Kommende arrangementer

Bildet kan inneholde: skulptur, kunst, gjenstand, samling, museum.
Tid og sted: 26. jan. 2021 12:00, Historisk museum

Dette arrangementet er dessverre avlyst! Kom tett på flere tusen år gamle følelser. Vår nye utstilling viser emosjoner på tvers av tid og rom.

Bildet kan inneholde: båt, vannfartøy, maritimt museum, museum, skip.
Tid og sted: 27. jan. 2021 12:00, Vikingskipshuset

Dette arrangementet er dessverre avlyst! Opplev de unike vikingskipene i Vikingskipshuset på Bygdøy! Du møter en av våre dyktige formidlere som forteller om skipene og skipsgravene, og hvordan de ble gravd ut.

Åpen laptop med Spotify på skjermen.
Tid og sted: 28. jan. 2021 09:0010:30, Zoom

Presentasjon av funn og utfordringer musikkbransjen står ovenfor i utvikling og utnytting av åndsverk i strømmetjenesters og sosiale mediers tidsalder.

Fabrikkpipe med røyk, tekst om skjulte utslipp
Tid og sted: 28. jan. 2021 09:0010:30, Klimahuset, Naturhistorisk museum, via strømming

Mye av det vi gjør i hverdagen påvirker klimaet. Kjøttdeigen vi putter i fredagstacoen, genseren vi kjøpte på tilbud, den nye bilen, helgeturen til Barcelona eller oppussingen av kjøkkenet. I et forbruksperspektiv står det private forbruket for nesten to tredjedeler av de totale norske utslippene!

Bygniner, tekst om bærkraftig byutvikling
Tid og sted: 28. jan. 2021 19:0021:00, Klimahuset, Naturhistorisk museum, via strømming

Mange land i Europa og verden engasjerer seg i bærekraftige byutviklingsprosjekter som bidrar til det grønne skiftet. Men er ikke disse nye måtene å leve miljøvennlig på i ferd med å bli nye markører for sosial ekskludering? Vil en slik levemåte være forbeholdt en velstående og høyt utdannet gruppe som er spesielt opptatt av klima- og miljøspørsmål?

Bildet kan inneholde: metall, gjenstand, utskjæring.
Tid og sted: 30. jan. 2021, Vikingskipshuset

Dette arrangementet er dessverre avlyst! Opplev de unike vikingskipene i Vikingskipshuset på Bygdøy! Du møter en av våre dyktige formidlere som forteller om skipene og skipsgravene, og hvordan de ble gravd ut.

Bildet kan inneholde: gjenstand, metall, kreativ kunst.
Tid og sted: 30. jan. 2021 11:0016:00, Historisk museum

Dette arrangementet er dessverre avlyst! Denne siste lørdagen i januar gir vi publikum gratis inngang på Historisk museum!

Klasserom, tekst om bærekraft
Tid og sted: 4. feb. 2021 08:3009:15, Klimahuset, Naturhistorisk museum via strømming

Hva trengs for å jobbe med bærekraftig utvikling i skolene på en god måte? Hva er det egentlig som bestemmer innholdet i læreplanene, og hvordan har dette temaet blitt behandlet der gjennom tidene?

Bildet kan inneholde: kunst, sirkel.
Tid og sted: 6. feb. 2021, Vikingskipshuset

Opplev de unike vikingskipene i Vikingskipshuset på Bygdøy! Du møter en av våre dyktige formidlere som forteller om skipene og skipsgravene, og hvordan de ble gravd ut.

Bildet kan inneholde: gjenstand, metall, kreativ kunst.
Tid: 6. feb. 2021

Tenk deg en annerledes verden da skillet mellom mennesker og dyr ikke var like klart og skarpt som nå. En verden der mennesker ikke hersket over alle andre skapninger, og hvor folk så på dyr med ærefrykt og beundring.

Verdenskart med temperaturer, tekst: Forskningsfronten
Tid og sted: 9. feb. 2021 12:0012:45, Klimahuset, Naturhistorisk museum via strømming

Fram til i år var klimanormalen basert på årene 1961-1990. Nå er den nye normalen klar: 1991-2020. Hvilke konsekvenser får det? Hvordan vil nye klimanormaler beregnes, og hva vil tidsspennet være der?

Tid og sted: 12. feb. 2021, Zoom

Årets Darwin Day tar for seg evolusjon og medisin. Foredragsholdere: Charles Swanton, Felicia Keesing, og Bruce Levin.

Bildet kan inneholde: Team.
Tid og sted: 12. feb. 2021 08:3010:00, Digitalt

Hvordan kan forskningen bidra til omstilling, innovasjon og vekst i Norge?

Bildet kan inneholde: vannfartøy, båt, langskip, museum, maritimt museum.
Tid og sted: 13. feb. 2021, Vikingskipshuset

Opplev de unike vikingskipene i Vikingskipshuset på Bygdøy! Du møter en av våre dyktige formidlere som forteller om skipene og skipsgravene, og hvordan de ble gravd ut.

Bildet kan inneholde: gjenstand, metall, kreativ kunst.
Tid: 13. feb. 2021

Tenk deg en annerledes verden da skillet mellom mennesker og dyr ikke var like klart og skarpt som nå. En verden der mennesker ikke hersket over alle andre skapninger, og hvor folk så på dyr med ærefrykt og beundring.

