English version of this page

Hjelper kvinnelige gründere i utviklingsøkonomier

Wisam Ahmed Mansour jobber som rådgiver og prosjektleder i Basic Internet Foundation.

Bildet kan inneholde: skjerf, botanikk, nakke, motetilbehør.

Wisam Ahmed Mansour jobber med å bedre vilkårene slik at kvinnelige entreprenører i utviklingsøkonomier lykkes. Foto: Anne Lene Østli.

- Hovedfokuset vårt er at alle skal ha fri tilgang til internett, som en menneskerettighet. Vi vil tilby dette i lavinntektsområder i Tanzania, Kenya, Mali, Ghana, Guinea, Myanmar og India, sier Mansour.

Hun jobber for Basic Internet Foundation, som er et prosjekt ved UiO som jobber med digital inkludering. De sikter på å gi alle, uten diskriminering, fri tilgang til informasjon om helse, utdanning og utvikling. Tidligere i år var hun med da de rullet ut en pilot for prosjektet.

- Vi dro inn i landsbyer og satte opp informasjonspunkter som gir gratis WIFI til grunnleggende Internett-tjenester. Vi har lagt det opp slik at kan bli selvfinansierende, ved at de kan selge videotjenester til lokale.

Les mer om pilotprosjektet her: Lett-nett skal viske ut the digitale skillet.

Bedrer vilkårene for kvinnelige gründere

Mansours rolle i prosjektet er blant annet å lage en strategi for å bedre kvinners vilkår for entreprenørskap. I samarbeid med Induct Software AS, har hun utviklet en plattform kalt “Female Entrepreneurs”.

Wisam meeting with Crown Prince Håkon Magnus
BILDETEKST: Første Financial Inclusion Summit Oslo. Her er Wisam med kronprins Håkon Magnus. Foto: Privat

- Kvinner har bare en liten innflytelse når det kommer til beslutninger i lokalsamfunnene. Plattformen skal hjelpe dem med å bli mer aktive og uavhengige, slik at de kan ta større del i samfunnet, sier Mansour og legger til:

- De fleste av kvinnene er allerede gründere, men gjennom plattformen vil de lære hvordan de kan utvide virksomheten sin og samarbeide bedre. I tillegg til kan de få tilgang på potensielle investorer internasjonalt.

Innovasjon i utviklingsarbeid

Piloten og utrullingen av programmet var en suksess, noe som har resultert i en enorm interesse både globalt og lokalt. Mansour har siden da møtt internasjonale og norske ledere og ministre for å snakke om hennes strategi for kvinnelige gründere.

Wisam with the foreign affairs minister
Wisam og utenriksminister Ine Eriksen Søreide på Nordic African Business Summit for å presentere henne strategien for kvinnelig entreprenørskap. Foto: Privat

- Jobben er min lidenskap. Det føles flott å kunne jobbe med noe som virkelig har innvirkning og gjør en forskjell i menneskers liv, sier Mansor.

- Jeg er fra Sudan, og jeg har sett hvor viktig det er å styrke kvinners posisjon og fokusere på innovasjon i disse landene. Spesielt når det gjelder utviklingsrelaterte spørsmål og for at vi skal kunne nå FNs bærekraftsmål.

Masteroppgave førte til jobb

Det var bare tilfeldig at Mansour ble involvert i prosjektet Basic Internet Foundation. Hun hørte om prosjektet i tredje semester, da hun vurderte hva hun skulle skrive masteroppgave om.

- En medstudent introduserte meg for prosjektleder for Basic Internet Foundation, prof. Josef Noll, og jeg endte med å skrive en avhandling for dem. Så var jeg så heldig å få fortsette å jobbe for prosjektet, sier Mansour.

Nå vurderer hun en doktorgrad og planlegger en akademisk karriere.

Wisam meets foreign affairs minister in Norway
Møte med den norske utenriksministeren Nikolai Astrup på Arendalsuka. Foto: Privat.

Entreprenørskap åpnet dører

Før Wisam startet masterstudiet i entreprenørskap * ved UiO, jobbet hun som prosjektingeniør i et kommersielt firma. Hun bestemte seg for å søke på programmet for å utvide horisonten sin.

- Entreprenørskapsstudiet åpner virkelig dører og gir mange nye muligheter, sier hun.

- Programmet gir deg en verktøykasse for å håndtere alle slags oppgaver og gir deg en ny måte å tenke på når det gjelder logikk og forståelse av utfallet på ulike nivåer. Jeg var maskiningeniør og visste hvordan jeg skulle løse tekniske problemer. Nå er jeg i stand til å også løse problemer på et mer menneskelig og organisatorisk nivå. Slik kan jeg jobbe med strategier og samarbeide godt på tvers av forskjellige fagområder.

Les mer om prosjektet:

* Programmet heter Entrepreurship and Innovation management fra 2020.

Publisert 12. des. 2019 16:18 - Sist endret 17. feb. 2020 15:04