Ta skjermdump på din Mac eller Windows-maskin

Noen ganger trenger du å ta bilde av det som på skjermen, f.eks. for å dokumentere et problem eller lage en bruksanvisning.

Hvis du skal gjøre dette ofte, så finnes det programmer som har dette som hovedoppgave, men skal man bare gjøre det en gang i blant kan man bruke operativsystemets egne løsninger:

Windows:

Trykk på tasten "Print Screen" (på noen tastatur er det forkortet til PrntScr eller lignende). Da kopieres skjermbildet til utklippstavlen. Noen bærbare har ikke en egen knapp for "Print Screen". Hva som da er løsningen kan variere, men en kombinasjon du kan prøve er FN+INS. Se forøvrig dokumentasjon fra produsenten eller søk på nettet.

Deretter kan du lime det inn i et bildebehandlingsprogram. Du kan bruke Microsoft Paint som følger med Windows til dette. Du finner Paint i Windows-menyen inne i mappen Tilbehør (Accessories).

Åpne Paint, og trykk ctrl-v for å lime inn skjermbildet i et tomt bilde. Hvis du vil, kan du beskjære bildet slik at det viser kun det som er nødvending. Du kan velge hvikelt format su vil ha bildet i, når du lagrer det. .png er ofte et velegnet lagringsformat.

Noen alternativer: Når du trykker kun på tasten "Print Screen" får du hele skjermbildet. Alt-PrintScreen tar bare skjermdump av det aktive vinduet, noe som kan spare deg for arbeidet med å beskjære bildet. I Windows 7 følger det dessuten med et program for å klippe ut deler av skjermbildet, noe som er kjekt hvis du f.eks. bare ønsker bilde av et icon.

Mac:

Slik tar du et skjermbilde av hele skjermen

1. Trykk på Shift-Kommando (⌘)-3.
  2. Du finner skjermbildet som en .png-fil på skrivebordet.

Slik tar du et skjermbilde av en utvalgt del av skjermen

1. Trykk på Shift-Kommando-4. Pekeren endres til et trådkors.
  2. Flytt trådkorset til der du vil begynne å ta skjermbildet, og dra deretter for å velge et område.
    Mens du drar, kan du holde nede Shift, Tilvalg eller mellomromstasten for å endre måten markeringen flytter.

Flere muligheter: Les på Apples egen side om skjermdumper.

Publisert 10. feb. 2012 13:30 - Sist endret 6. juli 2017 10:25