Bildet kan inneholde: blomst, blad, utgivelse, blomstrende plante, botanikk.
Tid og sted: 15. feb. 2021 12:0018. feb. 2021 15:00, Universitetsplassen, Karl Johans gate 47

Planter har i tusener av år blitt benyttet for å behandle humane sykdommer i nordiske land, men kunnskapen om hvilke planter som ble brukt er imidlertid i fare for å gå tapt. Vår interdisiplinære forskningsgruppe ønsker å gjenoppdage denne kunnskapen ved bruk av nordiske tekster og arkeologiske undersøkelser.

Bildet kan inneholde: person, ansikt, hode, briller, nese.
Tid og sted: 15. feb. 2021 13:0015:00, Digitalt

Velkommen til Oslo Life Science konferansen 2021! Ved å bruke covid-19 som eksempel, fokuserer vi på livsvitenskapens rolle i å forstå og løse globale samfunnsutfordringer. Hvilke erfaringer har vi høstet ett år etter at pandemien startet? Hva forsker livsvitenskapforskere på for å forhindre nye pandemier? Hvilke tiltak kan vi gjøre for å være beredt på en ny global pandemi? Og hva gjøres for å stoppe covid-19-pandemien globalt?

Image may contain: Brown, Infrastructure, Line, Amber, Ceiling.
Tid og sted: 15. feb. 2021 19:0021:00, Digitalt

Mens filosofien har utforsket temaet bevissthet i flere tusen år, har den empiriske vitenskapen først skutt fart de siste tiårene. Men hva har vi egentlig funnet ut om den indre opplevelsen vi alle har av verden? Vi inviterer til en serie foredrag som fokuserer på hvordan vi forsker empirisk på bevissthet, hva vi har funnet ut, og hvor veien går videre.

Bildet kan inneholde: dress skjorte, audioutstyr, skjegg, jobb, ansiktshår.
Tid og sted: 15. feb. 2021 20:0021:00, Frogner kirke, Bygdøy allé 36

Konserten kan dessverre ikke gjennomføres pga. gjeldende koronatiltak og har derfor blitt avlyst.  "The Lapse of time" oratorium over utdrag fra Charles Darwin: On the Origin of Species er komponert av Bjørn Morten Christophersen og skulle fremføres i Frogner kirke.

Banner Young talents
Tid og sted: 16. feb. 2021 13:0016:00, Zoom

At this digital seminar PhD students, postdocs and Master´s students in life sciences at UiO and NMBU have the opportunity to create networks outside academia. Only 100 places available for the networking session, which is now fully booked. You may sign up for the waiting list or sign up for the plenary session only.

Image may contain: Brown, Infrastructure, Line, Amber, Ceiling.
Tid og sted: 16. feb. 2021 19:0021:00, Sophus Lies auditorium og digitalt

I det siste tiåret har kunstig intelligens slått mennesker i blant annet spillene Go og Starcraft 2. Mange forskere mener at det bare er et tidspørsmål før vi lager en kunstig intelligens som er smartere enn mennesker på omtrent alle områder. Mest berømt av disse er Ray Kurzweil som mener at dette vil skje innen 2050. Men vil denne intelligensen være bevisst? Hva vil det si om den er det eller ikke er det? Vi inviterer til panelsamtale hvor denne typen spørsmål vil diskuteres.

Bildet kan inneholde: tekst, fargerikhet, skrift, blågrønn, turkis.
Tid og sted: 16. feb. 2021 19:0021:00, Zoom

Koronaviruset førte til at hele Norge stengte ned våren 2020. Hvilke konsekvenser har det hatt for hverdagslivet, fritiden og husholdningen til folk flest? Har det hatt noen effekt på klimaet og økonomien? Og hva er konsekvensene på lengre sikt? Når blir livet som før nedstengingen, eller blir det ikke det?

Bildet kan inneholde: person, hode, nese, smil, leppe.
Tid og sted: 17. feb. 2021 08:0009:00, Strømmes digitalt fra Nationaltheaterets Facebook

Vi ser på klimakrisen i et hamletsk perspektiv. I Shakespeares utømmelige tekster gjenspeiles livets store konflikter. Unge Hamlet kjempet mot et korrupt system hvor nestekjærlighet, tillit og troen på demokratiet står på spill. Hamlet skal arve kongeriket, dagens unge klimaaktivister skal arve jorden.

Image may contain: Brown, Infrastructure, Line, Amber, Ceiling.
Tid og sted: 17. feb. 2021 12:0015:30, Digitalt

Psykiske lidelser er en av de ledende årsakene til funksjonsnedsettelse og død på global basis. De er også blant de mer kostbare lidelsene for samfunnet. Den underliggende årsaken til denne typen sykdommer er en kompleks sammensetning av genetiske, biologiske og psykososiale mekanismer. Teknologiske fremskritt kan bidra til å navigere i denne kompleksiteten, og føre til en bedre forståelse av lidelsene som igjen kan gi bedre strategier for behandling og forebygging.

Bildet kan inneholde: brun, infrastruktur, linje, rav, tak.
Tid og sted: 17. feb. 2021 14:0016:00, Webinar

I fremtiden kan egg- og sædceller fremstilt fra stamceller i laboratoriet hjelpe også dem som ikke kan få barn med tilgjengelige metoder for å forplante seg. Men er vi forberedt nok på konsekvenser av en så grensesprengende teknologi? Er det moralsk riktig? Finnes det sterke nok samfunnsmessige og individuelle behov for genetisk tilknytning i familien? Er det trygt for fremtidige barn? Er det teknisk mulig? Webinaret ønsker å kaste lys på disse spørsmål fra filosofisk, antropologisk, medisinsk og molekylærbiologisk perspektiv. Hvordan blir en fremtid med kunstige kjønnsceller?