Ikke legg fuglemat på skulpturene

Fugleskit er i ferd med å ødelegge skulpturene Uten tittel utenfor Georg Sverdrups hus. Kurator Ulla Uberg ber om at småfuglene mates et annet sted.

Detalj av skulptur Uten tittel
Skadene forårsaket av fugleskit er tydelige. Foto: Elisabeth H. Todal/UiO

Hun fortviler over at de tre skulpturene i cortenstål har stygge flekker knappe to år etter at de ble overrakt til UiO.

– Fugleskit inneholder mye syre som gjør at materialet forvitrer, forteller Ulla.

Tydelige skader

Ulla går forbi skulpturene hver dag og koster bort fulgemat og vasker stadig av flekker, men syren starter etsingen av materialet med en gang.

Ulla Uberg og skulptur
Kurator Ulla Uberg tar godt vare på UiOs kunstsamling. Foto: Elisabeth H. Todal/UiO

Skulpturene har tydelige skader. Nede ved sokkelen er de også skadet. Det skyldes at forbipasserende lar hundene sine gjøre sitt fornødne på skulpturene.

– At hunder tisser på uteskulpturer må man dessverre bare regne med, selv om jeg skulle ønske at hundene ble passet bedre på, sier Ulla. – Men å legge fuglemat på skulpturene, det håper jeg alle slutter med nå.

Gave til UiO

Uten tittel av Paul Brand ble donert av Henning Olesen til Universitetet i Oslos kunstsamling  i april 2017.

– Plasseringen mellom gangveiene langs Georg Sverdrups hus er ikke tilfeldig. Inne i bygningen er hoveddøren inn til selve biblioteket også et kunstverk av Paul Brand, forteller kuratoren. – Alle som går inn og ut, går gjennom Magisk kvadrat fra 1998.

Både i Uten tittel og Magisk kvadrat henter kunstneren inspirasjon fra matematiske prinsipper.

Aktiv kunstner

Skulpturgruppen Uten tittel
Uten tittel: Inspirert av matematiske prinsipper. Foto: UiO

Paul Brand er født i Sveits i 1941. Han kom til Norge i 1964 og regnes som norsk kunstner. Han er en aktiv kunstner med utstillingsvirksomhet både i inn- og utland.

Kunstneren har også hatt mange store utsmykningsoppdrag rundt i landet. Som professor ved Fakultet for arkitektur og billedkunst; Institutt for byggekunst, form og farge ved NTNU, har han betydd mye for norsk kunst og arkitektur.

Det er en interessant kunstner og en flott gave vi kan oppleve på vandringen langs Blindernaksen – en gave vi alle må ta vare på.

Publisert 22. mai 2019 15:43 - Sist endret 23. mai 2019 10:52