Din egen hjemmeside på web

Hvis du vil og har behov for det, kan du lage din egen hjemmeside som vil vises på nettstedet folk.uio.no. Dette er ikke noe du må gjøre, men noe du kan gjøre.

Merk deg at opprettelsen av en slik personlig hjemmeside ikke gjøres i Vortex, men i et HTML-redigeringsprogram, og at en slik hjemmeside ikke har noe å gjøre med personpresentasjonen ansatte på UiO har på UiOs nettsted.

Veien til en egen hjemmeside består av tre trinn (For Windows-brukere):

1) Monter webområdet på din datamaskin

Hvis du er WIndows-bruker så gjør du som forklart under. Linux-brukere vil kunne finne sin www_docs-mappen under deres hjemmeområde.

Åpne opp Start-menyen og tast inn følgende i søkefeltet og trykk så på Enter-tasten:

\\hjemme.uio.no\www_docs

Du vil nå få opp en mappe i utforskeren hvor du kan legge inn filer som du vil skal være tilgjengelig på nettet.

2) Lag innholdet av filen (filene) som skal vises som din hjemmeside

Opprett filen eller filene som skal vises på hjemmeområdet ditt ved å bruke et HTML-redigeringsprogram. Hovedsiden (hjemmesiden) må du gi navnet index.html. Bruk et program du kjenner eller et som du kan lære deg. NVU og Amaya er gratisprogrammer lokal IT kan installere for deg. Du finner programmene som støttes på UiO i kategorien Web publishing i programvaredatabasen på UiO.

Det viktigste er at du ender opp med en html-fil med noe innhold, som heter index.html. Det er denne siden som vil vises når noen går til URLen (nettadressen) til siden din i en nettleser. Du kan selvfølgelig legge flere html-dokumenter i www_docs-mappa, men disse må da lenkes sammen ved hjelp av lenker (koblinger/hyperkoblinger).

3) Gi mapper og filer riktige rettigheter slik at andre kan lese innholdet

Når du legger opp filer via et område montert i Windows som beskrevet i punkt 1, så vil alle filer du legger opp der være automatisk tilgjengelig for alle.
 Hvis du ikke ønsker at filene skal være tilgjengelige med en gang, eller vil ha andre rettigheter må dette gjøres via en Linux-server. Fremgangsmetoden blir beskrevet under:

Linux og Mac-brukere

For å koble deg til en Linux-server kan du enten benytte den krypterte oppkoblingen ssh.uio.no som inngangsportal eller benytte et dedikert program (UiO har laget en egen innstallasjon av gratisprogrammet Putty, som du også finner i programvaredatabasen). Mac-brukere vil kunne bruke programmet Terminal for å koble seg opp.

1. Først logger du deg på ditt eget hjemmeområde.  For Linux og Mac-brukere gjøres dette med følgende kommando:

ssh dittbrukernavn@login.uio.no

Hvis du er Windows-bruker åpner du din nettleser og navigerer til  ssh.uio.no. Vent til SSH har startet, og trykk så på Enter-tasten på tastaturet, oppgi brukernavnet ditt og deretter passordet ditt (når du blir bedt om det). Du befinner deg automatisk på toppnivå på ditt hjemmeområde

2. Det neste blir å sørge for at katalogen (www_docs) og filene (index.html osv) har riktig beskyttelse, dvs at andre har tilgang til å lese men ikke redigere dem. Det gjøres ved å skrive

chmod -R a+rX ~/www_docs

STORE og små bokstaver må skrives helt likt det som står over. Tegnet "tilde" ~ lager du på PC ved å taste kombinasjonen av AltGr og tasten som har "~" på seg for deretter å taste mellomromstasten rett etterpå. Ved noen UiO-institutter er hele hjemmeområdet i utgangspunktet uleselig for andre, og i så fall må du også gjøre selve hjemmekatalogen lesbar med kommandoen.

chmod o+x ~

3. Alle html dokumenter som ligger sammen med index.html i www_docs katalogen være lesbare hver for seg (hvis du har flere sider). Det holder ikke at index.html alene er lesbar for verden. Dette gjør du ved å skrive inn kommandoen

chmod a+r filnavn

Her er "filnavn" er hele navnet på filen, inkludert filendelsen.

4. Kodene for hvem som kan lese og redigere filene står helt til venstre i resultatlinjen som kommer opp.

-rw-r--r--   1 brukernavn   filgruppe          145 Jan  5 10:59 index.html

Hvis html-filene dine ikke har riktig lesetilgang, må du må du rette dette ved hjelp av nye chmod-korrigeringer.

5. Kontroller at alle dine rettinger kom på plass. Skriv kommandoen

ls -al ~/www_docs

6. Gå til hjemmesiden din i en nettleser (folk.uio.no/[ditt-brukernavn]/), og se om du er fornøyd.

Hindre lesetilgang til din personlige nettside

Hvis du ønsker å stenge din personlige nettside for lesing fra omverden, må dette gjøres ved å følge oppskrift for Linux-brukere. Etter at punkt 1 er utført, skriver du følgende kommando:

chmod -R o-rX ~/www_docs

Liste over hjemmesider og skjuling fra søkemotorer

Når du har en hjemmeside, annonseres den automatisk på listen over hjemmesider. Hvis du ikke vil den skal annonseres, kan du opprette en tom fil M:\www_docs\.no_web_index , for eksempel med Notepad.

For Linux-brukere kan dette gjøres med følgende kommando:

touch www_docs/.no_web_index

Imidlertid vil søkemotorer som Google fremdeles finne sidene dine hvis noen lenker til dem. For å hindre det kan du legge dette inn i metadatene på sidene du lager:

<meta name="robots" content="noindex, nofollow">

Publisert 19. nov. 2013 09:24 - Sist endret 5. feb. 2015 15:27