September 2016 - Nyhetsbrev fra ledelsen

MED-nytt

English

Velkommen til semesterets første MED-nytt

Nå har vi mye nytt å melde. Semesteret er allerede godt i gang. Modul 3 på medisinstudiet har startet i tråd med ny studieordning, Oslo 2014. Les dekan Frode Vartdals leder om innovasjon og innovasjonsutdanning. Ta en titt på fakultetets nye nettsider for kjernefasiliteter og bli kjent med nye rådgivere for din forskningsfinansiering.

Dekan Frode Vartdal
Dekan Frode Vartdal. Foto: UiO

Leder: Vil du vere med så heng på

Av: Frode Vartdal

‘“The value of an idea lies in the using of it” sa Thomas Alva Edison. Fakultetets nye program for innovasjonsutdanning tek Edison på ordet og skal inspirere tilsette og studentar til å tenkje innovativt og gi dei kunnskapar som gjer dei betre rusta til å setje gode idear ut i livet.

Les hele lederartikkelen: Vil du vere med så heng på

Anne Kveim Lie.Digitalis purpurea til Anne Kveim Lie

Fakultetsledelsen tildeler Anne Kveim Lie en digitalis for hennes fabelaktige innsats som formidler.

Les mer: Digitalis purpurea til Anne Kveim Lie

Kari og Delphine rådgir deg om finansiering

Kari Schjølberg-Henriksen og Delphine Nicolas
De to nye finansieringsrådgiverne, Delphine og Kari, brenner for medisinsk forskning og vil gjøre alt de kan for at nettopp din søknad får gjennomslag. Foto: Rosseland, UiO

Fakultetet har kapret to dyktige nye rådgivere til Enhet for ekstern forskningsfinansiering (EEF). De hjelper deg både med langtidsplaner og med søknader for å få midler til forskningen.  

Les mer om hvem Kari og Delphine er, og hvordan de kan hjelpe deg med å skaffe midler til din forskning.

Kurs i finansiering

Rådgiverne ved EEF holder også kurs. Kursene handler om søknader til finansiører som forskningsrådet, EU-H2020, NIH, kreftforeningen, HSØ, og Extrastiftelsen. Kursene foregår på engelsk. Disse kursene holdes i samarbeid med OUS. Kontaktpunkt for mer informasjon om kursene: med-funding@medisin.uio.no. Vil du sikre deg plass, bør du melde deg på nå:

  • 20. september, kl 9-12: External Funding Opportunities: Overview, rules, internal routines, and budgeting
  • 25. oktober, kl 9-15.30: How to write competitive proposals
  • 6. desember, kl 9-11.30: Project implementation: Routines for start-up and management

Muligheter for finansiering

Husk å følge med på finansieringsmuligheter ved å lese fakultetets dedikerte e-post "Funding opportunities" på fredager, eller sjekk nettsiden: Funding opportunities.

ERC Starting Grant har frist 18. oktober.

Livsvitenskap

For å støtte opp under UiOs fagstrategi for livsvitenskap skal UiO:Livsvitenskap blant annet finansiere flere konvergensmiljø – forskningsgrupper med samarbeid på tvers av konvensjonelle faggrenser – som skal gå løs på store samfunnsutfordringer innen helse og miljø.

Finansiering av konvergensmiljøer: Søknadsprosessen starter med workshop med speed-dater 28. og 29. september. Frist for påmelding er forlenget til 15. september. Fakultetets forskere oppfordres til å delta. 91 påmeldte så langt. Søk om finanisering av konvergensmiljø.

Les meir om siste nytt frå UiO:Livsvitenskap

Valg ved UiO

For tiden pågår det valg på ny instituttleder ved IMB og høstens valg på ny representant til fakultetsstyret for midlertidig tilsatte vitenskapelig ansatte står for døren. Det er viktig for universitetsdemokratiet at du bidrar med din stemme. Valgdeltakelsen ved UiO er urovekkende lav. Les mer i Uniforum. Bruk din stemme ved høstens valg!

Tegning av hode fylt med tannhjul.Fakultetets 4 priser: Nominer din kandidat!

