Health effects of salmon fish meal - ex vivo study

Livsstilssykdommer som diabetes type 2 (T2D) og hjerte- og karsykdommer (CVD) utgjør en stor andel av den totale sykdomsbelastingen i Norge i dag.  Inntak av både fet og mager fisk er vist å redusere risikoen for å utvikle CVD, og det er grunn til å tro at det ikke bare er omega 3 fettsyrer som bidrar positivt. Samtidig som forekomsten av T2D og CVD øker, minker fiskeinntaket i Norge og så å si alt restråstoff fra fiskeforedlingsindustrien ender opp som dyrefôr. Kan noe av dette restråstoffet brukes som mat for mennesker? Formålet med denne studien er å undersøke hvordan fiskemel fra laks påvirker reguleringen av fett og sukkermetabolismen, endokrine faktorer og betennelsestilstander i humane celler. Dette vil gjøres ved å stimulere ulike cellekulturer med serum fra studiedeltagere som har spist fiskeprotein. Cellene vil deretter analyseres molekylærbiologisk for å se på endringer i genuttrykk, epigenetiske markører og proteinsyntese for faktorer som er viktige for disse prosessene.

Les mer om prosjektet

TSD

  • p525

Biobank

Godkjenninger

REK - Ja 1 fil

Disse dokumentene er kun synlige for prosjektleder, enhetens leder og forskningsadministrasjon.

Prosjektleder / prosjektansvarlig ved UiO

Kirsten Bjørklund Holven

Ansvarlig enhet

Avdeling for ernæringsvitenskap

Forskere

Prosjekttype

  • Forskerprosjekt

Helsefaglig forskning

  • Ja

Personopplysninger

  • Ja

Tidsperiode

  • Start: januar 2019
  • Slutt: desember 2028