English version of this page

Desember 2016 - Nyhetsbrev fra ledelsen

MED-nytt

Velkommen til årets siste MED-nytt

2016 - et år til ende. Fakultetsledelsen oppsummerer året som har gått i sin lederartikkel. Katrine Ore med kolleger, tildeles en digitalis purpurea for sin innsats med å få på plass kvalitetssystemet for medisinsk og helsefaglig forskning.

Sju av våre forskere har fått tildelt FRIPRO-midler og mange av våre forskere deltar i første runde i utvelgelsen av konvergensmiljøer i UiO-Livsvitenskap. Hva mener du om Horizon2020? Les om kurstilbud, valgfrie kurs i medisinstudiet, retningslinjer for å registrere i Cristin og mye mer!

Vi ønsker våre lesere en gledelig jul og takker for det gamle!

 

Innpakket julegave.
Fakultetsledelsen ønsker alle ansatte og venner av fakultetet en riktig god jul.

Leder: Sorgen og gleden de vandrer til hope

Fakultetsledelsen tar pulsen på årets resultater innen studier, forskning og ledelse i 2016. Neste år vil bringe noen økonomiske utfordringer, men vi er godt forberedt på det som skal komme.

Les mer: Fakultetsledelsen ønsker god jul!

 

 

Katrine Ore.Digitalis purpurea til Katrine Ore

Fakultetsledelsen tildeler en digitalis purpurea til Seniorrådgiver Katrine Ore og hennes kolleger ved instituttene for innsatsen med å få på plass et nytt og bedre kvalitetssystem for medisinsk og helsefaglig forskning.

Les mer: Digitalis purpurea for arbeidet med nytt kvalitetssystem

FRIPRO-støtte til syv prosjekter

Det nærmer seg jul, og den tiden av året da forskingsrådet tildeler midler innen «frie prosjekter» (FRIPRO). Under fagområdet medisin, helse og biologi (FRIMEDBIO) har syv forskere ved fakultetet fått tildelinger.

Les mer om tildelingen

Finn-Eirik Johansen.Livsvitenskap: Siste runde i utvelgelsen av konvergensmiljøer

I løpet av våren skal de første tverrfaglige "konvergensmiljøene" i livsvitenskapsatsningen velges ut: Fristen er 1. mars
– Er det for sent å søke hvis du ikke var med i første runde?
– Hva betyr det at Livsvitenskapssatsningen flyttet inn i våre lokaler i Sogn Arena i september?

Finn svar og les mer: Siste runde i utvelgelsen av konvergensmiljøer

Bli med på Oslo Life Science-konferansen 2017

Dette er den andre Oslo Life Science-konferansen i regi av UiO:Livsvitenskap for alle dere som er interessert i forskning, utdanning, innovasjon, næringsliv og politikk innen livsvitenskap.

Si din mening til EU om H2020

EU-forskningsprogrammet Horizon2020 har nå sin midtveisevaluering.

Organisasjoner, institutter, universiteter, bedrifter og enkeltpersoner er invitert til å si sin mening.

Universitetene i Norge sender et felles innspill, UiO sentralt sender et innspill, men den enkelte forsker er også invitert til å fortelle H2020 om hva som virker og ikke virker godt i programmet, og å gi forslag til forbedringer.

Innspillene gis via et nettskjema som er åpent til 15. januar

Postdoktorkurs åpent for påmelding

Ordsky.Nå kan du melde seg på vårens kurs på Postdoktorprogrammet. Postdoktorprogrammet er for unge forskere, og skal gi verktøy som er nyttig for videre karriereutvikling. Søknadsfrist: 9.januar 2017. Kursene som arrangeres denne våren er:

  • Career development
  • Research management and supervision
  • How to attract external funding

Les merMer om Postdoktorprogrammet og kurspåmelding

Medisinstudiet får valgfrie kurs

Med utrullingen av ny studieplan for medisin, Oslo 2014, arrangeres valgfrie kurs første gang januar 2017.

Medisinstudentene tilbys 6 ulike metodefordypningskurs og 12 temakurs. Medisinsk, kirurgisk og psykiatrisk forskning, helsekommunikasjon, global helse, immunitet, helseledelse og kreftforskning er blant temaer medisinstudentene har valgt blant.

De aller fleste studentene fikk plass på metodekurset de prioriterte øverst, og at de aller fleste fikk første- eller andrevalget når det gjelder temakurset. Mange lærere har lagt ned mye arbeid i utviklingene av kursene, og vi gleder oss nå til januar 2017, sier Jan Frich som er prosjektleder for Oslo 2014.

Les mer om innføringen av valgfrie emner på nettsiden for Oslo 2014

Samfunnsaktuelle masteroppgaver

- Det er få som kan tilby et så samfunnsaktuelt studie og krevende masterprogram som psykososialt arbeid, sa Kristin M. Heggen, prodekan for studier, under den høytidelige vitnemålsutdelingen på Gaustad.