Fakultetet deler ut 2 priser for kvalitet i undervisningen og 2 priser for innovasjon. Kjenner du noen som bidrar til god kvalitet og innovativ tenkning i utdanning?

Nå kan du foreslå kandidater til fakultetets priser for kvalitet og innovasjon i undervisning og utdanning.

Les mer om hvordan du kan nominere din foreleser eller din kollega.
Fristen er torsdag 22. september

Nyttig utveksling om læringsteknologi

Stellenbosch University har nylig besøkt vårt fakultet for å utveksle erfaringer om læringsteknologi. Det var et nyttig besøk. De var spesielt interessert i vårt arbeid med e-læring og kunne bidra med interessante erfaringer med digitale plattformer og læringsverktøy. Les mer om besøket.

Forskningsdagene 2016Forskningsdagene logo.

Fakultetet stiller sterkt med 5 boder på forskningstorget og eget seminar om grenser knyttet til helseforskning.

Forskningstorget

Tid og sted: Universitetsplassen, fredag 23. og lørdag 24. september, kl 0900 - 1700

Ta med deg familien din. Barna vil ha stor glede av en tur på Forskningstorget. Her ønskes alle interesserte og spesielt små fremtidige forskere velkommen. Barna får ta på, prøve, kjenne, lytte, smake og ikke minst - spørre og grave i utstillernes spennende boder. 

UiO på Litteraturhuset: Helse - Hvor går grensen?

Tid og sted: Lørdag 24. september kl 12:00 på Litteraturhuset, Wergeland.

Våre forskere arbeider med alt fra medisinsk bistand i konfliktområder, hjernens mystiske og mørke masse til kunstig befruktning og utvikling av nye medisiner. Mulighetene er nærmest endeløse, men hvor går grensen for hva vi kan forske på?

Seminaret er åpent for alle og foredragene vil bli holdt i en populærvitenskapelig form.

Les mer: Vårt bidrag til Forskningsdagene 2016

MED bidrar til innovasjonsfestivalen

Cutting Edge logo

Universitetet i Oslo, Oslotech og Inven2 arrangerer årlig non-profit festivalen Cutting Edge. På festivalen den 18. oktober, viser vi frem det mest spennende innen forskning, teknologi og innovasjon. Livsvitenskap har en egen stand på festivalen. Statsminister Erna Solberg åpner festivalen. Fra MED bidrar: Anne Spurkland, Camila Vicencio Esguerra, Steinar Aamdal og Johanna Olweus

La deg inspirere! Meld deg på og se festivalprogrammet og festival trailer på You tube.

Student ved pasient i sykehusseng.
Modul 3 er studentenes første møte med pasienter. Foto: Horgmo, UiO

Medisinstudiets modul 3 er i gang

Medisinstudentene i den nye modul 3 møter pasienter for første gang gjennom utplassering på universitetssykehusene. Modul 3 er en del av prosjektet Oslo2014 - en revisjon av profesjonsstudiet i medisin. Modul 3 er den første integrerte kliniske modul, og representer starten på den kliniske delen av studiet. Les mer om oppstarten av modul 3.

Blodet og munnen på utstillingPlakat for utstililngen "Blodet".

Årelating, transfusjonslære og kopping. Medisinsk bibliotek ønsker velkommen til sin "blodige" utstilling. Se: Blodet på utstilling.
7. September - 5. oktober
, Medisinsk bibliotek på Rikshospitalet

Lurer du på hvor mange bakterier det er i munnen? Vil du se gamle barnebøker om tenner? Vi viser frem gamle ting, og ny forsking fra UiO og OUS. Se: Munnen på utstilling.
7. September - 5. oktober, Medisinsk bibliotek, Ullevål sykehus.

Kurs for ansatte

Har du sjekket høstens kurskalender for UiO-ansatte?

Pågående livstruende vold (PLIVO) er ett nytt scenario-kurs for forskere som underviser. PLIVO kurs høst 2016: 13 oktober, 3 november og 1 desember.

