Hvor er det trygt å oppgi passord?

UiO-passordet ditt kan sammenliknes med PIN-koden til minibankkortet ditt, og for din egen sikkerhets skyld må du ikke la andre få tilgang til det. Det er også viktig at du ikke bruker UiO-passordet ditt som passord for andre tjenester utenfor UiO.

Tegn på trygghet

Når du skal taste inn UiO-passordet ditt – eller et hvilket som helst annet passord eller PIN-kode – er det en del ting du kan sjekke for å være sikker på at det er trygt.

Noen kjennetegn på sikre nettsteder er de samme overalt:

• URL-en begynner med https (”s” for ”safe” eller ”sikker”)
  • Nederst i høyre hjørnet ser du bilde av en liten hengelås

I tillegg kan du, når det gjelder UiOs nettsider, sjekke følgende:

• At URL-en til siden inneholder uio.no, f.eks. https://webmail.uio.no/
  • At den grafiske profilen er gjenkjennelig

Eksempler på UiO-relaterte innloggingssider

Som ansatt eller student på UiO må du logge inn ved hjelp av brukernavn og passord for å få tilgang til en rekke ulike tjenester. Noen av disse er eid av UiO, bl.a. Brukerinfo, Webmail og Weblogin, mens f.eks Feide eies av Uninett. Her er det selvsagt trygt å logge inn!

Andre forholdsregler

Også svindlere og andre med ondt i sikte benytter https og hengelåssymboler på sine falske innloggingssider.

Vi anbefaler derfor at du aldri klikker på innloggingslenker du får tilsendt i e-post, selv om e-posten tilsynelatende er fra IT-ansatte på UiO, banken din eller andre du stoler på. Skriv heller inn lenken etter hukommelsen eller bruk dine egne bokmerker.

Vær kritisk!

Er du i tvil, ta kontakt med UiO-CERT og spør.

Del aldri passordet ditt med andre!

Publisert 18. feb. 2011 10:00 - Sist endret 13. jan. 2017 10:35