Min kollega: Halvor Eifring

– Det hender sjeldent at jeg forlater kontoret hans uten å på en stor eller liten måte være beriket – selv om han noen ganger kun har førtifem sekunder ledig!, skriver Øystein Krogh Visted om sin kollega Halvor Eifring.

Halvor Eifring

Det er ikke alle som opplever at ens gamle lærer blir en av ens nærmeste kollegaer. Da jeg begynte som universitetslektor i kinesisk i 2013, opplevde jeg nettopp det. Det var litt skummelt, men samtidig også veldig betryggende.

Men, Halvor er ikke bare min gamle lærer, han var, og er fortsatt, en av mine faglige mentorer. Det som i tillegg gjør ham til en god kollega er at han alltid er inkluderende og tar seg tid til å diskutere både administrative og faglige problemstillinger, og det at han lytter til perspektiver som kan være relevante også fra de med et annet utgangspunkt enn ham selv.

Ofte finner man Halvor i dype tanker inne på kontoret, men ethvert bank på døren møtes med et høylytt “Kom inn!”. Det hender sjeldent at jeg forlater kontoret hans uten å på en stor eller liten måte være beriket – selv om han noen ganger kun har førtifem sekunder ledig!

«Dype tanker i forståelig språk»

På kinesisk har man et uttrykk, 深入浅出 shēn rù qiǎn chū, som har blitt oversatt med «å uttrykke dype tanker på forståelig språk». Halvor har en unik evne til å aldri la dumme spørsmål oppleves som dumme av den som stiller dem, noe som tetter kunnskapshull hos studenter (og undertegnede!) istedenfor å skremme dem med mindre faglig fartstid vekk.

Jeg vil fremheve Halvors sympatiske vesen, kommunikative tydelighet og utrettelige lidenskap for faget sitt (eller gjerne fagene) som viktige bidrag til IKOS sin profil og IKOS sitt arbeidsmiljø. Hans lidenskap for det kinesiske brenner fremdeles sterkt gjennom en lang karriere, og det får en til å føle at man er del av et levende og mangfoldig institutt.

Av Øystein Krogh Visted
Publisert 11. nov. 2015 14:49