Stor oppslutning om Forskningsdagene på Litteraturhuset

ILOS var vertskap for to arrangementer på Litteraturhuset mandag 26. september: Are Borders Fictions? og Is language a boundary?

Oversetter Iryna Sabor med forfatter Andrei Krasniaschikh. Foto: Ellen Evju Jahr

Begge arrangement ble holdt på engelsk, det siste med tolking fra russisk og ukrainsk. Se bilder fra arrangementene.


Are Borders Fictions? har undertittelen Borders in Literature and Film. A Film Showing and a Conversation. Her ble kortfilmen The Color of the Sea: A Filmic Border Experience in Ceuta, regissert av Keina Espiñeira og finansiert av i det tverrfaglige EU-prosjektet EUBORDERSCAPES  (2012-2016). Etter visningen var det debatt med regissøren, og postdoktor Lill-Ann Körber og førsteamanuensis Karin Kukkonen fra ILOS. Debatten ble ledet av professor Johan Schimanski.

– Årets tema for Forskningdagene, grenser, er en fantastisk anledning til å formidle og diskutere et tema som er både er fascinerende og viktig, sier Schimanski som selv undersøker hvordan grenser opptrer i fortellinger og i litteratur. Espiñeira og Schimanski deltar begge i EUBORDERSCAPES, som er en av verdens største satsninger innenfor grenseforskningen. Visningen av denne filmen var en anledning til å bringe noen av resultatene av dette prosjektet til et publikum i Norge.

Les mer om programmet for filmvisningen


Is language a boundary? The case of Kharkiv, Ukraine tok form av en samtale mellom fire forfattere som skriver på ukrainsk og russisk. Spørsmålet for debatten var hvilken forskjell det gjør om en snakker russisk eller ukrainsk i dagens øst-Ukraina, med utgangspunkt i at denne regionen er svært to-språklig. Forfatterpanelet besto av Oleh Kotsarev, Andrei Krasniaschikh, Yuri Tsaplin og Serhiy Zhadan, og ble ledet av postdoktor Tanya Zaharchenko fra ILOS.

Les mer om debatten

Hør podcast fra debatten

Av Ellen Evju Jahr
Publisert 3. okt. 2016 14:57 - Sist endret 5. okt. 2016 12:15