Medisinstudiets modul 1 er først ut med eksamen i nytt bygg

Silurveien 2.
Nytt eksamensbygg i Silurveien. Foto: UiO

6. oktober skal MED-fakultetet ha den aller første eksamen i UiOs nye eksamensbygg. Hanne-Guro Aabelvik, koordinator for digital eksamen ved MED gir oss en sniktitt på hva vi kan vente oss i Silurveien 2. Les mer om de nye fasilitetene

I høst får MED-fakultetet kildesortering

Vi er inne i et grønt skifte for UiO. Universitetet skal møte de globale miljø- og klimautfordringene gjennom forskningen vi gjør og utdanningene vi tilbyr. Samtidig skal Universitetet drives på en bærekraftig måte. Les mer: Rektors blogg: Kildesortering i grønt skifte

I løpet av høsten kommer endelig UiOs prosjekt for kildesortering til MED. Våre ansatte som sitter i Harald Schjelderups hus har allerede fått kildesortering. Informasjon om utrullingen av kildesortering ved resten av fakultetet kommer. I mellomtiden kan dere se inspirasjonsvideoen fra SV-fakultetets utrulling av kildesortering.

Har du spørsmål, kan de besvares på kildesortering@uio.no.  

Nye ledere til REK sør-øst søkes

Vi minner om at det skal oppnevnes en ny leder, to nestledere med vara til de fire komiteene i REK sør-øst fra 1. juli 2017 for en fireårsperiode. Lederne blir nominert av MED-fakultetet og oppnevnt av Kunnskapsdepartementet. Komiteen er tverrfaglig sammensatt og skal vurdere prosjekt med hensyn til hva som skal anses som forsvarlig forskning.

Arbeidet som komitéleder gir oversikt over hva slags forskning som gjøres innen medisin og helsefag. Nettsidene for REK gir god innsikt i arbeidet. Hvis du kan og vil påta deg et slikt verv, ta kontakt med Knut Ruyter. Frist 1. oktober.

Scientia Fellows: Siste utlysning fullført

Flagg fra flere europeiske land som vaier i vinden.
Vi ønsker alle våre nye forskere i Scientia Fellows-programmet velkommen. Illustrasjon: colourbox.com

Tredje og siste utlysning i Scientia Fellows er fullført. 46 kandidater har i august fått tilbud om stilling etter at 5 internasjonale fagpaneler leverte sine evalueringer. Prodekan for forskning og Scientia Fellows-koordinator Hilde I. Nebb er svært fornøyd med gjennomføringen og resultatet av utlysningene, der  totalt nærmere 90 forskere på postdoktornivå deltar.

Dette er et kjempeløft for fakultetet. Flotte og dyktige forskere fra hele verden kommer hit til MED. Flere av våre forskere får en periode på reise ut til sterke partnerinstitusjoner i utlandet. Alle deltakerne i Scientia Fellows har mulighet til å styrke karrieren gjennom å ta i bruk kurstilbudet i Postdoktorprogrammet.

Nyheter om fakultetet

Skjermdump av nettsiden om kjernefasiliteter.Kjernefasiliteter på ett sted

Har du noen forsøk for viderekomne som du drømmer om å få gjort?
Eller savner du en oversikt over laboratorier som kan hjelpe deg med forskningen din?
Da kan vi anbefale et besøk på våre nye nettsider for kjernefasiliteter.

Les mer om de nye nettsidene med oversikt over kjernefasiliteter.

Fantastisk formidler

Samfunnsmedisineren Anne Kveim Lie er kåret som en av ti fantastiske formidlere i Norge i Morgenbladet. Les mer om kåringen.

Gruppebilde med Vartdal, Sollid og Hole.
Dekan Frode Vartdal (t.v.), senterleder Ludvig Sollid (i midten) og Sveinung Hole, representant fra K.G. Jebsen-stiftelsen, på åpningen av K.G.Jebsen senter for cøliakiforskning. Foto: Forskningsdekan Hilde I. Nebb/UiO

Åpning av nytt Jebsensenter for cøliakiforskning

Mellom en og tre prosent av befolkningen i Norge har cøliaki, og mange er ikke diagnostisert. 18. august åpnet K.G. Jebsen senter for cøliakiforskning. Forskerne skal her utvikle bedre behandling og bedre diagnostisering av cøliaki. Les mer om åpningen av det nye Jebsensenteret.

Aktuelt om forskning

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 14. sep. 2016 11:34 - Sist endret 9. aug. 2019 07:27