UiO-forskere i prestisjetungt tidsskrift, med artikkel om klima

Forskerne tar i en artikkel i Science til orde for å få på plass en klimaavtale mellom produsenter av olje, gass og kull. Og slik ta oss et skritt nærmere Parisavtalens 2-gradersmål.

Illustrasjonsbilde: Forurensning, fabrikkspiper, røyk.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Om tilbudet av fossile brensler reduseres, vil internasjonale priser på fossile brensler øke. Land med ambisiøse klimamål kan dermed få større effekt av sine tiltak i Parisavtalen, sier én av forskerne bak artikkelen, professor Karine Nyborg fra Universitetet i Oslo.

Økte priser hindrer at etterspørselen bare flyttes til andre mindre ambisiøse land gjennom karbonlekkasje.

Publisert i prestisjetunge Science

Artikkelen The case for a supply-side climate treaty  ble nylig publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Science. Artikkelen er skrevet av Geir Asheim og åtte andre internasjonalt anerkjente norske samfunnsøkonomer. De er fra UiO, Statistisk sentralbyrå, OsloMet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Kan avverge leting etter nye fossile brensler

Artikkelen argumenterer for at dette ikke trenger å være en dyr politikk. Dersom Parisavtalen skulle vise seg å lykkes, vil produksjonen av olje, kull og gass uansett falle i takt med forbruket.

– Økte internasjonale priser vil også stimulere næringsliv og forskningsmiljøer til å utvikle nye lavutslippsteknologier – ikke bare i land som fører en aktiv og effektiv klimapolitikk, men i alle land, tilføyer medforfatter Taran Fæhn, som er forskningsleder ved Statistisk sentralbyrå.

Forskerne bak artikkelen

Fra UiO

portrett av Geir Asheim
Geir B. Asheim (professor, UiO) Foto: UiO
Bildet kan inneholde: hår, ansikt, øyenbryn, hake, panne.
Karine Nyborg (professor, UiO), Foto: UiO
Bildet kan inneholde: ansikt, hår, hake, frisyre, hode.
Bård Harstad (professor, UiO)
portrett Michael Hoel
Michael. O. Hoel (professor emeritus, UiO)
Diderik Lund-portrett
Diderik Lund (professor emeritus, UiO).

Andre universiteter

Statistisk sentralbyrå

• Taran Fæhn - forskningsleder, Statistisk sentralbyrå (ssb.no)
  • Cathrine Hagem - seniorforsker, Statistisk sentralbyrå (ssb.no)