Hann Kalli minn!

– Karl G. Johansson er en kollega det er umulig å forholde seg nøytralt til, sier Terje Spurkland i denne ukens Min kollega.

Karl Gunnar Johannsson.

Du blir enten sugd inn i hans hyperenergiske kraftfelt eller så kjemper du med nebb og klør for å gå klar. Begge deler er en strid.  

Da Karl ble ansatt ved UiO som norrønfilolog, brakte han med seg som medgift et fullfinansiert forskningsprosjekt som inkluderte 2 Ph.D-stipendiater og en vit.ass. Og siden har det gått slag i slag. Karl har alltid, ikke bare ett, men flere prosjekter på gang. Og mange av søknadene hans går inn. 

Forskningsprosjekter han satte i gang var en sterk medvirkende årsak til at vi i løpet av en treårs periode hadde 8 doktordisputaser i norrøn filologi. Han har også et omfattende faglig nettverk. Hvor som helst i verden hvor norrønfilologer samles, er det alltid noen som kjenner Karl.

Karl tar alltid med seg prosjektene sine i undervisningen. Registrerer han noen "lovende" studenter, innlemmer han dem raskt i ett prosjekt ved å sette dem til småjobber som registreringsarbeid eller dataføring. Det er mange som har begynt sin forskningskarriere ved å "jobbe for Karl" i studietiden.

Fra The Band til Mstislav Rostropovich

Tar du deg en tur gjennom 3. etasje i Wergelands hus og stikker hodet innom hos Karl og sier "hei", må du ta deg god tid.  Da har han gjerne noe faglig han vil dele med deg, og når han er ferdig med det, drar han gjerne noen historier. Det begynner gjerne med "Da jag var ung…"  Som da han spilte i The Band, gikk i Lucia-tog for Mstislav Rostropovich eller tok blindtarmen da han drev med tømmerhogst i de svenske skoger.

Karls faglige entusiasme kan også ta overhånd, og så er han til tider så forbasket sta. Han elsker å provosere med kontrære standpunkter. Da skjeller og smeller vi og spyr verbal edder og galle. Når vi så har tømt oss, trekker vi pusten dypt og istemmer unisont  vår kampsang: "Vi ska' klara av'et både gammal och ung, om vi enas och spottar i händerna!" Og straks er livet lettere å leve!

Av førsteamanuensis Terje Spurkland
Publisert 1. des. 2015 15:31 - Sist endret 1. des. 2015 15:55