Kryptere innholdet på en USB-minnepinne i Windows 7

Hvordan flytte data mellom maskiner på en sikker måte? Windows 7 gir nye muligheter for kryptering av eksterne lagringsenheter, for eksempel minnepinner. Denne artikkelen viser deg hvordan du gjør det.

Tap av lagringsmedium i forbindelse med flytting av data mellom maskiner har flere steder vært kilde til store datalekkasjer. Hvis du mister en minnepinne, er ikke problemet bare at du ikek har dataene lenger, men dataene kan kanskje også misbrukes om de havner i feil hender. Vi på UiO anbefaler at transport av data som krever beskyttelse skal skje med krypterte lagringsmedium. Se bla. IT-sikkerhetshåndboken pkt. 15.3. Ved å benytte krypterte lagringsmedium sikrer du at kun den som kjenner dekrypteringspassordet, kan lese innholdet. Et tap av f.eks. en minnepinne vil derfor kun bli et tap av den fysiske minnepinnen, og ikke et potensiellt tap av sensitive data.

Hvis både sender og mottaker av data benytter Windows ( Windows 7 eller nyere for sender ), kan slik kryptering enkelt utføres med «BitLocker to go». Hele lagringsenheten vil da bli kryptert slik at du kun kan lagre eller lese data fra den etter å ha tastet inn passord. Maskinen(e) kan enkelt konfigureres til å huske enheten og passordet – slik at du f.eks. kan ha en USB minnepinne som sømløst kan benyttes mellom to maskiner, men som alikevel er beskyttet under transport.

Før du starter: Vi anbefaler at du begynner denne prosessen med en minnepinne eller ekstern harddisk som er tom.

1. Sett inn lagringsenheten i maskinen og høyre-klikk på den i utforsker og velg Turn on Bitlocker.

2. Vent mens maskinen klargjør enheten for kryptering.

3. Velg et godt passord. NB: Ikke velg et passord du benytter til andre ting. Velg et langt og samensatt passord.

Skriv det gjerne ned på en lapp som oppbevares på et trygt sted. Du vil ikke trenge dette passordet mer en en gang pr. maskin som skal lese minnepinnen.

Du vil også bli spurt om å lagre eller printe en «recovery key». Dette er en nøkkel som kan brukes for å gjenskape innholdet hvis passordet går tapt. Lagre den på et trygt sted, evt. lagre og så slett den hvis du er sikker på at du ikke vil trenge den. F.eks. der du kun skal benytte enheten for transport mellom to maskiner.

4. Vent mens enheten krypteres, dette kan ta noe tid for store enheter.

5. Vent.... dette kan ta noen minutter.

6. Krypteringen er ferdig.

7. Enheten vises nå som en hengelås som er låst opp og er klar til bruk.

Du kan nå lagre filer og arbeide med enheten som om det skulle være en normal minnepinne.

Hvis du nå plugger enheten fra og til maskinen, vil du få opp en dialogboks som spør deg om passord.

Hvis du i denne krysser av for å huske passordet så vil enheten fra nå av automatisk låses opp når den plugges i denne maskinen ( for din bruker – ikke for andre brukere på samme maskin ).

Emneord: USB minnepinne kryptert sikkert
Publisert 18. feb. 2011 10:07 - Sist endret 9. des. 2014 10:59