Ta skjermdump på en enkel måte på din Mac eller Windowsmaskin

Noen ganger trenger man å lagre det som vises på skjermen, f.eks. for å dokumentere et problem eller lage en bruksanvisning.

Hvis du skal gjøre dette ofte, så finnes det programmer som har dette som hovedoppgave, men skal man bare gjøre det en gang i blant kan man bruke operativsystemets egne løsninger:

Windows:

Trykk på tasten "Print Screen" (på noen tastatur er det forkortet til PrntScr eller lignende). Da kopieres skjermbildet til utklippstavlen. Noen bærbare har ikke en egen knapp for "Print Screen". Hva som da er løsningen kan variere, men en kombinasjon du kan prøve er FN+INS. Se forøvrig dokumentasjon fra produsenten eller søk på nettet.

Deretter kan du lime det inn i et bildebehandlingsprogram. Du kan bruke Microsoft Paint som følger med Windows til dette. Du finner Paint i Windows-menyen inne i mappen Tilbehør (Accessories).

Trykk ctrl-v for å lime inn skjermbildet i Paint, og så kan du eventuelt beskjære det før du lagrer det (png er et velegnet lagringsformat).

Noen alternativer: Når du trykker kun på tasten "Print Screen" får du hele skjermbildet. Alt-PrintScreen tar bare skjermdump av det aktive vinduet, noe som kan spare deg for arbeidet med å beskjære bildet. I Windows 7 følger det dessuten med et program for å klippe ut deler av skjermbildet, noe som er kjekt hvis du f.eks. bare ønsker bilde av et icon.

Mac:

De tastesnarveiene som til enhver tid gjelder for å lagre skjermbilder ligger beskrevet på System Preferences > Keyboard. Dersom du ikke har gjort noen endringer siden operativsystemet ble lagt inn så skal det se slik ut:

Standard tastekombinasjoner for skjermdump på Mac

Ekstra funksjoner som gjør det lett å få svært gode skjermdumper på Mac er:

Velg den kommandoen som gjør at du kan tegne det arealet du vil ta bilde av, her Ctrl+Skift+CMD+4. Da blir pekeren gjort om til et kors som utgjør det ene hjørnet i bildet ditt. Deretter holder du museknappen inne og tegner en firkant som omslutter det området du vil ta bilde av på skjermen. Ekstra fiffig og tidsbesparende triks: Dersom du føler at du bommet litt når du kom igang med tegneprosessen? Frykt ikke, bare hold museknappen inne videre, trykk inn SPACE. Da kan du flytte det allerede markerte området på plass, slippe SPACE og fortsette tegningen av arealet du vil ta bilde av.

For ta bilde av dialogbokser/vinduer og lignende: start med tastekombinasjonen du vil bruke, trykk deretter inn space FØR du har begynt å tegne. Da vil det vinduet du sikter på med musa bli farget med din standard markeringsfarge og kan «avfotograferes» med et museklikk.

Noen ganger opplever du at du ikke får «avfotografert» akkurat det du vil fordi f.eks. en meny blir borte på grunn av tastene som inngår i tastekombinasjonen eller kanskje muspekeren skal være med på bildet og skulle helst vært et helt annet sted på skjermen i det bildet blir tatt. Da finnes det likevel håp.

I standardprogrammet Preview kan du velge File > Take Screen Shot > From Entire Screen. Da telles get ned ti sekunder hvor du kan gjøre deg klar med de menyer og flyttinger som du vil ha med på bildet og så blir bildet tatt.

Menyvalg for 10 sekunder forsinket skjermdump på Mac

Lykke til.

Publisert 10. feb. 2012 13:30 - Sist endret 21. des. 2016 14:12