Nå begynner kildesorteringen

Endelig! Fra og med i morgen, 25. oktober, kan du kildesortere avfallet ditt også når du er på jobb. 

Se etter sorteringsstasjoner

25. oktober begynner utplassering av kildesorteringsstasjoner i Kristen Nygårds hus. Stasjonene består av flere beholdere, og hver beholder er merket med det du kan kaste der. Kategoriene er matavfall, plast, papir og papp, glass og metall, og restavfall.

Eksempel på sorteringsstasjon. Utseende og antall moduler vil variere noe.

Hvor er sorteringsstasjonene?

Det blir mange stasjoner på USIT, og de er lette å få øye på. Se også kart for plassering:

Nå tar de avfallsbøtta fra kontoret ditt!

Det er bare å begynne kildesortering med én gang, for allerede på fredag 28. oktober forsvinner avfallsbøtta fra kontoret ditt. Du skal fortsatt ha eske for resirkulering av papir, og den tømmer du jo selv, men avfallsbøtte der du tidligere kastet tyggis, matpapir, tomme kulepenner og annet, blir borte. Nå må du ta med deg avfallet fra kontoret og ut til en sorteringsstasjon.

Hjelp! Hva skal hvor?

Hvis du er uvant med kildesortering eller vil være helt sikker på at avfallet havner riktig, kan du sjekke Sorteringsguiden. Den ligger på UiOs sentrale sider for kildesortering og gir deg svar på hvor forskjellige typer avfall skal kastes. Skriv inn typen avfall du lurer på hvor skal kastes, og velg fra forslagslisten som vises. Visste du, for eksempel, at snus skal sorteres som matavfall? Pappservicet fra Ifi-kantina er også komposterbart, og skal kastes som matavfall.

Jammen....

Først og fremst, husk på at innføring av kildesortering er til det beste for oss alle. Når nå glass, metall, plast og matavfall resirkuleres, spares både ressurser og energi. I tillegg sparer UiO penger på at renhold tar kortere tid uten søppeltømming på hvert kontor og at det ikke må kjøpes avfallsbøtte til hver eneste kontorog møterom. Men er det noe du lurer på? Et par ting:

  • Kan jeg kjøpte min egen avfallsbøtte til kontoret? 
    • Nei, du kan ikke kjøpe egen avfallsbøtte til kontoret. Avfall skal tømmes av renholdspersonell, og det er ikke lenger i deres instruks å ta med avfall fra kontorene. Det strider mot UiOs retningslinjer for hygiene å ha avfallsbeholdere som ikke inngår i renholdsinstruksen.
  • Hvor ofte tømmes beholderne på sorteringsstasjonene?
    • Matavfall skal tømmes hver dag. De andre beholderne tømmes etter skjønn fra renholdspersonalet. 
  • Hva med makrell i tomat-boksen?
    • Hermetikkbokser skal skylles og sorteres som metall. Har du plast-, glass- eller metallemballasje som du ikke får skylt ordentlig, og som det er fare for at vil stinke til omgivelsene raskt - for eksempel makrell i tomat-bokser med rester i - får du heller kaste det som restavfall. 

Du finner svar på mange flere spørsmål på siden for Spørsmål og svar om ny kildesortering på UiO. Finner du ikke svar på spørsmålet ditt der, kan du sende det til kildesortering@uio.no eller bruke kontaktskjemaet. Ta gjerne også en titt på USITs egne sider om kildesortering, der medlemmer av det lokale innføringsprosjektet er listet.

 

 

 

 

 

Publisert 24. okt. 2016 18:10 - Sist endret 8. nov. 2016 10:01