Omvisning i Oslo katedralskoles bibliotek

Seniorforeningen inviterer til omvisning i landets eldste bibliotek. Oslo katedralskoles boksamling går tilbake til midten av 1600-tallet og er fortsatt i vekst. Samlingsforvalter Ernst Bjerke forteller oss om institusjonens spennende historie og viser frem noen av bibliotekets fineste skatter. Du er velkommen til å ha med deg én ledsager. Påmeldingsfrist: 6. januar 2020

Bildet kan inneholde: bibliotek, bygning, bokhylle, rom, møbler.
Oslo katedralskoles gamle bibliotek er Norges eldste bibliotek og største skolebibliotek. Den bevarte samlingen går tilbake til midten av 1600-tallet, og spenner med sine omkring 50.000 bind over ni århundrer. Her finnes middelaldermanuskripter og inkunabler, samt betydelige samlinger fra renessansen, opplysningstiden og 1800-tallet.

11.45 Oppmøte ved hovedinngangen til Oslo katedralskole, Ullevålsveien 31
12.00 Omvisning i biblioteket ved samlingsforvalter Ernst Bjerke

Lunsj på restaurant Schrøder i Waldemar Thranes gate 8.
Menyvalg:

• Karbonadesmørbrød
  • Rekesmørbrød

Du vil bli bedt om å velge meny i påmeldingsskjemaet. Drikke bestilles ved bordet, og den enkelte gjør opp etter måltidet.
Vi håper at mange ønsker å være med på lunsjen etter omvisningen!

Litt mer om biblioteket

Oslo katedralskoles bibliotek har vært åpent for publikum minst siden 1720 og har i perioder fungert som byens store offentlige boksamling med nærmest nasjonale funksjoner. Frem til midten av 1800-tallet var også Deichmanske en avdeling av Katedralskolens bibliotek. Samlingene omfatter derfor de fleste emner og fag på alle de store språkene og står i dag som et arkiv over embedsstandens vitenskapelige og litterære interesser gjennom flere århundrer.

Blant høydepunktene i samlingen er tidlige utgaver av Newton, Vesalius og Snorre, samt førsteutgaver av Olaus Magnus, Kepler, Adam Smith, Samuel Johnson, Linné og andre. Også den såkalte Vinjeboka fra omkring år 1500 inngår i samlingen, den eneste svarteboken bevart fra katolsk tid som nå er oppført i UNESCOs register over Norges dokumentarv. Dessuten finnes det viktige samlinger av historisk, klassisk-filologisk og teologisk litteratur fra 1500-1800-tallet.

Katedralskolen fungerte opprinnelig som forberedelsesskole for universitetet og spilte selv en viktig rolle ved etableringen av Det kgl. Frederiks Universitet i 1811. Skolen leverte naturligvis studentene, men også lærekrefter og vitenskapelige samlinger til det nye universitetet. Biblioteket og samlingene, slik de er bevart ved skolen, er derfor også viktige i universitetshistorisk sammenheng.

Biblioteket drives i dag som et lite forskningsbibliotek og bokmuseum, åpent for publikum etter avtale. Samlingene er fremdeles i vekst, både ved innkjøp og gaver. Av nyere tilvekst kan det trekkes frem landets beste Wergeland-samling samt enestående samlinger av Asbjørnsen, Jørgen Moe, Welhaven og Camilla Collett. For noen år siden overtok biblioteket også landets største private samling av farmasøytisk og botanisk litteratur fra 1400-tallet og fremover samt en betydelig samling norske vikingtidsfunn.

Omvisningen er gratis, men lunsjen må bekostes av den enkelte.

Antall

30 personer

• Påmeldingsfrist: mandag 6. januar 2020
  • Arrangementet er åpent for medlemmer som kan ta med seg én ledsager. Det fylles ut ett skjema pr person.
  • Først til mølla: Deltakerantallet er begrenset til 30 personer, så du bør være tidlig ute for å sikre deg plass. Hvis du ikke hører fra foreningen, kan du regne med at din påmelding er i orden.
  • Må du melde forfall, gi beskjed per e-post til Eva Gretland (gretland.eva@gmail.com) slik at din plass kan tilbys en person som står på ventelisten.

Meld deg på arrangementet

Informasjon

Styrets kontaktperson er Olaug Kristine Bringager. Ved behov for ytterligere informasjon kan hun kontaktes på mobil 416 67 238 eller e-post o.k.o.bringager@admin.uio.no.

Seniorforeningen
Publisert 6. des. 2019 15:39 - Sist endret 21. jan. 2020 11:36