Sulfur amino acids, energy metabolism and obesity (STAY)

Overweight and obesity lead to metabolic disruptions and increase the overall risk of morbidity and mortality. In the past decade, circulating amino acids have become increasingly recognized as predictors of metabolic risk. Recently, a role for sulfur-containing amino acids (SAA) in development of obesity and related metabolic disease has been suggested. SAA include the essential amino acid methionine, which can be converted to cysteine and further to hydrogen sulfide. In animals, dietary restriction of SAA increases insulin sensitivity and reduces adiposity. Research in STAY comprises human interventional and epidemiologic studies to establish the role of dietary, circulating and urinary sulfur compounds (sulfurome) as modifiable risk factors in human metabolic health and obesity.

Samarbeid

  • Samarbeid med Maastricht University, Charles University in Prague og University of Oxford
  • UiO er forskningsansvarlig
  • UiO har behandlingsansvar for personopplysninger

Prosjektbeskrivelse med vedlegg

Disse dokumentene er kun synlige for prosjektleder, enhetens leder og forskningsadministrasjon.

TSD

  • Ikke opprettet

Biobank

Godkjenninger

Intern fremleggelse - Ja

Godkjent av: Lene Frost Andersen

REK - Ja 2 filer

Disse dokumentene er kun synlige for prosjektleder, enhetens leder og forskningsadministrasjon.

Tidspunkt for anonymisering og sletting av dataene

  • Sletting: januar 2035

Prosjektleder / prosjektansvarlig ved UiO

Kjetil Retterstøl

Ansvarlig enhet

Avdeling for ernæringsvitenskap

Forskere

  • Kathrine Vinknes
  • Thomas Olsen
  • Marleen v. Greevenbroek (Maastricht University)
  • Viktor Kozich (Charles University in Prague)
  • Amany Elshorbagy (University of Oxford)

Prosjekttype

  • Studentprosjekt – Bachelor-, master- eller spesialistoppgave
  • Ph.d.-prosjekt
  • Forskerprosjekt

Helsefaglig forskning

  • Ja

Personopplysninger

  • Ja

Tidsperiode

  • Start: mars 2020
  • Slutt: mars 2023