Ernæringsstatus hos wipplepasienter før og etter kirurgi

Wipple-prosedyren (WP) eller pancreaticoduodenectomy er et kirurgisk inngrep som vanligvis gjøres for å fjerne tumor i bukspyttkjertelen og sykdomsaffiserte bukorganer. Postoperative komplikasjoner skjer i 35-50 % av WP pasientene og på grunn av malabsorpsjon utvikler de i mange tilfeller kakeksi. Kakeksi er definert som rask og uønsket vektnedgang kombinert med systemisk betennelse manifistert ved økte nivåer av C reaktivt protein (CRP). Mer enn 80 % av terminale kreftpasienter blir diagnostisert med kakeksi og mer en 40 % av alle kreftpasienter dør av kakeksi. Vi postulerer at god ernæringsstatus både før og etter operasjon vil bedre sannsynligheten for raskere rekonvalesens og livskvalitet samt muligens bedre overlevelse hos WP pasienter. For å bestemme ernæringsstatus vil vi måle bentetthet, muskelmasse, fettmasse, kroppsvæskevolum og CRP. 

TSD

  • Ja

Biobank

  • Nei

Godkjenninger

REK - Ja 2 filer

Disse dokumentene er kun synlige for prosjektleder, enhetens leder og forskningsadministrasjon.

Tidspunkt for anonymisering og sletting av dataene

  • Anonymisering: januar 2017
  • Sletting: desember 2022

Prosjektleder / prosjektansvarlig ved UiO

Bjørn Steen Skålhegg

Ansvarlig enhet

Avdeling for ernæringsvitenskap

Helsefaglig forskning

  • Ja

Personopplysninger

  • Ikke besvart

Tidsperiode

  • Start: januar 2017
  • Slutt: mai 2018