UiO nedlåst IE: Internet Explorer uten Java og Flash

Ikonet finnes på alle UiO-PCer, og er en snarvei til en sikrere måte å bruke internett på. Når det oppdages sikkerhetshull i Java eller Flash, bruker du «Nedlåst IE» (Internet Explorer med tillegg avslått) fram til oppdatert versjon av de utsatte tilleggene er installert på alle UiO-maskiner.

Hvor finner jeg «Nedlåst IE» (Internet Explorer med tillegg avslått)

Ikonet ligger på skrivebodet på alle UiO-PC-er. Det er et Internet Explorer-ikon, men det er merket med en hengelås og har navnet «UiO Nedlåst IE».

Hva bruker jeg det til?

Når du klikker på ikonet, åpnes en versjon av Internet Explorer som ikke bruker tillegg og plugins, for eksempel Java og Flash. Dette er tillegg som brukes på nettsider med en del avanserte funksjoner, men som også kan inneholde sikkerhetshull. Slike sikkerhetshull kan utsette datamaskinen din for fare fra virus og ondsinnet programvare, eller hackerangrep. Når du vil være sikker på at UiO-datamaskinen du sitter ved ikke utsettes for fare når du bruker internett, bruker du den nedlåste versjonen av Internet Explorer.

Så enkelt er det:

• Tillegg som Java og Flash kan inneholde sikkerhetshull som utsetter maskinen din for mulig angrep fra virus eller hacking.
  • Bruk «Nedlåst IE» (Internet Explorer med tillegg avslått), så er du sikker på at ikke maskinen utsettes for fare.
  • Bruk «Nedlåst IE» når lokal IT eller USIT varsler om at det er sikkerhetsrisiko i Java eller Flash.

Er det alltid fare for angrep?

Produsentene av Java, Flash og andre tillegg og plugins, retter selvfølgelig programvaren så raskt som mulig når et sikkerhetshull blir oppdaget. Programvaren må da oppdateres på maskinen din for at sikkerhetshullet skal bli fikset. På UiO sørger USIT (Universitetets senter for IT) for at programtilleggene installeres og oppdateres så raskt som mulig, men det kan likevel gå noe tid fra et sikkerhetshull oppdages til den nye versjonen er installert på din UiO-maskin. Det er i denne perioden du bør bruke «Nedlåst IE» når du surfer på ukjente nettsider.

Sider som ikke vises riktig

Hvis du kommer til en nettside som ikke vises riktig i UiO Nedlåst IE, og det kommer en melding om at den trenger Java eller Flash eller et annet tillegg, må du vurdere om du stoler på at det ikke kommer virus eller angrep fra nettsiden. Hvis du stoler på nettsiden, kan du åpne vanlig Internet Explorer og gå til siden. Kjente eksempler på nettsider du kan stole på, og som bruker Java og Flash, er nettbanker. Dit kan du trygt gå med vanlig Internet Explorer. Sider du tilfeldigvis kommer til, og som du ikke vet hvem det er som har laget, er typiske eksempler på nettsteder som kan skjule en sikkerhetstrussel.

Hva med hjemmemaskinen min?

Hvis du vil bruke Internet Explorer uten tillegg på PCen hjemme også, slik at du ikke utsetter din egen maskin for mulig ondsinnet programvare eller angrep, kan du det. Slik starter du Internet Explorer uten tillegg på en PC utenfor UiO:

1. Åpne Start-menyen, og klikk på Alle programmer (All programs).
  2. Klikk på Tillegg (Accessories) og deretter Systemverktøy (System Tools). Klikk på Internet Explorer (No Add-ons), og du kan surfe uten tilleggene.
Publisert 19. feb. 2013 15:29 - Sist endret 29. jan. 2016 13:38