Beatrice M. G. Reed er ny stipendiat i nordisk litteratur

Beatrice har bakgrunn fra Universitetet i Bergen (UiB), og nå skal hun forske på fire prosautgivelser av den svenske forfatteren Stina Arnosen.

Beatrice M. G. Reed (Foto: privat)

Beatrice er nordist med master i nordisk litteratur fra UiB. Hun har tidligere jobbet som universitetslektor samme sted, og som høyskolelektor ved Høgskulen i Volda.

Hva skal du forske på?

– Arbeidstittelen på prosjektet mitt er: ”Inför ödemarkens ansikte – natur og menneske i Stina Aronsons fortellinger fra polare landskap". Det skal altså handle om fire prosautgivelser fra perioden 1946-1952 skrevet av den svenske forfatteren Stina Aronson, sier Beatrice.

– Fokuset retter seg mot naturens rolle i disse tekstene, mer spesifikt mot forhandlinger og grenseoverskridelser mellom menneskene og naturen. Handlingen i alle bøkene er lagt til Norrbotten, på grensen mellom Sverige og Finland, omtrent der hvor polarsirkelen går. Den mest sentrale teoretiske rammen vil bli det økokritiske feltet som har begynt å etablere seg i Skandinavia de siste årene, men som stadig er ganske lite brukt på den nordiske litteraturen.

Hva liker du å gjøre når du ikke er på job?

– Kanskje ikke så overraskende med tanke på prosjektet, er naturen viktig for meg. Jeg oppsøker den som regel med joggesko, men i og med at jeg er fra Lillehammer, er ski også et åpenbart alternativ. Som alle litteraturvitere leser jeg naturligvis mye skjønnlitteratur og siden kjæresten min er filmprogrammerer, blir det også ganske mye film, avslutter Beatrice.

Av Olaf Christensen
Publisert 3. apr. 2017 14:11 - Sist endret 3. apr. 2017 16:03