English version of this page

Adobe Connect

Alle på UiO kan nå gratis bruke Adobe Connect til videokonferanse. Du kan nå ha videokonferanse med en eller mange deltakere, fra din egen PC, fra en laptop på et møterom, hjemme fra eller via en smartphone mens du sitter på toget.

1. Adobe Connect - Fra PC, laptop eller smartphone

Dette kan du bruke Adobe Connect til

  • Holde møter med deltakere som er geografisk spredt.
  • Undervise studenter som befinner seg på ulike steder.
  • Gjøre opptak av kurs, forelesninger og presentasjoner for gjenbruk.

Hva trenger du?

Du trenger en maskin knyttet til nettet (Windows, Max OS eller Linux). Du trenger ikke installere Adobe Connect, men bruker det gjennom din vanlige nettleser. Du må imidlertid ha Flash installert. Hvis du ønsker å bli hørt og sett må du ha mikrofon og høytaler, og eventuelt et web-kamera.

I møter hvor det sitter mange personer (opptil 15-20 personer) i et møterom har vi gode erfaringer med ClearOne Chat 170. Dette er en høyttaler og mikrofoner i en usb-tilkoblet enhet, og har innebygget logikk for å hindre ekko og feedback. Denne finnes også i en utgave hvor man kan koble to sammen for å dekke rommet bedre, kalt ClearOne Chatattach 170. Disse kan bestilles fra AV Design som vi har rammeavtale med. Dette kombineres med et webkamera, f.eks. Logitech C920 som er et godt webkamera som også kan festes til et vanlig kamerastativ og dermed enkelt plasseres et stykke fra bordet. Adobe Connect bruker videobilde i 4:3 (det gamle TV-formatet). Det finnes plug-ins som skal gi 16:9 (som er bedre egnet til å dekke et møtebord), men vi har ikke testet disse.

I møter hvor det bare sitter to-tre personer tett sammen foran en PC har vi gode erfaringer med Logitech BCC950. Dette er en løsning med høyttaler, mikrofon og kamera i en enhet med logikk for å hindre ekko og feedback. Dette kan også være aktuelt om man sitter alene, for å slippe å sitte med headset. Kameraet er festet med en USB-stang, så om man har behov for å flytte kameraet til et annet sted, så er det mulig å sette inn en ledning mellom kamera og mikrofon/høttaler. Da kan det også fungere for mange personer (opptil ca. 10) ved at man setter mikrofon/høyttaler på bordet og flytter kamera litt unna.

For vanlig personlig bruk er vi godt fornøyd med webkameraet Logitech C920 som har innebygd mikrofon og kan kobles til et vanlig fotostativ i tillegg til å festes på toppen av skjermen. Du bør dessuten bruke headset for å unngå ekko (Adobe Connect har logikk for å ta bort ekko, men lyden blir ikke like god som om man benytter headset). Man kan enten ha et headset med innebygget mikrofon, eller kombinere det med mikrofon i kamera. Bærbare PCer har også ofte innebygget mikrofon, men om man skal taste en del er det en fordel å få mikrofonen lenger unna tastaturet.

Med unntak av ClearOne Chat kan alt utstyret nevnt her bestilles fra Imento som er vår leverandør på data-tilbehør.

Publisert 19. sep. 2012 16:35 - Sist endret 2. nov. 2015 12:46