- Det å tenke kritisk og snakke de svakes stemme og sørge for at rettigheter blir ivaretatt er en viktig oppgave i vårt samfunn i dag, la hun til før hun gratulerte studentene med vitnemål

Masteroppgavene i psykososialt arbeid kan leses i DUO

Gruppebilde av masterstudenter.
Fra avslutningsseremoni for Master i psykososialt arbeid, Hovedbygget Gaustad sykehus. Gruppebilde av studentene med studiedekan Kristin M. Heggen og programrådsleder Åse Langballe. Fotograf Øystein Horgmo, UiO

Ernæringsstudiet 50 år

Ernæringsstudiet fyller femti år i 2016 og ble feiret med et dagseminar 1. desember.

Les mer og se bildekarusell nederst på siden

Nytt akademisk skrivesenter ved UiOAkademisk skrivesenter logo.

Mange nye studenter er usikre på hva det vil si å skrive akademisk, men også mer erfarne skrivere trenger innspill. Skrivesenteret er åpent for alle studenter som ønsker å utvikle sin egen skriving. 

På senteret kan studenter diskutere ideer, tekstutkast og spørsmål om skriveprosessen med en skrivementor. Akademisk skrivesenter ved UiO er nå åpent for studentene.

Les mer

Novemberseminar med russiske samarbeidspartnere

Ole Petter Ottersen taler på Tøyen hovedgård.
Seminaret på Tøyen hovedgård. Foto: Kristin Ellefsen, UiO

I november arrangerte fakultetet et stort seminar for russiske og norske forskere. Seminaret berørte fagområdene kreft, hematologi, nanoteknologi, kardiologi, bioinformatikk, stamceller og ernæring. Den første delen av seminaret var mer formell. Rektor Ole Petter Ottersen, var vert for denne delen, som foregikk på Tøyen Hovedgård.

De russiske gjestene på seminaret var avdelingsledere og forskere ved Pavlov First Saint Petersburg State Medical University, Federal Almazov North-West Medical Research Centre og ITMO University.

Russisk Chargé d'affaires og russisk vitenskapsattache i Oslo, samt norsk ambassadør og norsk vitenskapsattache i Moskva, deltok også på den formelle delen av seminaret sammen med vår dekan Frode Vartdal, prodekan for forskning, Hilde I. Nebb og direktør Unn-Hilde Grasmo-Wendler, Tamara Lönngren, direktør for Det norske universitetssenter i St. Petersburg (DNUSP), Sverre Rustad fra Kunnskapsdepartementet, Jannicke Ludt og Kristin Høiby fra Forskningsrådet.

Forskerne fra de tre russiske institusjonene samarbeider blant annet med Philippe Collas, Jan Øivind Moskaug, Joel Glover, Jarle Vaage og Kåre-Olav Stensløkken. I tillegg deltok Dan Atar, Sverre Kjeldsen og Per Morten Sandset på seminaret.

Skriv så mottakeren forstår deg!

Gruppebilde av studierådgivere.
Cecilie Poulsson Krogh, Inger Ihle Vatne, Elvira Kostanda, Rita Olsen ved studieseksjonen anbefaler alle å ta nettkurset "Den gylne pennen".

– Alle trenger å jobbe med språk, slår Rita Olsen ved studieseksjonen fast. Nettkurset i Klarspråk - "Den gylne pennen" gir praktiske råd om hvordan språket kan gjøres mer tilgjengelig. Nettkurset er gratis i regi av Difi og Språkrådet. Dette er noe alle kan ta, både de som er nyansatt og de som har lang erfaring i staten.

Kurset er nyttig og lærerikt. Du får gode råd og verktøy til et bedre og mer brukervennlig språk, sier Rita Olsen.

Framsnakk en kollegaEpler og stetoskop.

MED-nytt planlegger en ny spalte i 2017: "Min kollega". Målet er å bli bedre kjent med dem som jobber på fakultetet - ved at de framsnakkes av de som kjenner dem best. Har du en kollega du synes fortjener oppmerksomhet? Fortell oss om det!

Kontaktfor-ansatteredaksjon@medisin.uio.no.

Et nytt kunnskapsbasert oppslagsverk for sykepleiereSkjermdump fra Nursing Reference Center Plus.

Nursing Reference Center Plus er en kunnskapsbasert ressurs rettet mot sykepleiere. Medisinsk bibliotek gir deg tilgang til Nursing Reference Center Plus. Ressursen er skrevet spesielt for sykepleiere og oppdateres løpende med ny faglig kunnskap innen sykepleie og biomedisinsk litteratur.

 

Nyhetsbrev fra Medisinsk bibliotek?

Juletre bygget av bøker.
Pensumbøker under juletreet hos Medisinsk bibliotek i år. De har kjøpt inn enda mer anbefalt litteratur til glede og nytte for studentene våre. Foto: Else Dagfrid Bratland/ UiO.

