Ingeborg Rebecca Helleberg er ny stipendiat på ILN

Ingeborg har en bred fagbakgrunn, og har også jobbet med teater i Norge og Tyskland. Nå skal hun forske på Ruth Maiers dagbøker, og hennes opphold i Norge under andre verdenskrig.

Ingeborg Rebecca Helleberg (Foto: Olaf Christensen).

Hvordan ble du interessert i litteratur og språkforskning?

– Moren min tok meg ofte med til Skien bibliotek da jeg var barn og hun studerte. Da var lesningen alt annet enn selektiv og det var spennende å plukke tilfeldige bøker fra bokhyllene. Slik oppdaget jeg fortellinger om mennesker på andre steder, og fra andre tider som hadde vært med på ting jeg ikke ante noe om, sier Ingeborg.

Ruth Maiers dagbøker

– For meg har det å lære språk vært litt som å oppdage et parallelt univers som hele tiden har vært tett på, men som plutselig en dag avslører seg og er proppfull av spennende nye fortellinger og samtaler. Nå skal jeg forske på Ruth Maiers originale dagbøker på tysk, og hennes fremstilling av det å være jøde under krigen i Norge opp mot den kollektive norske minnekulturen, forteller Ingeborg.

Ingeborg har studert filosofi, litteraturvitenskap og germanistikk ved UiO, Københavns Universitet og Humboldt-universitetet i Berlin. Utover det har hun jobbet med teater i Tyskland og Norge, både med produksjoner og formidling. Før hun begynte på doktorgraden ved UiO jobbet Ingeborg som prosjektleder på Nationaltheatret.

Hva liker du å gjøre når du ikke er på jobb?

– Helt ordinære ting. Jeg liker å ta en øl med venner, gå i skogen, lese romaner på hyttetur, handle på salg, høre på radio om morgenen og ligge på sofaen å skravle med barna mine, avslutter Ingeborg.

Av Olaf Christensen
Publisert 5. mars 2019 12:59 - Sist endret 6. mars 2019 11:26