Grunnsteinen for Domus Juridica løftet til himmels

– Domus Juridica blir et framtidsrettet campus med gode læringsvilkår og attraktive læringsarealer, understreket forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Tirsdag 21. august var det duket for høytidelig løfting av grunnsteinen til det nye bygget på Tullinløkka.

Arrangementet startet i Professorboligen med taler og lovord om det nye bygget. Dekan ved Det juridiske fakultet, Dag Michalsen, understreket at det nye bygget ikke bare vil bli et løft for studenter og ansatte, mens også for bykjernen: – Området kommer til å vibrere av nytt liv, og bidra til å realisere idéen om kunnskapsbyen Oslo, sa Michalsen.

Ordfører Marianne Borgen understreket også betydningen for byutviklingen: – Dette er en gledens dag, ikke bare for Universitetet og studentene, men faktisk for hele byen og landet. Beliggenheten er midt i hjertet av Oslo, og dette bygget vil representere et godt byutviklingsgrep som vil løfte hele området, uttalte ordfører Marianne Borgen.

Arve Regland, administrerende direktør i Entra, var også klar i sin visjon: – Domus Juridica blir verdens beste bygg for morgendagens jurister, sa han.

Grunnstein med symbolsk innhold

Etter talene tok deltakerne på seg verneutstyr og gikk i samlet flokk til byggeplassen, der selve grunnsteinsseremonien fant sted.

Grunnsteinen består av en glassboks med symbolske gjenstander: Rektor Svein Stølen la ned Norges lover, Entra-direktør Arve Regland reguleringsplanen, Iselin Nybø la ned langtidsplan for forskning og utdanning, mens Marianne Borgen valgte FNs barnekonvensjon og en glassflaske som symboliserer bærekraft.

Reguleringsplanen for Tullinløkka, langtidsplan for forskning og utdanning, Norges lover, FNs barnekonvensjon og en glassflaske som symboliserer bærekraft, utgjorde det symbolske innholdet i glassboksen. Foto: Marit Skaatan/UiO.

Viktige bidrag fra EA

Domus Juridica eies av Entra og UiO er leietaker. En rekke av våre kollegaer i EA er involvert i prosessen slik at UiOs brukerbehov blir ivaretatt. Chandani Ratnaweera i Prosjektavdelingen har vært EAs prosjektleder og har koordinert brukerbehov i samarbeid med brukerbehovgruppa på Det juridiske fakultet. Stig A. Kristiansen fra Forvaltningsseksjonen har jobbet med kontrakten med Entra, og bygget inngår i hans portefølje. Prosjektdirektør Erik Munthe-Kaas har vært EAs representant i UiOs styringsgruppe, og Geir Ove Solheim i Plan- og utredningsavdelingen har vært ansvarlig for blant annet programmering av bygget. Eiendomsdirektør John Skogen har ledet kontraktsforhandlingene fra EAs side

Se løftingen av grunnsteinen

Vanligvis legges grunnsteiner ned i bakken, men denne gangen ble glassboksen lagt i en kasse, stroppet fast og heist opp i lufta. Etterhvert skal den støpes ned i gulvet i en av de øverste etasjene. – Vi heiser rettsvitenskapen symbolsk til himmels, uttalte en entusiastisk rektor Svein Stølen.

Klart til studiestart i januar 2020

Det nye bygget skal overleveres til UiO høsten 2019, og vil være klart til studiestart januar 2020. Rundt 4 000 studenter og ansatte vil ha sitt daglige virke der. Bygget blir et passivhus med miljøsertifiseringen BREEAM Excellent.

Se også

NRK Østlandssendingen dekket grunnsteinsnedleggelsen