Nyhetsbrevet blir sendt på epost en gang i måneden, og vil også bli publisert på våre nettsider. Nyhetsbrevet inneholder siste nytt fra Medisinsk bibliotek i Rikshospitalet, på Ullevål sykehus og Odontologisk bibliotek, samt en oversikt over nyinnkjøpte bøker.

 

 

 

 

Innføring av elektroniske reise- og utgiftsvedlegg

Fra 1. januar vil det IKKE være anledning til å sende papirbilag for ansatte som har tilgang til HR-portalen.

All relevant dokumentasjon skal leveres elektronisk via HR-portalen. Bakgrunn for endring er at UiO må følge kravene fra Skatteetaten. Saksflyten vil bli raskere og risikoen for at bilagene blir borte i postgangen blir borte.

Anbefaling: Ta vare på kvitteringen til du har blitt refundert!

Tren i arbeidstidenKvinne som trener.

Alle ansatte kan trene inntil 1,5 time i uken. Benytt deg av vårens treningstilbud. Sykling, innebandy, tango, yoga, bootcamp og kondisjons-trening er noen av aktivitetene du kan velge. Jujutsu og langrennskurs er nye tilbud.

Se vårens program.

Årets UiO-julekortJulekort fra UiO.

Her er årets julekort som du for eksempel kan sende til dine samarbeidspartnere. Velg mellom elektronisk eller trykket kort.

UiODoc fikk velferdsprisen

UiODoc, en interesseorganisasjon for PhD og Postdoc ved UiO, har medvirket til å styrke forbindelsen mellom UiOs administrasjon og gruppen midlertidig tilsatte. Dette har også bidratt til ett bedre arbeidsmiljø. Årets kandidat er nominert av ansatte spredt over hele UiO.

Nisselue.

Arbeidstid i julen

Det er normal arbeidsdag til og med fredag 23. desember. Julaften, 1. og 2. juledag, nyttårsaften og 1. nyttårsdag er helligdager.

I romjulen kan ansatte begynne arbeidsdagen klokken 10.00, der tjenesteforholdene tillater det. I år gjelder det fire arbeidsdager: tirsdag 27., onsdag 28., torsdag 29. og fredag 30. desember. Én av disse dagene får vi fri.

Les mer

Ny rammeavtale for kommunikasjonstjenester

UiO har nå inngått rammeavtaler med leverandører av kommunikasjonstjenester, til bruk ved behov for ekstern bistand i arbeidet.

Bedre oversikt over helse- og omsorgsforskningen

HelseOmsorg21-monitor samler for første gang den nasjonale statistikken for helse- og omsorgsforskningen på et sted. Dette vil bidra til en etterlengtet helhetlig oversikt over ressursbruk, resultater og effekter av forskning og innovasjon.

Livsvitenskap i lunsjenPlakat for Life Science Lunch.

Gikk du glipp av forrige Livsvitenskap i lunsjen om kreft og stamceller?

Cristin-logo.

 

Registrering i Cristin

Husk å føre opp UiO som adresse på publikasjonene dine! For at midlene publikasjonene genererer skal komme den forskningen til gode er vi avhengige av at dere setter opp Universitetet i Oslo som adresse.

Alle ansatte, uansett stillingsbrøk, skal bruke Universitetet i Oslo som adresse i tillegg til en eventuell sykehus-adresse.

Stipendiater som er tatt opp på doktorgradsprogrammet skal føre opp Universitetet i Oslo som adresse i publikasjoner som er relatert til doktorgradsarbeidet, selv om de har sitt ansettelsesforhold et annet sted.

Mer utfyllende beskrivelse av reglene for adressering finner du på nettsidene for ansatte

Nytt nettverk for forskning på persontilpasset psykoterapi

De fleste former for samtaleterapi fungerer like bra. Men forskerne vet fortsatt ikke hvilke pasienter som har best nytte av hva. Forskere ved UiO samler nå et europeisk nettverk som skal finne svaret.

Les mer

Portretter av Kjeldsen og Atar.
Sverre E. Kjeldsen og Dan Atar. Foto: © UiO/Øystein H. Horgmo

Kjeldsen og Atar blant verdens mest siterte

Klinmed-professorene Sverre E. Kjeldsen og Dan Atar representerer UiO på Thomson Reuters liste over verdens mest siterte forskere i 2016.

Les mer

Aktuelt om forskning

Britt Nakken og Peter Szodoray i laboratoriet.
Britt Nakken og Peter Szodoray. Foto: Kristin Ellefsen, UiO

Immunologi: Kunsten å vekke en celle

Forskere ved fakultetet har vist at skadelige immunceller er lettere å aktivere i pasienter med den autoimmune sykdommen lupus enn i friske personer.

Les mer: Kunsten å vekke en celle av Elin Lunde og Åslaug Brynildsen.

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 13. des. 2016 12:08 - Sist endret 10. mai 2019 07:27