Kristel Jüriloo - Realiserte seg faglig via LLM i Public International Law

Kristel Jüriloo, som nå er rådgiver hos Likestillings- og diskrimineringsombudet, fant ut at det var folkerett hun ville drive med. Derfor tok hun en LLM-grad i Public International Law etter avsluttet Master i rettsvitenskap.

Kristel Jüriloo

(Foto: Privat)

-Da jeg tok valgfag i «human institutions and proceedings» og «legal writing and oral advocay» på siste del av masterprogrammet, fant jeg ut at folkerett er det jeg vil drive med, forteller Kristel Jüriloo.

-Det var motivasjonen for faget som var hovedgrunnen. Men jeg tror også at siden jeg ikke fikk en relevant jobb etter studiet, gav det meg motivasjon til å studere videre slik at jeg kunne øke mine muligheter i arbeidslivet.

Hvert eneste emne var nyttig og spennende

- Jeg ville garantert valgt det igjen. Jeg har fått bruk for kunnskapen fra studiet i min nåværende jobb som rådgiver i Likestillings- og diskrimineringsombudet og i min tidligere jobb som rådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Særlig har jeg fått bruk for kunnskap om menneskerettigheter og menneskerettsinstitusjoner.

Kristel tenker tilbake: -Masterstudiet i rettsvitenskap inneholdt både interessante og mindre interessante fag. Men LLM-en var min måte å realisere meg på, faglig sett. Da fikk jeg mulighet til å velge hvilke fag jeg ville ta og hvert eneste emne var spennende.

Forbedret engelskkunnskapene

-Jeg husker at språket var vanskelig i starten. Å studere juss på engelsk krever større ordforråd. Det gikk litt sakte i starten da jeg måtte slå opp mange ord, men etter hvert så løsnet det. I tillegg til fagkunnskapen har jeg også forbedret mine engelskkunnskaper.

Kristel legger til at det var en fordel å komme inn i en internasjonal klasse uten å måtte reise utenlands.

De beste lærerne jeg har hatt

-Det mest positive var uten tvil å bli kjent med lærerne på LLM-studiet; de er blant de beste jeg har hatt. De har et oppriktig ønske om å lære bort den kunnskapen de innehar, blant annet ved å ta i bruk pedagogiske virkemidler som gruppeoppgaver og presentasjoner.

Mest på utveksling i Norge

-Jeg har ikke tidligere vært på utveksling. Vi innvandret til Norge i 2000 så jeg har på en måte vært på utveksling siden da. Jeg har vært på tre sommerskoler i utlandet, hvis det teller som utveksling, smiler Kristel.

-Da jeg var på sommerskole i utlandet ble jeg mye bedre kjent med de andre studentene. Vi var jo alle fremmede på et nytt sted. Det var lett å bli kjent med de studentene jeg gikk i klasse med i Norge, men det dannes fort grupperinger der de internasjonale studentene holder sammen.

Bedre jobbmuligheter

- Jeg hadde lyst til å jobbe et sted der jeg fikk bruk for både mastergraden og LLM-en.  Mulighetene er mye større nå enn med bare mastergraden på CV-en. Jeg tror ikke jeg ville fått jobben jeg har i dag uten LLM-en, sier Kristel og fortsetter:

-Jeg får særlig bruk for LLM-graden i arbeidet med å føre tilsyn over nasjonal gjennomføring av menneskerettigheter, noe som er en del av ombudets mandat.

Mange fordeler med LLM

-LLM-en gir en fordel over andre som har en mastergrad; flere muligheter på arbeidsmarkedet både nasjonalt og internasjonalt, muligheten for å knytte nyttige kontakter og få undervisning av de beste lærerne UiO har å by på. 

By Kirsti Aarseth
Published Mar. 19, 2016 4:16 PM - Last modified Mar. 29, 2016 10:57 AM