Fakultetsnytt 27. april 2020

Digitale disputaser viser seg å fungere godt, og det jobbes nå med å planlegge en digital studiestart og -undervisningshøst.

Illustrasjonsbilde for lunsjseminar på Zoom

Zoom erstatter Gamle festsal som arena for disputasene ved fakultetet i nær fremtid. Copyright: UiO.

- Digitale disputaser fungerer godt

Denne våren skulle Gamle festsal skapt en høytidelig ramme rundt en rekke disputaser ved Det juridiske fakultet. Så ble det vanlige plutselig ikke rutine lenger, og i stedet holdes disputaser nå digitalt.

Les artikkelen om digitale disputaser

Seminar 29. april: Korona: Etikk, rettsstaten og veien videre

Den første fasen av Korona-epidemien har stilt det norske samfunnet overfor en rekke vanskelige dilemmaer. Etikk har blitt noe ‘alle’ snakker om. Webinaret ser på noen av de viktigste etiske utfordringene vi som samfunn har måttet forholde oss til, hvilke utfordringer vi må takle i nær fremtid— og hvor vi som samfunn går etter dette.

Tid og sted: 29. apr. 2020 10:0011:00Zoom.

Digitale lunsjseminar 29. april om undervisning høsten 2020

Hva som er mulig å planlegge for høsten 2020, hvordan kan vi planlegge for ulike scenarioer, og hva vi har lært av den nåværende digitale omstillingen?

Tid og sted: 29. apr. 2020 12:0012:30Zoom.

Nytt studietilbud fikk flest søkere

Bilde av studenter foran grafittivegg
Halvor Ingvaldsen, Rikke Stjernstrøm og Kari Malene Jørgensen studererer kriminologi sammen (foto: Ola Gamst Sæther).

Den nyopprettede årsenheten i kriminologi har flest søkere per studieplass ved Universitetet i Oslo (UiO).

15.april gikk fristen ut for å søke studieplass gjennom Samordna opptak (SO). Nå er søkertallene publisert, og det er tydelig at et helt nytt studietilbud ved UiO er svært populært: Årsenheten i kriminologi fikk 46,6 søkere per studieplass, et antall som er høyere enn for noen andre studieprogram ved UiO.

Les artikkelen om den populære årsenheten og batchelor i kriminologi

UiO planlegger for digital undervisning til høsten

Norske helsemyndigheter varsler at det antagelig blir ulike former for koronatiltak i hele 2020. Det vil påvirke hvor mange personer som kan være i grupper. Universitetet i Oslo planlegger derfor for digital undervisning også til høsten.

- Med utgangspunkt i signalene fra helsemyndighetene, og for å gi studenter og ansatte forutsigbarhet, ber vi fakultetene planlegge for digital undervisning også i høstsemesteret, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.

Les mer om undervisningen og eksmensplaleggingen for høstsemesteret

Zoombombing på seminar

Fredag 17. april opplevde om lag 40 studenter som deltok på et digitalt seminar i regi av Karrieresenteret ved UiO såkalt «zoombombing».

- Vi vil forsterke vår informasjon om hvordan vi kan gjennomføre møter og webinarer trygt på zoom. Det er en utfordring når vi skal holde åpne møter at de også blir åpne for mennesker eller når vi nå er i digitale rom: roboter med andre hensikter. Vi vil også starte målrettet kursing, sier Oftedal.

UiO har laget utfyllende informasjon om hvordan en bør sette opp møtene for å unngå zoombombing.

Les hele artikkelen

IT-hjelp

For IT-hjelp bør dui notere disse to kontaktpunktene:

Kurs i Outlook over nett

Se oversikt over kurs i Outlook som holdes over nett ved hjelp av Zoom. Neste kurs du kan delta i holdes 28. april, og temaet er kalender i Outlook.

Se tidspunkter, temaer og meld deg på her

Tid til å fordype deg i kultur?

Digital omvisning i Kulturhistorisk museum: Forvandling – tro og hellige gjenstander i Middelalderen

Bli med vår formidler Margrethe Hopstock Havgar på videoomvisning i Forvandling – tro og hellige gjenstander i Middelalderen. En utstilling med gjenstander som ga mennesker tro og håp i middelalderens Norge.

Klikk her og bli med på omvisningen

Har du lest?

- Hunkjønn forsvinner fra det norske språket

Nå er det ikke lenger bare bergensere som sier jenten. Resten av landet er også i ferd med å skrote grammatisk hunkjønn. Men det virker som det er et storbyfenomen.

Les artikkelen

- Levende kopier av organene våre kan brukes til raskere utvikling av medisiner

Ny metode skal gjøre det mulig å halvere utviklingstiden for ny medisin - og finne den beste persontilpassede behandlingen mot kreft.

I dag tar det vanligvis ti til femten år å utvikle nye legemidler. Det er ikke uvanlig at halvparten av tiden brukes i laboratoriet for å undersøke hvordan cellekulturer og forsøksdyr reagerer på medikamentene. Først etter det er det mulig å gjennomføre kliniske forsøk på mennesker.

Les artikkelen i Apollon

Disputaser

Pr. i dag er det ingen annonserte disputaser

Rektors blogg

Vitenskapelige stillinger

Teknisk-administrative stillinger

Dekanvedtak på nett

Meld inn saker

Fakultetsnytt publiseres mandager. Saker meldes til fakultetsnytt@jus.uio.no senest torsdag kl. 10.00 for publisering følgende mandag.

Ønsker du å få fakultetsnytt tilsendt, eller avslutte tjenesten?

Ansatte får Fakultetsnytt tilsendt automatisk, tidligere ansatte eller andre som ønsker Fakultetsnytt kan bruke lenkene nedenfor til å starte og stanse tjenesten.

Publisert 27. apr. 2020 08:50 - Sist endret 1. mars 2021 09:36