Vellykket kurs i mediahåndtering

Det første kurset i mediahåndtering for kvinnelige forskere gikk av stabelen 23.-24. september. Fakultetet tar sikte på å tilby kurset jevnlig.

Prodekan for studier, Kristin Heggen, var meget godt fornøyd med det første kurset i mediahåndtering for kvinnelige forskere.

Bobler du over med spennende forskningsfunn, men er skeptisk til journalister?

Skal du publisere en ny artikkel, men er usikker på om media vil klare å formidle forskningen din på en god måte?

Tror du at du vil gjøre deg som ekspert på TV, men er usikker på om du får frem poengene dine?

I så fall er dette kurset for deg.

Seks kvinnelige forskere og en representant fra fakultetets kommunikasjonsgruppe var til stede på det første kurset.

Kurset ble ledet av UiOs leverandør av kommunikasjonstjenester Gambit Hill + Knowlton. Kurslederne hadde langvarig og relevant erfaring.

De viktigste punktene i kurset var:

• Kort og tydelig presentasjon av forskning med kamera og analyse
  • Hvordan jobber en nyhetsredaksjon?
  • Hvilke rettigheter og plikter har du som intervjuobjekt?
  • Innsalgsnotat til redaksjoner
  • TV-intervju med analyse

Fornøyde kursdeltakere

Vi har tatt en prat med noen av deltakerne på kurset.

Karianne Svendsen, stipendiat i molekylær ernæringsvitenskap, sier at hun gjennom kurset klarte å få ett nyttig innblikk i journalistenes verden.

– Jeg kan nå i mye større grad sette meg inn i deres situasjon. Det har ført til at jeg ikke er like "redd" for journalister som tidligere, sier Svendsen.

Meryl Sønderby Lillenes, postdok i nevrogenetikk, forteller at de viktigste tingene hun lærte seg på kurset var innsikt i oppbyggingen av en «mediasak».

– Dette er nesten motsatt av den akademiske tilnærmingen. Viktigheten av å definere hovedbudskap og innsikt i hvordan journalister tenker og opererer var også veldig nyttig, sier Lillenes.

Mona Bjelland, postdoktor i ernæringsvitenskap, var overrasket over at andre var like usikre som henne i forhold til mediahåndtering. I løpet av kurset fikk hun imidlertid konkrete råd og nyttige verktøy som hjelper henne å forberede seg til møtet med media.

– Det var utfordrende å kaste seg ut i det, da jeg var spent på hva kollegaer ville si. Dette ble ikke noe problem da kursholderne fikk gruppen til å jobbe godt sammen, sier hun.

Anne Lene Kristiansen, postdoktor i ernæringsvitenskap, hadde en tydelig motivasjon for å delta på kurset:

– Bli bedre på hvordan kommunisere sitt budskap til media og hvordan man kan samarbeide med media (heller enn å frykte dem). Jeg gruet meg litt på forhånd, men med så gode forelesere og en så liten gruppe ble det raskt trygt. Ellers synes jeg ikke det var noe som var vanskelig ved kurset, men man må være fokusert og åpen for å bli bedre, sier Kristiansen.

Vil tilby til flere

Prodekan for master- og bachelorstudier, Kristin Heggen var også til stede som deltaker.

Hvorfor valgte fakultetet å ta initiativ til kurset?

– Det er først og fremst fordi vi har et samfunnsansvar for å formidle resultater av fakultetets forskning. Formidling er krevende og det er nødvendig med formidlingsferdigheter, øvelse og opplæring for å bli en god formidler. I strategiplanen for UiO er også formidling løftet frem og rektor blogger om å få fart på formidlingen.

Hvem er kurset ment for?

– Kvinnelige vitenskapelige ansatte. Dette er et likestillingstiltak. Vi vil gjerne også tilby det til våre mannlige forskere etter hvert.

Heggen deltok selv på det første kurset for å få et inntrykk av mål og metodikk og hennes vurdering er meget klar:

– Dette er et nyttig kurs med høy kvalitet. Flinke kursledere som vet hva de snakker om, avslutter Heggen.

Av Thomas Olafsen
Publisert 7. okt. 2014 17:03 - Sist endret 15. aug. 2018 08:54