log, skrive langs et objekt eller en strek osv. Til gjengjeld har Elements supre muligheter for å se gjennom mange bilder samtidig (arkiv), som utfyller den funksjonen som Adobe Brigde utfører i Standard/Extended-versjonene.
  • Standard: Den mest ubredte versjonen, som er den mange kjenner. Fullblods stillbilderedigering som du ikke finner noe annet sted samlet i ett og samme program idag.
  • Extended: En påkostet ekstraversjon med enda flere funksjoner, blant annet innen animasjoner, 3D og video. Se egenskapsliste for Photoshop extended (CS5).

Photoshop og de øvrige Adobe-pakkene (Creative Suite) er sterkt rabattert for UH-sektoren, og kan bestilles gjennom innkjøpssystemet.

Gratis programvare

Gimp (http://www.gimp.org/)

Et gratis og svært godt gratis bildebehandlingsprogram for alle tre plattformer. Dette kan åpne og lagre filer på Photoshops eget format, behandle lag, lage dine egne pensler og mye mer. Det kan virke uvant med vindushåndteringen i starten, men det går fort over.

Pixlr.com/editor

Det finnes bildebehandlingsprogrammer som er bakt inn i nettleseren. Du kan besøke nettsiden Pixlr.com/editor. Da vil du få muligheten til å redigere bildene direkte i en javaprogrammert bildeeditor, mens du fortsatt er inn i nettleseren.

Windows

Microsoft Office Picture Manager

I Officepakken er det inkludert et bildebehandlingprogram som kan hjelpe deg med enkle bildeforbedringer, størrelsesforandringer samt eksport til filformater som er tilpasset nettpublisering. Programmet egner seg godt til å se innholdet i mapper og gjøre enke justering på bildene.

Paint

Windows eget innebygde bildebehandlingsprogram. Programmet er svært enkelt, men det har antagelig overlevd nettopp fordi det alltid er der og kan hjelpe deg i nødens stund dersom du kun skal klippe og/eller lime, krympe, skrive tekst på et bilde eller eksporter bildet bitmapformat til et av de filformatene som nettleseren skjønner.

Paint.net

Det som startet som et skoleprosjekt med bidrag fra Microsoft, der studenter skulle lage et alternativ til Paint i Windows har over tid vokst til et selvstendig bilderedigeringsprodukt. Getpaint har idag støtte for lag, ubegrenset antall angresteg, ferdiglagde effekter med mer. Programmet er gratis, men må lastes ned som et selvstendig program.

Mac

iPhoto

Et av programmene som kommer med alle Macer bildeprogrammet iPhoto. I tillegg til å være et program for administrasjon av bilder har du en rekke innstillinger for å rette på feil i bildet, beskjære og forbedre bildene. iPhoto konsentrerer seg om hvert bilde hver for seg og har ikke muligheten til å lime sammen bilder eller dele opp bilder i lag.

Preview

Inne i Mac OSX finner du et filvisningsprogram som kan overraskende mange smarte funksjoner. Spesielt smart er det å være klar over at du kan fange skjermbilder med Preview og eksportere bildet til hele 12 formater (blant annet Photoshop) med en rekke komprimeringsinnstillinger. Uvurdelig hjelp for webredaktører.

 

Publisert 19. mai 2010 01:15 - Sist endret 19. juli 2012 09:23